Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Det er bare en øjenbetændelse – eller er det?

Sådan ser en hund med raske øjne ud.
Der kan være mange grunde til, at dit kæledyr får gult pus i øjnene, så lad dyrlægen tjekke det for en sikkerheds skyld.
Annonce

Fra dyrehospitalet: Lige for tiden er der mange kæledyrsejere, der henvender sig omkring ”øjenbetændelse” på deres kæledyr. Mange har søgt på nettet og kan derfor selv hjælpe med at stille diagnosen. Desværre er det bare ikke altid, at det man har fundet frem til på nettet også er den rigtige diagnose, da en øjenbetændelse ikke nødvendigvis bare er en øjenbetændelse. Der kan nemlig være mange andre årsager til at dit dyr kan få gult pus i øjet, er hævet i øjet eller går og kniber øjet sammen. Når du ringer til dyrlægen for at få noget til at behandle øjenbetændelsen med, vil du i de fleste tilfælde blive bedt om at tage dyret med, så der lige kan blive kigget på det. Ved dyrlægebesøget, vil dyrlægen bl.a. se på, hvordan pusset i øjnene ser ud, om det er i begge øjne eller kun det ene. Kniber dyret øjet sammen? Og hvordan er dyrets anatomi omkring øjet? Disse symptomer er nemlig med til at stille den rigtige diagnose.

Denne hun har et hornhindesår.
Annonce

Det er jo bare øjenbetændelse

Ved en ”klassisk” øjenbetændelse, ses der typisk pus fra begge øjne, men der er forskellige behandlingsmuligheder. Derfor er det vigtigt, at dyrlægen ser dit kæledyr og I sammen får en snak om, hvordan du hurtigst og nemmest kommer af med problemet. En øjenbetændelse kan bl.a. opstå ved angreb af bakterier- eller virus, allergi, lidelser i bl.a. tårekanalerne, eller et fremmedlegeme i øjet. Pus fra et eller begge øjne kan også skyldes tandproblemer, især hvis der er en tandbyld ved en af kindtænderne. Hvis dyrlægen blot udleverede medicin uden at se dit kæledyr, kan problemet blive værre og i værste fald være fatalt. Ved undersøgelsen af øjet, vil dyrlægen forsøge at finde ud af, hvorfor øjenbetændelsen er opstået. Nogle gange kan dette være meget svært, mens andre gange findes en forklaring. Hvis det kun er det ene øje dit kæledyr kniber sammen eller har pus ved, kan der være mistanke om en skade på øjet. Her kan dyrlægen ved hjælp af en speciel farve, farve dit dyrs hornhinde, hvorved der kan afsløres sår på hornhinden. Ved sår på hornhinden er der forskellige behandlinger alt efter, hvordan såret ser ud og hvor stort det er. I nogle tilfælde bruges der øjendråber eller –salve, andre gange kan der bruges serum (en del af blodets sammensætning) fra raske dyr. Der kan også findes fremmedlegemer f.eks. fra strå og agn under blinkhinden og øjenlåget.

Annonce

Tørre øjne

Nogle hunde lider af tørre øjne. En af symptomerne på tørre øjne, er at øjet bliver betændt og har øget flåd. Ved mistanke om tørre øjne, måler dyrlægen tåreproduktionen over en given tid, for at se om din hund producere den rette mængde. Behandlingen af tørre øjne er at give en tilpasset salve eller dråber i øjnene, der holder dem fugtige. Denne behandling er livslang. Tørre øjne kan forekomme ved de fleste racer, men der er nogle hunderacer, der har en højere risiko for at få lidelsen, det er bl.a. Cavalier King Charles Spaniel, Engelsk Bulldog, Lhasa Apso, West Highland White Terrier og Shih Tzu. Hvis tørre øjne ikke behandles, kan det i værste tilfælde medføre blindhed på det pågældende øje eller begge øjne. Øjenlågets anatomi kan også være en udfordring Ved nogle hunde kan der opstå problemer, hvis øjenlågets anatomi ikke er helt korrekt. Hvis f.eks. øjenvipperne vender ind i øjet på hunden, vil de hele tiden generet øjet. Eller hvis øjenlåget er for ”løst” og hænger, er der større risiko for at der kommer fremmedlegemer i øjet. Begge lidelser kan behandles med operation, hvor det ene eller begge øjenlåg tilpasses øjet.

Annonce

Søg dyrlægehjælp

Hvis dit kæledyr har problemer med øjnene, bør man altid søge dyrlægehjælp. I mange tilfælde kan din vanlige dyrlæge afhjælpe problemet. Hvis der er tale om et større problem, findes der også øjenspecialister til kæledyr. Der findes mange andre øjenlidelser ud over de nævnte her, men de forskellige lidelser, der er nævnt her, er nogle af dem vi hyppigst ser på dyrehospitalet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Som ung var Jesper Märcher Larsen professionel fodboldspiller. Nu bruger han sin energi på at drive Skousen Invita-butik i Ringkøbing

Ugeavisen Ringkøbing

René Lagoni har været en af hovedkræfterne bag surf-eventyret på Ringkøbing Fjord. Han fik gjort en forretning ud af sin hobby.

Annonce