Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Havens hovedbrud: Det spørger haveejerne om i august

Foto: Haveselskabet.
Louise Møller, der er Haveselskabets havefaglige rådgiver, giver her svar på nogle af de spørgsmål, der oftest bliver stillet i august.

Naturens Rige: Hvorfor mugner blommerne på træet? Er det for sent at så nyt i køkkenhaven nu? Og hvilke planter tiltrækker sommerfugle i haven? Haveselskabets rådgivning modtager hvert år tusindvis af spørgsmål fra landets haveejere. Louise Møller, der er Haveselskabets havefaglige rådgiver, giver her svar på nogle af de spørgsmål, der oftest bliver stillet i august.

Hvorfor mugner mine blommer på træet?

Svampen gul monilia er meget almindelig på blommetræer. Den ses som hvidlig eller gullig mugbelægning på frugten, især på sorter som ’Victoria’, der er en af de mest plantede blommesorter herhjemme, og som sætter rigtig meget frugt.

Foto: Haveselskabet.

Når blommerne sidder meget tæt, har svampen gode betingelser. Ofte ser man, at klaser af blommer rådner inde i midten, og det skyldes ofte svampen. Hvis man ikke fjerner de dårlige blommer, bliver de hængende på træet hele vinteren og tørrer ind - man kalder dem mumier, når de hænger sådan - og de er fulde af svampesporer, som kan smitte næste års frugter. Derfor er det vigtigt at få dem fjernet.

Tynd gerne ud allerede tidligt på sommeren, hvis du kan se, at der vokser mange blommer tæt på hinanden eller i klaser, så der er luft, og blommerne ikke rører hinanden. Tynd også gerne ud i kronen, så den er let og luftig. God ventilation hæmmer udviklingen af svamp. Mange er kede af at tynde ud, fordi man jo fjerner en masse frugt. Man får færre men bedre og sundere blommer ud af det.

Annonce

Kan jeg stadig nå at så i køkkenhaven?

Det kan du sagtens. Det er meget naturligt, når man graver kartofler og gulerødder op og høster andre afgrøder, at udnytte de huller, der opstår i køkkenhaven, til at så nyt. Når man sår i august, skal det være grøntsager med kort udviklingstid, som kan høstes efter kort tid.

Her er spinat og salat godt, men også asiatiske bladgrøntsager vokser hurtigt op og bliver klar til høst. Du kan også så grøntgødning som blodkløver, lucerne eller boghvede, som kan stå gennem vinteren og vendes ned i jorden næste forår. Så selv om kalenderen viser august, er det bare med at give den gas i køkkenhaven.

Annonce

Hvilke planter skal jeg plante for at få flere sommerfugle i haven?

Sommerfugle vil gerne have pollen og nektar, og det er der mange haveplanter, der indeholder, men nogle tiltrækker særligt mange sommerfugle. Det gælder blandt andet skabiose, lavendel, katteurt, hjortetrøst, honningurt og frøkenhat.

Men det er ikke kun vigtigt med nektarrige planter, for sommerfuglene har også brug for værtsplanter, hvor de kan lægge æg, og deres larver kan leve. Det er faktisk ofte et større problem for sommerfuglene at finde værtsplanter, for de kan som regel godt finde nektar hen ad sæsonen.

De fleste sommerfugle har kun en enkelt eller få plantearter, som de lægger æg på. Nogle sommerfugle lægger f.eks. æg på brændenælder, så lad gerne nogle stå i et fjernt hjørne af haven til sommerfuglene. For at tiltrække sommerfugle tidligt på sæsonen, når de skal lægge æg, kan du f.eks. plante tørst, pil, humle, lucerne, kaprifolie og violer.

Det kan man godt begynde at plante nu, så sommerfuglene kan få glæde af det næste år. Citronsommerfuglen, som de fleste kender, fordi den er helt lysegul, lægger æg på tørst. Brændenælder er god for cirka fem forskellige arter, så den giver mulighed for flere forskellige sommerfugle i haven. Alle typer pil er også gode.

Flere havespørgsmål? Er du også blevet glad for at gå i haven, men har mange havespørgsmål? Så kom med og dyrk haveglæden i godt selskab. Haveselskabet er en nonprofit forening af 30.000 haveejere. Vi er lige så forskellige som vores haver - men haveglæden, den deler vi. Læs mere og få måske svar på flere af dine havespørgsmål på haveselskabet.dk. Haveselskabet udgiver medlemsmagasinet HAVEN, der udsendes 10 gange om året til alle medlemmer.

Annonce
Annonce
Ugeposten Skjern

Højmusikalsk ældrerådsdag med Carsten Knudsen og Det grå guld

Annonce
Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Velkommen til topkamp på Green Arena

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Nicolaj fra Lidl kunne ikke undvære kundekontakt: Græsset er ikke grønnere udenfor butiksdøren

Ugeavisen Ringkøbing

Anna Lystbæk fra Spjald indtager Generator

Ugeavisen Ringkøbing

Back to Back spiller nostalgipop på Generator

Ugeavisen Ringkøbing

Coronaramte Flemming Madsen er hjemme igen: Det går fremad med genoptræning, men ikke så hurtigt som før

Ugeavisen Ringkøbing

Lad dine børn blive klogere: Naturens Dag for børnefamilier i Hoverdal Plantage

Ugeavisen Ringkøbing

Som man siger og andre foredrag ved bibliotekerne

Ugeavisen Ringkøbing

Tag på svampejagt med eksperter - Tag ud med Æ Skurrehat

Ugeavisen Ringkøbing

Uhæmmet i Hemmet: Mere natur i haver og på stadion skal gavne biodiversitet i den vildeste landsby

Ugeavisen Ringkøbing

Savnede tæt kundekontakt: Mads Rauhe skiftede fra bank til mæglerbranchen

Ugeavisen Ringkøbing

Vind en tur i en vandflyver og se Vestkysten fra oven

Ugeavisen Ringkøbing

Sådan hjælper du naturen: Hvad kan du gøre i din have?

Ugeavisen Ringkøbing

Masterclass i Hvide Sande: For 15. gang samles unge musikere i havnebyen for at blive dygtigere

Ugeavisen Ringkøbing

Som mennesker trives vi bedst med vaner og rutiner

Ugeavisen Ringkøbing

Ringkøbing gør klar til første vestjyske Pride-fest

Ugeavisen Ringkøbing

Vildt tilbud til badmintonspillere: Halvt kontingent og fællestræning med Morten Frost

Ugeavisen Ringkøbing

Marie-Louise vandt en racertur med Jason Watt

Ugeavisen Ringkøbing

På job igen efter corona og ferie: Det er slut med at gå forkølet på arbejde

Ugeavisen Ringkøbing

Spjald Skole:Skolebørn skal til hip-hop-koncert med HipSomHap

Ugeavisen Ringkøbing

Vind billet til Lars Lilholt

Ugeavisen Ringkøbing

Vind "Hvide Sande" på DVD

Ugeavisen Ringkøbing

Børn har brugt sommeren på at læse: Mange deltagere i Sommerlæselyst-konkurrence

Annonce