Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Erik satte danmarksrekord i fuglekigning: så 137 forskellige fugle fra sin matrikel i Søndervig

Erik Enevoldsen har i løbet af seks måneder set 137 fugle fra sin matrikel på Holmsland Klit og dermed vundet Dansk ornitologisk Forenings konkurence, Boligbirding. Foto: Johan Gadegaard
Erik Enevoldsen har været ivrig fuglekigger siden 1970. På grund af corona fik han ekstra tid til at se på fugle og vandt konkurrencen om at se flest fugle fra sin egen matrikel.
Annonce

Søndervig: Erik Enevoldsen bor rigtig godt for en mand, der er så fugleinteresseret, som han er.

Han har cirka to hektar jord lidt syd for Søndervig på østsiden af landevejen og med en god udsigt ned mod Ringkøbing Fjord.

- Det er godt at bo her mellem fjord og hav. Mange fugle vil helst ikke flyve ud over havet, så når østenvinden presser dem vestpå, så stopper de her ved klitten, forklarer Erik Enevoldsen.

Den gode beliggenhed er en af grundene til, at han i år så flest fuglearter i den konkurrence, som Dansk Ornitologisk Forening afviklede i første halvår af 2020.

137 forskelige fugle så han i "Boligbirding 2020, mens Lasse Braae fra Vestsjælland kom op på 135 arter.

Annonce

Det skyldes coronaen

Erik Enevoldsen har tidligere deltaget i Boligbirding-konkurrencer og været blandt de bedste, men at han blev bedst i år skyldes blandt andet Coronaen.

- Jeg arbejder i Lemvig, men på grund af corona-situationen arbejdede jeg det meste af foråret hjemmefra, og den sparede køretid om morgenen blev nogle dage brugt med kikkerten her fra matriklen, fortæller han.


Det er godt at bo her mellem fjord og hav. Mange fugle vil helst ikke flyve ud over havet, så når østenvinden presser dem vestpå, så stopper de her ved klitten

Fuglekigger Erik Enevoldsen, Søndervig


Kikkerten rundt om halsen forstørrer ti gange, men på en trefod sidder den store kikkert, der forstørrer 30 gange. Så gør det ikke så meget, at der er 700-800 meter til vandspejlet i Ringkøbing Fjord.

- Det handler også om tålmodighed. En skægmejse er ikke så stor, men ved at være tålmodig får du den at se, selvom den flyver lavt over rørskoven en lille kilomenter væk, siger han.

Annonce

Matriklen ligger godt

Fra sin matrikel kan han både se fugle, der er almindelige i de fleste haver, fugle ved fjorden og fugle fra havet.

- Jeg er bestemt begunstiget af beliggenheden. Det er selvfølgelig bedre ved Skagen eller sydspidsen af Langeland, men min grund er langt bedre end gennemsnittet. Et sted på min grund er der en lille høj, hvorfra jeg kan se ind over Søndervig. Der måtte jeg op for at se bysvalen. Fra et andet sted kan jeg se ud til klitterne ved havet, så der kommer der havfugle forbi, så jeg er bestemt begunstiget af at jeg bor her, mener Erik Enevoldsen.

En alk så han dog over fjorden.

- Det er jo en havfugl, men jeg så noget over fjorden, der lignede en alk, men jeg var ikke sikker, men heldigvis vendte den rundt, så jeg kunne få et bedre kig på den, forklarer Erik Enevoldsen.

Annonce

Det er kun for sjov

Allerede nytårsformiddag var han ude at kigge efter de fugle

At det blev ham, der fik flest observationer, blev først afgjort i de sidste dage af juni.

- Vi kan hele tiden følge med i, hvordan det går med de andre i konkurrencen, og jeg var hele tiden bagefter, fortæller Erik Enevoldsen.

Den 29. juni så han en lille kobbersneppe, og den 30. juni på konkurrencens sidste dag så han en fjordterne.

- Det er jo kun en konkurrence for sjov, men den gør måske alligevel, at man bruger lidt mere tid med kikkerten end man ellers ville gøre, erkender Erik Enevoldsen.

Erik Enevoldsen har i løbet af seks måneder set 137 fugle fra sin matrikel på Holmsland Klit og dermed vundet Dansk ornitologisk Forenings konkurence, Boligbirding. Foto: Johan Gadegaard

Han har næsten altid kikkerten omkring halsen, klar til at kigge op på himlen.

- Du må undskylde, hvis jeg ikke kigger på dig, mens vi snakker. Det er ikke for at være uhøflig, men jeg kan ikke lade være med at kigge efter fugle hele tiden, så både mine øjne og mine ører kører rundt hele tiden, forklarer han journalisten.

Annonce

Interessen startede i 1970

Erik Enevoldsen ved nøjagtig, hvornår interessen for fugle startede.

- Mine første observationer er fra den 22. oktober 1970. Det var i efterårsferien, hvor fyrmesteren på Lýngvig Fyr ringede til min kammerat, Alex Sand Frich, og fortalte om nogle unge fyre, der gik ved fyret og ringmærkede fugle. Dem tog vi ud for at snakke med, og det var spændende, så siden har vi kigget på fugle. Alex og jeg skal om halvanden måned afsted på fugletur til Falsterbo sammen med andre fuglekammerater, fortæller han.

Erik Enevoldsens fugleinteresse har også smittet han kone Nanna.

- Hun går ikke lige så meget op i det, som jeg gør, men vil gerne med ud med kikkerten engang i mellem - blandt andet her fornylig kørte vi begge til Harboøre, fordi der var set en gåsegrib, forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Som ung var Jesper Märcher Larsen professionel fodboldspiller. Nu bruger han sin energi på at drive Skousen Invita-butik i Ringkøbing

Annonce