Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Fire oplagte gaveideer til nye køkkennørder

Danskerne bruger mere tid i køkkenet under pandemien, og det giver sig udslag i forbruget. Allerede i begyndelsen af pandemien steg salget af bage- og madlavningsartikler, viser tal fra Coop. Og så sent som i oktober steg søgningen på køkkenudstyr 32 procent, da feriepengene blev udbetalt, viser tal fra Pricerunner. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Flere danskere går op i avancerede madprojekter og dertil hørende udstyr. Eksperter guider her til de oplagte julegaveideer til ambitiøse amatørkokke.
Annonce

Gaver: Corona har lagt en gevaldig dæmper danskernes rejser og sociale liv. Til gengæld bruger vi flere timer i køkkenet.

De sociale medier flyder over med billeder af surdej, hjemmesyltning og selvforsyning. Og køkkenudstyr står også på ønskelisten hos hver tiende dansker, viser en ny rundspørge fra YouGov.

- Det er helt klart også en tendens, vi mærker. Og jeg kan nævne de første fem-seks personer, som har henvendt sig til mig med spørgsmål, siger Thomas Rønsch Toftdahl, der er kokkefaglærer på Hotel- og Restaurantskolen.

Et hyppigt spørgsmål både fra elever og private handler om knive.

Det er også et oplagt sted at finde inspiration til julegaver.

- Håndudstyr er typisk det første, man selv skal ud at købe som kok. Så det er også en fin julegave. Og jeg vil anbefale, at man går efter en arbejdshest af en kniv, som kan lidt af det hele, råder Thomas Rønsch Toftdahl.

Gå efter en klassisk kokkekniv på 21-22 centimeter.

Hvis pengepungen er til det, så gå efter foldet stål eller et japansk kvalitetsmærke.

Men mindre kan også gøre det.

- Det helt basale udstyr for mig er en god køkkenkniv, som kan stryges og slibes op. Så går man aldrig galt i byen, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Annonce

Klapgrill eller sous vide

Et andet godt bud er en klapgrill, tilføjer Claus Holm, der er kogebogsforfatter, tv-kok og med egne ord "grejfreak".

En klapgrill kaldes også en paninigrill eller en klemmegrill, fordi den består af to brandvarme flader. På den måde får du noget af den smag og stegeskorpe, du kender fra en almindelig grill.

- Til jul kan du tage lidt anderester og rødkålsrester og smække sammen i et pitabrød eller mellem to stykker brød. Med en klapgrill løfter du både retterne og resterne til nye højder, siger han.

Et tredje bud i den lidt dyrere ende er en sous vide-stang, som er blevet voldsomt populære de senere år.

Sous vide er en tilberedningsmetode, hvor en råvare vakuumpakkes og tilberedes i vandbad.

Sous vide-stangen cirkulerer vandet og holder temperaturen konstant - og det er ikke tilfældigt, at de nu er i blevet voldsomt populære.

- Det er i virkeligheden en gammel teknik, som er blevet moderne igen. Sous viden gør, at man holder på saft og kraft - i alt fra kød til grøntsager, siger Thomas Rønsch Toftdahl.

Et sidste bud i den dyre ende er en termomixer.

Det er en blender, som kan alle de klassiske funktioner, men samtidig kan den varme undervejs, forklarer Claus Holm.

Den er smart, hvis du skal emulgere en sauce eller røre en krydderolie.

- Der er smæk for skillingen, så i stedet for at stå med en skilt masse, står du med den fineste, ensartede masse. Samtidig frigiver flere aromastoffer, hvis du varmer op til eksempelvis 50-60 grader, siger Claus Holm.

/ritzau fokus/

Fra hurtigmad til lokal simremad

Uagtet corona er der generelt sket et skred i, hvordan danskerne går til madlavningen.

For få år siden handlede mange kogebøger, opskrifter og artikler om, hvordan man lavede "billig mad til kun 25 kroner" eller "nem mad på kun 25 minutter".

I dag sætter amatørkokkene en ære i at lave avancerede madprojekter og langsommelige simreretter.

Det afspejler sig også i forbrugeradfærden.

Flere af Hotel- og Restaurantskolens små underleverandører melder om stigende interesse fra private. Flere besøger de lokale gårdproducenter for at købe friske, lokale råvarer.


Håndudstyr er typisk det første, man selv skal ud at købe som kok. Så det er også en fin julegave. Og jeg vil anbefale, at man går efter en arbejdshest af en kniv, som kan lidt af det hele.

Thomas Rønsch Toftdahl, kokkefaglærer på Hotel- og Restaurantskolen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce