Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Haves: Masser af problemer - Ønskes: Løsninger

Et simpelt beslag til måske 100 kroner er måske med at at afværge faldulykker fra tage. På HTX i Skjern skal eleverne i Teknologi og Design løse et konkret problem. Faldsikringen har Anders Amby og Anna Bøndergaard arbejdet på sammen med Ida Bovtrup. Foto: Johan Gadegaard
Vi lærer eleverne foretagsomhed, hvor de både skal finde en løsning og føre den ud i praksis, siger Arne Mogensen, lærer i Teknologi og Design.
Annonce

Skjern: I sommer arbejdede Axel Vebo i Superbrugsen i Skjern.

- Jeg lagde mærke til, at når ældre mennesker skulle betale, så havde de problemer med deres stok. Når de stillede op mod kassen, så faldt den nogle gange på gulvet, og så havde de svært ved at samle den op igen, så nogle lagde den i stedet op på båndet, forklarer han.

Så da hans gruppe på Teknologi og Design-linien skulle finde og løse et konkret problem, fik han hurtig de andre overtalt til at opfinde stokkeben, så en stok kan stå selv, mens den ældre skal bruge begge hænder.

- Vi var også ved at snakke om genbrug af aflagte vindmøllevinger, men skulle vi til at have fat i en vindmøllevinge til skolen og skære den op udenfor. Det blev for urealistisk, forklarer Johan Cesar Villumsen.

Så gruppen, der også består af Hannah Jespersen og Kristine Hvelplund, arbejdede videre med udviklingen af stokkeben.

- Vi lavede skitser i hånden og med en 3D-printer lavede vi det første produkt, som vi så har videre udviklet på. Benene skal slås ud, ligesom man med et tryk på en knap kan folde en paraply ud, forklarer Hannah Jespersen.

- Et stokkeben må heller ikke veje for meget, for stokken vejer jo også noget i sig selv, påpeger Kristine Hvelplund.

Hannah Jespersen, Kristine Hvelplund og Axel Vebo samt Johan Cesar Villumsen (ikke med på billedet) er ved at udviklet stokkeben, så stokken kan stå selv. Foto: Johan Gadegaard.

Gruppen håber både at udvikle en stok med indbygget stokkeben, men også en model, der kan sættes på en "gammel" stok.

Gruppen skal præsentere ideen på en virtuel messe den 16. november, så de har travlt.

De fire er enige om, at Teknologi og Design-linien er spændende, fordi de bliver sat til at løse konkrete problemer.

- Vi lærer en masse fagbegreber, som vi kan bruge senere, siger Axel Vebo, mens Hannah Jespersen godt kan lide, hvor meget man bruger hænderne.

Annonce

Faldsikring

Gruppen med Ida Bovtrup, Anna Bøndergaard og Anders Amby vil løse et problem med faldulykker, når der bliver arbejdet på tage.

Anna Bøndergaards far arbejder hos Arbejdstilsynet, så de ved, at problemet er reelt.

På det øverste rygningsspær bliver der sat en gevindstang, der går op gennem en tagsten, så der kan fæstes faldsikring til den.

- Det er faktisk et reelt problem, som vi har prøvet at løse på en måde, som ingen andre har. Nu skal man lave et stillads eller bruge en tagstige. Vores faldsikring vil måske koste 100 kroner at sætte op. når taget bliver lagt, påpeger gruppen.

Ifølge vejledningen fra Arbejdstilsynet skal den kunne holde til et træk på 1.200 kilo.

- Det er dejligt at få lov at være kreativ og udvikle et produkt, siger Ida Bovtrup om valget af Teknologi- og Design-linien.

- Det er dejligt, at der ikke er ét rigtigt facit, der er mere frit spil, påpeger Anna Bøndergaard.

- Jeg kan godt lide, at vi arbejder med hænderne, producerer noget selv, siger Anders Amby.


Jeg kan godt lide, at vi arbejder med hænderne, producerer noget selv

Anders Amby, HTX-elev


Studieretning Teknologi og Design

Opfind nye, smarte løsninger på store og små problemer og bliv skarp på, hvordan innovation, kreativitet og godt design gør løsningerne optimale.

Arne Mogensen er lærer på Teknologi og Design.

Annonce

Ideløsning

- Det er ikke svært for eleverne at få ideer, men her lærer de også at få dem ført ud i livet, komme til bunds i et problem. Det betyder, at de skal finde baggrundsviden, og det er nogle gange svært at ringe til en virksomhed og finde den rette person at snakke med, men det presser vi dem til. De lærer foretagsomhed, forklarer Arne Mogensen.

På linien skal eleverne på messer, hvor de komme med løsningen på et konkret problem.

- De skal pitche deres ide for et panel, lidt ligesom Løvens Hule, fortæller han.

Eleverne lærer forskellige teknikker til at få gode ideer.

- Eleverne kan allerede brain-storme, når de kommer. Vi bruger også omvendt brain-storm, hvor eleverne skal prøve at undgå løsning af problemer. I stedet for at undgå at bolde bliver væk, skal de komme på, hvordan de kan FÅ bolde til at forsvinde. De prøver også cirkel-teknik, hvor alle rundt om bordet kommer med indspark, associationsteknik og rolleperspektivering, forklarer Arne Mogensen.

Han glæder sig over, at så mange vælger HTX-linien.

- Vi skal alle på pension, så vi har brug for opfindsomme unge, der kan udvikle deres organisation eller deres egen virksomhed, siger Arne Mogensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce