Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Hvad gør jeg: Min hund er bidt af en hugorm

Hund bidt i hovedet af hugorm
Det er sæson for hugormebid. Skjern Dyrehospital har haft sin første hund med hugormebid.

Klumme: Når jeg sidder her en fredag formiddag og kigger ud ad vinduet, er der ikke meget der tyder på, at vi snart er i midten af april. Det regner og rusker og temperaturen er kun omkring fem grader. Dog har de dejlige forårsdage, vi havde i starten af påsken, fået hugormene frem fra deres vinterhi.

På dyrehospitalet har vi haft det første tilfælde af en hund, der havde været i nærkontakt med en hugorm. Dette var kun den første af mange, vi forventer i løbet af sommeren.

Vipera Berus, Hugormen

Hugormen er Danmarks eneste vildtlevende giftslange. Den er dagaktiv fra cirka midten af marts til først i november. Den findes typiske i det nord- og vestjyske, da den foretrækker hede- og klitlandskaber. Hugormen findes også i næringsfattige moser. Den er 34-110 cm. lang, hunnerne er størst. Den har en karakteristisk zigzagstribe hen ad ryggen. Hunnen er brunlig, mens hannen er mere grålig. I hvert bid afgives 10-18 mg gift, hvor den dødelige dosis for mus er helt ned til 0,55 mg/kg. Den dødelige dosis for hund kendes ikke, men ofte bliver mindre hunde mere syge end store hunde.

Giften indeholder forskellige stoffer, der bl.a. er med til at ødelægge cellemembraner og medfører ødelæggelse af de røde blodlegemer.

Annonce

Hvad gør jeg, hvis min hund bliver bidt

Hvis din hund er uheldig at blive bidt af en hugorm, når I er på tur i klitterne eller går i haven, skal du holde hunden i ro. Hvis det er muligt, skal du bære hunden til bilen. Dette er især vigtigt, hvis hunden er blevet bidt i poten. Grunden til, at det er vigtigt at holde hunden i ro og bære den, skyldtes, at du på denne måde minimerer risikoen for at giften bliver yderligere spredt rundt i hundens krop, og at du forsinker ”reaktionen”.

Ring til dyrlægen, så snart du opdager, at din hund er bidt, enten fordi du ser slangen eller når din hund hæver. Hugormen bider typisk i snuderegionen eller i poten. Hvis din hund bliver bidt i snuden, er der stor risiko for, at hævelsen kan være så stor, at væsken i hævelsen trænger ned mod halsen. Ved bi- og hvepsestik kan der forekomme hævelser i samme region, hvor det også er vigtigt, at du ringer til dyrlægen med det samme, da bien/hvepsen ofte stikker inde i munden og kan forårsage, at din hund har svært ved at få vejret.

Annonce

Dyrlægen giver antihistamin

Når du ankommer til dyrlægen, vil dyrlægen lede efter et synligt bidsted, der ligner to  punktformede sår med ca. 1,5-2 cm. mellemrum. Hunden vil typisk allerede være hævet på benet eller i hovedet. Hævelsen begynder ca. ½ time efter bidet og når sit maksimale 1–2 døgn efter. Hævelsen aftager typisk herefter.

Efter en undersøgelse vil dyrlægen vurdere, hvilken behandling der er nødvendig, alt efter hvor din hund er bidt, hvor stor den er og om den er alment påvirket. Den typiske behandling vil være antihistamin for at forebygge en allergisk reaktion, samt smertestillende. I mange tilfælde er det også nødvendigt at give binyrebarkhormon og k-vitamin, der hjælper til med, at blodet kan størkne normalt.

I nogle tilfælde er det nødvendigt at indlægge hunden til observation, samt give væskebehandling. Især de små hunde bliver ofte mere syge end store hunde, grunden er uvis, men kan skyldes, at de får en større mængde gift per kilo end en stor hund.

Hvis din hund skulle blive mere syg, trods den har fået behandling ved dyrlægen, skal du straks ringe til dyrlægen igen, da der kan være behov for yderligere behandling og indlæggelse.

Hugormebid er meget alvorligt, og det kan i værste tilfælde forårsage død.

Symptomer på hugormebid

-Hævelse ved bid-stedet

-Øget smertereaktion, hvor den er blevet bidt

-Nogle hunde er alment påvirket og har nedsat appetit

-Rødlig/blålig farve af huden i området omkring bidet

Hvad skal jeg gøre?

-Hold hunden i ro og bær den til bilen

-Ring straks til dyrlægen

-Efter behandling ved dyrlægen, skal du holde øje med forværring ved din hund

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce