Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Hvidbergs kanelkage kommer tilbage: Morten Nordestgaard er ny bagermester i Kvickly

Kvicklys nye bagermester glæder sig til at levere rå dej og færdige boller og franskbrød til SuperBrugsen. Foto: Jørgen Kirk.
Bagermester Morten Nordestgaard er igen klar til at bage brød og kager i Ringkøbing. Efter adskillige ture til Aarhus og Lemvig er han klar til at lange en berømt kanelkage over disken i Kvickly.
Annonce

Ringkøbing: For at starte med det allervigtigste.

- Jeg har nok fået det spørgsmål 100 gange af kunder og folk, jeg møder, griner Morten Nordestgaard.

Han startede mandag den 28. oktober som ny bagermester i Kvickly Ringkøbing. Og det er ikke første gang, at han bager boller og rugbrød til byens folk. I 2010, efter at have arbejdet der i flere år, overtog han sammen med hustruen Pernille Nordestgaard Hvidbergs Bageri i Østergade, som de siden omdøbte til Brødgalleriet. Én kage var bageriet særligt kendt for.

- Kanelkagen kommer med ud i Kvickly. Og det er den helt rigtige. Det er den samme opskrift som dengang, forsikrer den nye bagermester.

Morten Nordestgaard kan selv bedst lide de brød, som maskinerne ikke kan lave. Et groft, langtidshævet brød er hans personlige favorit. Foto: Jørgen Kirk.
Annonce

Ingen plan b

Egentlig skulle Morten Nordestgaard først starte den 1. november, men hans tidligere arbejdsplads Kvickly Lemvig måtte slippe ham et par dage tidligere. Fredag var nemlig samme dag, hvor SuperBrugsen i Ringkøbing skulle modtage dej samt boller og franskbrød fra bageren i Kvickly.

- Det bliver supergodt for SuperBrugsen - og for os. Det er et spændende projekt, som vi også havde i Lemvig. Det kan godt være, vi er nødt til at ansætte flere folk, men det må vi se på, når vi kommer rigtigt i gang, siger han.

Før Morten Nordestgaard kom til Lemvig, arbejdede han 2,5 år hos Langenæs Bageriet i Aarhus.

- Det var noget af en pendlertilværelse. Jeg var træt af at sidde i bilen tre timer hver dag. Til sidst blev det bare for meget, siger han.

På de lange køreture til og fra Aarhus nåede han også at overveje, om det nu var bagerfaget, han skulle blive i.

- Jeg grublede meget over det, men jeg kunne ikke se mig selv i andet. Jeg blev udlært for 25 år siden, og nu fortsætter jeg bare. Men min krop kan nok ikke holde til 25 år mere. Men lige nu har jeg ingen plan b. Jeg kan virkelig ikke se mig selv lave andet, siger han.

Annonce

Ikke et morgenmenneske

Morten Nordestgaard faldt for bageriet, da han som elev i 8. klasse fik et weekend job hos bageren i Vester Strandgade.

- Jeg faldt for det. Jeg synes, det var en spændende proces fra råvarer til færdigt produkt. Jeg kan godt lide at lege med, hvordan man kan variere et brød med for eksempel hævetid og ingredienser. Brød er ikke bare vand, mel og gær, siger den 46-årige bagermester.

Og arbejdstiderne kan han godt lide.

- Jeg er godt nok ikke morgenmenneske, griner han.

- Men jeg kan da komme op. Jeg fungerer bedst sådan. Det giver en god frihed i løbet af dagen. Her starter vi klokken 4, så vi er nok færdige omkring middag, så jeg får tid til at slappe af om eftermiddagen. Det er jo superlækkert om sommeren, når solen skinner, og der er 25 grader. Så kan jeg ligge ude og nyde hele eftermiddagen, siger Morten Nordestgaard.

Annonce

Ingen kage til bageren

Det bagværk, Kvicklys nye bagermester selv bedst kan lide, er et groft, langtidshævet brød.

- Jeg kan godt lide de gamle håndværkstraditioner og -metoder. Sådan et brød kan man sgu ikke lave på en maskine. Jo, maskinen kan ælte dejen, men resten må man gøre med sine egne hænder. Jeg går også op i kun at lave brødet af friske råvarer. Her bruger vi ingen kunstige konserveringsmidler. Før i tiden brugte man færdige melblandinger, som der næsten bare skulle vand i. Men det er nok 20 år siden, jeg sidst lavede brød på en melblanding. Her i bageriet blander vi selv mel, og vi laver selv surdej, siger Morten Nordestgaard.

Men hvad så med kage? Hvilken kage er bagermesteren yndlings?

- Jeg spiser slet ikke kage, griner han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Susanne i Kurbadet

Annonce