Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Der skal ikke eksperimenteres med maden op til jul

Nogle kunder vil lave julemad fra bunden. De køber et rullepølseslag hos slagteren, så de selv kan krydre og koge den. Andre lader slagteren om at stege ænder. Arkivfoto: Bjørn Kähler/Scanpix
Det skal være, lige som det plejer. Der skal ikke eksperimenteres med maden op til jul, fortæller de hos slagteren og bageren.
Annonce

Julemad: Det er ikke op til jul, at folk har lyst til at prøve nye opskrifter. Julen er traditionernes fest, ikke kun med nisser, lys og gran.

Maden skal være lige som den plejer. Det gælder både hos slagteren bageren.

- Folk vil have den traditionelle mad til deres julefrokoster, tarteletter og leverpostej. I det hele taget vil folk have kød op til jul. Det er som om, at der ikke er så mange vegetarer, fortæller Heidi Kirkeby, der ejer Slagter Kirkeby i Skjern sammen med sin mand, Michael Kirkeby.

Nogle går meget op i at lave julemaden fra bunden.

- Vi sælger virkelig mange rullepølseslag, hvor kunderne så selv putter de krydderier i, som de synes passer til julemad. Nogle vil have ingefær i, andre vil have allehånde, forklarer Heidi Kirkeby.

Der bliver også solgt mere spæk og lever, så kunderne selv kan lave leverpostej.

Op til juleaften bliver der solgt mange færdigretter, der bare skal lunes til juleaften.

- Mange kunder overlader arbejdet og svineriet med stegning til os, så der ryger mange farserede kalkuner og færdigstegte andestykker over disken op til jul, siger Heidi Kirkeby.

Kunderne køber gerne lidt ekstra, for der skal ikke mangle noget på julebordet.

- Når børnene kommer hjem til jul, så skal de have det, de godt kan lide.

Julen 2020 bliver lidt anderledes med corona-restriktioner, og det kan godt give lidt bekymringer hos Slagter Kirkeby.

- Vi kan kun have tre kunder inde i butikken ad gangen, så jeg vil kraftigt opfordre vores kunder til at hente deres varer i god tid. Ellers ender det med, at køen den 23. december når til Tarm, siger Heidi Kirkeby.

Også hos bageren lever traditionerne.

- Kunderne vil de traditionelle kager, vaniljekranse, brunkager, pebernødder og honningkager. Der er også stor interesse for vores bag-selv-dej, hvor vi laver det hårde arbejde i bageriet, mens kunderne så  selv skærer kagerne ud og bager dem og får duften af nybagte småkager, fortæller bagermester Merrild Jørgensen fra Ejvinds Bageri, der har afdelinger i Hvide Sande, Søndervig, Ringkøbing og Lemvig.

Til jul har Merrild Jørgensen fra Ejvinds Bageri ikke kun rundstykker at tænke på. Der skal også bages masser af traditionelle julekager. Arkivfoto: John Randeris

Butikken har lige lavet en webshop, hvor kunderne kan købe cookies eller cookiesdej.

- Vi begyndte at sælge cookies og så kom folk og spurgte, om de kunne købe dejen for sig, så det er der nu mulighed for, forklarer Merrild Jørgensen.

I gamle dage skete det, at kunder kom med dej, de havde lavet derhjemme, men som de så ville have bageren til at bage.

- Det kunne være en gammel familieopskrift, hvor vi bare skulle bage kagerne. Vi tog så en pris for hver plade, forklarer Merrild Jørgensen, der dog ikke har oplevet den type kunder i de sidste ti år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce