Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

El-løbehjul bliver også et hit i Vestjylland

Vi regner med, at el-løbehjulene bliver et endnu større hit i tiden fremover, siger salgsassistent i Elektronikhuset i Ringkøbing, Daniel Jensen. Foto: Kaj Poulsgaard
Salget af de smarte el-løbehjul er så småt ved at komme i gang hos forhandlerne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Alle steder forventes det, at el-løbehjulene bliver et hit. Det nye transportmiddel er smart, men både forhandlere og politiet gør opmærksom på de farer, et nyt transportmiddel medfører.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Endnu er det relativt sjældent at se et el-løbehjul på cykelstier eller åbne pladser i Ringkøbing-Skjern Kommune. Men tre af de lokale forhandlere regner med, at det kun er et spørgsmål om kort tid, før det ændrer sig.

Hos Sahl Cykler i Skjern har de foreksempel solgt over 10 el-løbehjul i år.

- De el-løbehjul, der var fremme tidligere, var primært legetøj. Nu er det blevet et transportmiddel og dermed også interessant for pendlere, camping- og bådfolket med flere. Nu kan man tage løbehjulet med i toget og så komme hen til sin arbejdsplads uden at være svedig. I sidste uge solgte jeg fem til en sejler, der skulle have hele familien med på sejlerferie, siger Uffe Mikkelsen, Sahl Cykler.

Forretningen sælger naturligvis også til unge mennesker, der synes, at et el-løbehjul er smartere end en el-cykel.

- Det er en fed oplevelse at køre på el-løbehjul for dem, der kan se ideen i det, siger Uffe Mikkelsen.

Hos Sahl Cykler sælger de primært Segways Ninebot-model, der er tilpasset den danske færdselslov, der siger, at el-løbehjul højst må køre 20 kilometer i timen.

- De billigste koster fra 4.000 kroner. Vi gider ikke have noget bras på hylderne. Du kan sagtens finde en på nettet til 2.500 kroner, men så er det også noget bras, der for eksempel har dårlige bremser og ikke er CE-mærket. Forsikringen dækker måske ikke, hvis du kører på et el-løbehjul, der ikke er lovligt. Og man skal altså være opmærksom på, at man kan dø af det, hvis man ikke kan styre sit el-løbehjul. Det er ikke bilisten, det går ud over, hvis man kører ind i en bil, siger Uffe Mikkelsen.

- Vi sælger jo også legetøj, men el-løbehjulene står i transportafdelingen, og vi gør meget ud af at fortælle kunderne om lovkravene, samt, at de skal være ansvarsforsikret og køre med hjelm, og at de skal øve sig grundigt, før de bevæger sig ud i trafikken. Der skal ingen ting til, før det går galt, fordi løbehjulene har så små hjul, siger Uffe Mikkelsen.

Regler for El-løbehjul

Alderskrav: For at bruge elløbehjul, elektrisk skateboard mv. på offentlig vej, skal man være fyldt 15 år. Personer under 15 år må kun anvende køretøjerne, hvis de er ledsaget af en myndig person eller er på skiltede lege- og opholdsområder.

Det er ikke tilladt at køre på el-løbehjul med en promille over 0,5. Hvis man alligevel gør det - og bliver pågrebet af politiet - udløser det en bøde på 2000 kroner, første gang det sker.

Elløbehjul må anvendes på samme veje og områder som en cykel må køre på. Skal du køre med elløbehjul på offentlig vej, skal du bl.a. overholde disse regler:

Permanent lys i form af minimum en forlygte, der giver et hvidt eller gult lys, og en rød baglygte. Lygterne skal kunne ses på minimum 300 meters afstand.

Elløbehjulet skal have mindst én hvid refleksanordning, der er synlig forfra.

Elløbehjulet skal have mindst én rød refleksanordning, der er synlig bagfra.

Elløbehjulet skal have mindst én gul eller hvid refleksanordning, der er synlig fra begge sider.

Køretøjet må højst kunne køre 20 km i timen ved egen drift.

Der må kun være én person på løbehjulet.

Et elløbehjul må højest have en egenvægt på 25 kg, en længde på 2 m og en bredde på 0,70 m målt på det bredeste sted.

Der er ingen forsikringspligt for privatejede elløbehjul. Det er der til gengæld for elløbehjul, der udlejes. Som fører af et udlejningsløbehjul skal du overfor politiet kunne dokumentere, at der er tegnet forsikring, så sørg for at udlejer har sikret dig denne mulighed, inden du kører afsted.

Annonce

Interessen er der

Hos Ringkøbing Cykelcenter står der også et par flotte el-løbehjul i forretningen, men indtil videre er der ikke voldsomt gang i salget.

- Vi har ikke solgt så mange, fordi vi ikke har gjort så meget ud af at fortælle, at vi sælger el-løbejul. Men vi kan mærke interessen, og der er ingen tvivl om, at de bliver et hit fremover, siger Aase Ahle.

Hun sælger i øvrigt også en smart hjelm med højre- og venstreblink indbygget i hjelmen, så man kan blinke af uden at flytte hænderne fra styret.

Annonce

Elektronikhuset har solgt over 20

Når det kommer til salg af el-løbehjul, har cykelforretningerne i øvrigt fået konkurrence af elektronikforhandlerne.

I Elektronikhuset i Ringkøbing står der netop nu et flot el-løbehjul i vinduet, og forretningen har solgt 20-25 eksemplarer i år.

- Det er en lidt sjov ting at få ind i butikken. Køberne er lige fra 16 år og opefter med en overvægt af unge mennesker, og vi regner med, at el-løbehjulene bliver et endnu større hit i tiden fremover, siger salgsassistent Daniel Jensen.

Uffe Mikkelsen, Sahl Cykler i Skjern, med et af de el-løbehjul han sælger en del af. Foto: Christian Baadsgaard
Annonce

Politiet har fokus

Politiet i København har haft fokus på spirituskørsel på el-løbehjul, og Rigspolitiets Nationale Færdselscenter advarer om, at det kan være farligt - for at følge trafikreglerne - at slippe rattet på et el-løbehjul for at signalere stop eller svingning.

Det har fået Rådet for Sikker Trafik til at opfordre politikerne til at gribe ind og stoppe forsøgsordningen.

El-løbehjul risikerer med andre ord igen at komme ned i legetøjsafdelingen, når forsøgsordningen skal evalueres i 2020.

- Indtil videre har vi ikke haft lokale problemer med el-løbehjul, men vi har fokus på dem. Og vi forventer naturligvis at få de samme problemer her i takt med at flere og flere anskaffer sig el-løbehjul siger politiassistent Jørgen Dalsgaard fra lokalpolitiet i Ringkøbing.

- Indtil videre forholder vi os til, at el-løbehjul er lovlige i trafikken, så længe forsøgsordningen løber. Så må vi se, om den bliver forlænget, siger Jørgen Dalsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Susanne i Kurbadet

Annonce