Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Får arv efter plejebror

Advokat Jesper Dalgaard-Knudsen svarer på spørgsmål fra læserne.

Spørgsmål: Er det forbudt at rejse til udlandet uden corona-pas og hvad er straffen for ikke at have et corona-pas?

Anm.

Svar: Brevkassen bekendt er der ikke p.t. pligt til at forevise et ”corona-pas” (vaccinationsattest) ved udlandsrejser. Der gælder en række rejsevejledninger og regler om negativ covid-test og fraråd om at rejse til udlandet, hvis det ikke er strengt nødvendigt, men som sagt er det vejledninger og det er ikke straf-sanktioneret.

Annonce

Spørgsmål: Min mand var plejesøn og han havde tre plejesøskende, som også var plejebørn og kom fra forskellige forældre/mødre. De boede hos en plejemor, der ikke adopterede plejebørnene.

En plejebror oprettede testamente, og han er nu død. Han har bestemt at hans plejesøskende skal arve ham, da han ikke selv fik børn eller ægtefælle. I testamentet blev det bestemt, at de længstlevende skal arve til ligedeling. Nu er det sådan, at plejemoren døde for mange år siden, og min mand er nu sidste levende plejebarn/plejesøskende. Arver han så det hele eller skal børnene efter de to afdøde plejesøskende, der fik børn, også arve?

Anm.

Svar: Plejebørnenes børn har ikke nogen arveret efter loven i den beskrevne situation. Allerede fordi, at det er bestemt i testamentet, at længstlevende plejesøskende skal arve, er der kun én arving tilbage: din mand.

jdk

Spørgsmål: Min veninde har en ekskæreste, som bliver ved med at plage hende med beskeder på messenger og kontakter på facebook under forskellige profiler.

Han vil ikke forstå, at han skal stoppe kontakten, selvom det både er sagt og skrevet til ham.

Det har stået på i to år. Han er sygeligt besat og det er foruroligende.

Er det muligt for hende at få hemmelig adresse og hemmeligt telefonnummer?

anm.

Svar: Ja, din veninde kan få hemmeligt telefonnummer ved at kontakte teleselskabet, og hun kan få hemmelig adresse ved at kontakte og anmode folkeregisteret om hemmeligholdelse. Det koster ikke noget og for adressehemmeligheden sker det for et år ad gangen. Derfor skal hun huske at anmode folkeregisteret om forlængelse inden der er gået et år.

Hvis plageriet har taget overhånd, hvilket dit brev peger i retning af, så bør din veninde kontakte politiet, der har mulighed for at give ekskæresten et politi-tilhold med den virkning, at ekskæresten ikke må søge kontakt med din veninde.

jdk.

Spørgsmål: Jeg vil gerne give min samlever to års bopælsret i mit rækkehus, hvis jeg pludselig dør. Jeg har en søn på 23 år, som skal arve mig, og derfor vil jeg gerne hjælpe min samlever, kan jeg det?

anm.

Svar: Du kan oprette et testamente, hvor du bestemmer at din samlever skal tillægges to års bopælsret.

Du skal dog være opmærksom på, at bopælsretten kapitaliseres og indgår i dit bo som et aktiv, hvis dette aktiv antager en beløbsmæssig størrelse, som overstiger din testations-kompetance, så kan bopælsbestemmelsen i værste fald tilsidesættes.

Jeg foreslår, at du kontakter din advokat om dette spørgsmål og om testamentets nærmere udformning.

Jdk

Spørgsmål: Min farbror er død uden at efterlade et testamente eller børn, ægtefælle, eller andre nærtstående.

Han efterlod sig kun en bror og en søster. Hvoraf min far var den ene. Min far har to børn, hvoraf jeg er den ene. Min bror har tidligere givet arveafkald på arv efter mine forældre, som begge er døde og boet fordelt for flere år siden.

Det er min opfattelse, at arveafkaldet også gælder arv fra farbror, da arven jo går gennem vores far. Har jeg ret?

Anm

Svar: Et arveafkald har kun gyldighed overfor den konkrete arvelader - her jeres forældre ifølge det oplyste.

Derfor har du ikke ret!

Din bror er arveberettiget efter jeres farbror på lige fod med dig.

Jdk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce