Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Energitjek betød farvel til besværligt stokerfyr

Lars Jørgensen (tv) har skiftet sit stokerfyr ud med en varmepumpe, der nu står for enden af carporten, lidt væk fra huset. Carsten Vejborg fra Energitjenesten har rådgivet og været med til møderne i Dejbjerg energigruppe. Foto: peso
Varmepumper og jordvarme passer sig selv og giver besparelse på sigt
Annonce

Dejbjerg: Hos Karin og Lars Jørgensen har et energitjek betydet farvel til stokerfyret og goddag til en luft-vand varmepumpe.

Tidligere skulle han tage aske ud hver uge og rense fyret hver 3. uge, ligesom der skulle fyldes piller på magasinet.

- Det bedste er faktisk ikke besparelsen, men at jeg slipper for arbejdet med stokerfyret. Samtidig har vi fået et ekstra rum i huset. Uden stokerfyr og pilleopbevaring sviner det ikke mere, så rummet nu kan bruges som værksted, garage og gildesal, fortæller Lars Jørgensen.

Han er med i energigruppen i Dejbjerg, der er en af de energigrupper, der er opstået i Ringkøbing-Skjern Kommune som en del af projektet med 1.000 energitjek.

Den nye varmekilde bruger den gamle rørføring i huset. Hvor stokerfyret stod, står der nu en varmtvandsbeholder.

Selve varmepumpen er placeret et stykke væk fra familiens terrasse.

- Vi har valgt en støjsvag model. Placeringen giver et lille varmetab, selvom vi har isoleret rørene så godt som muligt, forklarer Lars Jørgensen.

- Stokerfyret stod lige op ad terrassen, der var pausefyr, så nogle gange kunne vi godt lugte fyret, når vi sad på terrassen, påpeger Lars Jørgensen.

Han har regnet ud, at det nye anlæg har en tilbagebetalingstid på ni år.

- Træpiller ville koste cirka 17.000 kroner. Varmepumpen bruger cirka 9.000 kWh om året, det svarer cirka til 12.600 kroner. Fordi vi har fået varmepumpe, så sparer man 0,85 kroner per kWh på alt forbrug over 4.000 kWh. Vi har et normal forbrug på 5.2000 kWh, så vi sparer også penge der. Vores stokerfyr trængte til udskiftning, det var blevet svejset to gange. Hvis vi regner med, at vi skulle have brugt cirka 60.000 kroner til et nyt fyr og vi brugte 105.000 kroner på varmepumpe og installation, så brugte vi 50.000 kroner ekstra på varmepumpen, mens vi sparer cirka 35.500 kroner om året, så tilbagebetalingstiden er cirka ni år. Det bedste er dog vores nye rum og tidsbesparelsen, slår Lars Jørgensen fast.

Han tror også, at når huset engang skal sælges, så vil det være nemmere med en varmepumpe end med et stokerfyr, fordi der ikke er så meget arbejde ved en varmepumpe.

Familien har også fået en sparebruser.

- I stedet for 10 liter i minuttet giver sparebruseren kun 6 liter i minuttet. Det har givet en besparelse på 29 kubikmeter om året, fortæller Lars Jørgensen.

Det tog lige lidt tid for hele familien at vænne sig til den nye bruser.

Hans Jørgen Stampe har skiftet sit stokerfyr ud med jordvarme. Hele anlægget kommer snart til at være lukket inde i et skab. På displayet kan Hans Jørgen Stampe styre og optimere anlægget. Foto: peso
Annonce

Plads til jordvarme

Hans Jørgen Stampe har også været med i energigruppen i Dejbjerg.

Har har valgt at sit gamle stokerfyr med jordvarme.

- Hvis vi skulle have haft luft-vand varmepumpe, så ville den komme til at stå et sted, hvor vi ville se den hele tiden. De bliver grimme og rustne med tiden, så vi valgte at få jordvarme, der ligger skjult i jorden, forklarer Hans Jørgen Stampe.

På hans grund er der også plads til 600 meter jordslange, der ligger gravet ned i jorden på hans mark.

- Der er gravet tre gange 200 meter slange ned i en meters dybde. 400 meter ville egentlig være nok til vores hus på 240 kvadratmeter, men nu er vi på den sikre side. Det gik meget hurtigt med at få gravet ned og reetableret, forklarer Hans Jørgen Stampe.

Tilbagebetalingstiden på hans anlæg er cirka 14 år.

- Så skal det også tages med, at jeg selv bliver ældre. Det er ikke så sjovt at rense kedel, som det var for 16 år siden, da vi installerede stokerfyret, fortæller Hans Jørgen Stampe med et smil.

Annonce

Dele viden i energigrupper

Hans Jørgen Stampe synes, at han har fået meget ud af at være med i Dejbjerg Energigruppe.

- Man får noget ekstra viden. Jeg havde da gået og tænkt på udskiftning af stokerfyret i lang tid og troede egentlig, at det skulle være en varmepumpe, men efter at have snakket med andre og været rundt for at anlæg, så gik vi sammen med vores naboer, der også har fået et jordvarmeanlæg. Ved at købe to anlæg på en gang, så fik vi da en rigtig god pris, siger Hans Jørgen Stampe.

- Det er jo netop sådan, at de lokale energigrupper skal virke. Folk udveksler erfaringer og samles til informationsmøder. Jeg er sikker på, at den lokale energigruppe i Dejbjerg har fået flere til at få et energitjek, siger energikonsulent Carsten Vejborg fra Energitjenesten.

Vi fik et godt tilbud fra et firma, der vidste, hvad de har med at gøre, siger Hans Jørgen Stampe. Foto: peso
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Som ung var Jesper Märcher Larsen professionel fodboldspiller. Nu bruger han sin energi på at drive Skousen Invita-butik i Ringkøbing

Annonce