Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Holder liv i gamle håndværk

Akie Banchi fra Japan går på højskole. her lærer hun nålebinding af Randi Vang. Foto: Mads Dalegaard

På syv workshops kunne interesserede lære blandt andet nålebinding og båndvævning

Annonce

Velling: Der var søndag mulighed for at lære gamle håndværk på Vestjyllands Højskole.

Folk kunne blandt andet lære nålebinding, kæmning, kartning og spinding, båndvævning, hækling og stikning og smedearbejde.

Alle workshops forgik i Orangeriet i Forundringens Have, dog foregik smedearbejdet udenfor.

En af deltagerne til nålebinding var Akie Banchi fra Japan.

Da hun læste på universitetet I Tokyo, blev hun stresset, og hendes lærer anbefalede hende at rejse til Danmark. Hun har været på højskolen siden september og skulle kun være her et par måneder, men nu er hun så glad for højskolen og Danmark, at hun ikke har besluttet sig for, hvor længe hun vil være her. Under sit ophold på højskolen, har hun fået interessen for bæredygtighed og håndværk.

- Nålebinding giver et smukt mønster, og for mig er det som medicin, jeg får det bedre af at lave håndværk, det er som meditation. I Japan sidder folk altid og kigger på deres telefon. Det er også meget tilfredsstillende, fordi det er så svært, men Randi får det til at se så nemt ud, siger Akie Banchi.

Hun vil gerne lave et par håndledsvarmere.

Underviser Randi Vang fortæller, at nålebinding er et gammelt vikingehåndværk, fra før man lærte at strikke. Hun har lært det i Bork Vikingehavn.-

Jeg synes det er synd, at de gamle håndværk går I glemmebogen, der findes jo ingen opskrifter på det her, kun det der bliver videregivet. Når jeg arbejder med det, prøver jeg og sætte mig i de gamle vikingekvinders sted og tankegang - de lod jo ingenting gå til spilde, og det kan jeg godt lide, forklarer Randi Vang.

Det er også meget afslappende.

- Man kan sidde i sin egen verden og fuldstændig stresse af, siger Randi Vang.

Hun arbejdede på en strud fra vikingetiden, som hun beskriver som en elefanthue med skuldervarmere.

Nålen, vikingerne brugte, var som regel fra en lammeknogle, men var man rig, kunne man få en smed til at lave en af kobber. Det er også muligt at bruge nåle lavet af træ.

Garnet er islandsk uld, der har den egenskab, at det kan splejses.

Randi Vang river et stykke tråd over og viser, hvordan det kan splejses ved sprede enderne ud - lægge enderne oven på hinanden og rulle dem sammen. Herefter fugter hun samlingen i munden med spyt, og til sidst rulles garnet igen.

Der kom cirka 30 deltagere for at lære de gamle håndværk.

De flest4e workshop foregik i Orangeriet i Forundringens Have, smedene stod dog udenfor med ambolt og esse. Foto: Mads Dalegaard
Højskoleelever og andre kunne lære gamle håndværk i syv workshops. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Som ung var Jesper Märcher Larsen professionel fodboldspiller. Nu bruger han sin energi på at drive Skousen Invita-butik i Ringkøbing

Ugeavisen Ringkøbing

René Lagoni har været en af hovedkræfterne bag surf-eventyret på Ringkøbing Fjord. Han fik gjort en forretning ud af sin hobby.

Annonce