Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Hvor skal hænderne komme fra og hvor skal de folk bo?

I 32 år har Hanne Køster drevet Sandslottet i Lyngvig. Hun er begyndt at hyre sæsonansatte via et rekrutteringsbureau i stedet for selv at bruge tid og krafter på det. Foto: peso
Vi må bygge boliger til de folk, vi vil have til at arbejde i servicefagene, siger Hanne Køster fra Sandslottet.
Annonce

Lyngvig: Allerede nu er der problemer med at skaffe arbejdskraft i sommerlandet, når turisterne strømmer til Vestkysten.

Det bliver ikke nemmere, når Lalandia og Naturkraft åbner.

En af dem, der mærker hvor svært det er at skaffe kvalificeret arbejdskrafti højsæsonen, er Hanne Køster, der står bag Restaurant Sandslottet i Lyngvig, som hun har ejet siden 1988.

- Selvom folk er ansat i vores sæson fra april til november, så skal de jo stadig søge fuldtidsarbejde, så derfor er de svære at holde på, forklarer Hanne Køster.

Hun oplever også at det er sværere at få studerende ud i sommerlandet.

- Når de holder ferie fra studierne i studiebyerne, så vil de hellere være hjemme hos deres forældre og holde ferie der fremfor at tjene penge på et sommerferiejob, mener hun.

Hun peger også på, at det kan være svært at komme frem til sommerjobbene med kollektiv transport.

- Busdriften er efterhånden dårlig her ude, påpeger Hanne Køster.

Gennem de seneste par år har hun haft svært ved at skaffe kvalificeret dansk og tysk arbejdskraft til sin restauration.

- De bliver syge og skal have fri til alt muligt.

Derfor brugte hun i år et rekrutterings-bureau til at finde to ansatte.

- Jeg fik to ansatte fra Lithauen, en fra juni til november og en i syv uger i højsæsonen. De fik en kontrakt på hvilken periode, de var ansat, og hvilken løn. De var glade for at få jobbet og gjorde et godt stykke arbejde. Derfor kontakter jeg bureauet igen til februar, så jeg kan være sikker på at have arbejdskraften, når jeg har brug for den i sommer perioden. Det er nemt og det giver mig ro, forklarer Hanne Køster.

Hanne Køster holder åbent i weekenderne i december, hvor folk kan se på ting og sager på et reolmarked. Samtidig har hun åbent på restauranten. Foto: peso
Annonce

Boliger

Hun mener, at boligforhold er med til at gøre det svært at skaffe arbejdskraft til området.

- Vi har jo ikke boliger nok til de midlertidig ansatte, det kan være håndværkere eller sommerferiejobberne. Derfor er jeg i gang med at bygge to huse, der ere skabt til den type arbejdskraft. I det ene hus vil der være plads til fem lejere, mens der er plads til to i det andet hus. Desuden har jeg planer om at indrette noget af min førstesal til Bed&Breakfast, fortæller Hanne Køster.

Hun opfordrer andre til at gøre det samme, så det bliver nemmere at tiltrække ledige hænder.

Annonce

Pensionister

Hanne Køster opfordrer også pensionister til at melde sig på arbejdsmarkedet.

- Førtidspensionister må jo gerne arbejde. Jeg har haft stor glæde af skånejobbere, der kan arbejde nogle timer hver dag, påpeger hun.

Hanne Køster peger også på, at mange af de frivillige i genbrugsforretninger og lignende lige så godt kunne lægge noget af deres arbejdskraft i servicefagene i sommer landet.

- Det er der bare ikke tradition for, men vi kan få brug for alle ledige hænder, siger hun.

Annonce

Helårsjob

Hanne Køster arbejder selv på, at skabe flere helårsjob.

Normalt holder hun lukket fra november til april. I år vil hun prøve at holde åbent i weekenderne i december måned.

- Jeg starter et reolmarked, hvor folk gratis kan sætte deres ting til salg. Jeg skal nok tage imod penge og putte dem i folks egne sparebøsser. Der vil være åbent fra klokken 12-19. Samme åbningstider vil der være i restauranten, hvor folk så kan købe kaffe og kage eller aftensmaden. Bliver det en succes, så fortsætter jeg i januar, februar og marts. Det giver lidt ekstra omsætning og jeg er jo alligevel, fortæller hun.

Når hendes nye huse er klar, så håber hun, at de nye lejere vil købe en daglig madpakke og en gang aftensmad hos hende.

- Det vil jo være bunden i en udvidelse af åbningstiderne og på vej mod skabelsen af flere helårsjob, siger Hanne Køster.

Annonce

Sandslottet til salg

Samtidig med sine mange planer er Sandslottet også til salg.

- Det har det været længe, men indtil videre er der ikke nogen, der har villet betale de seks millioner kroner, jeg forlanger for ejendommen med sin fantastiske beliggenhed ud mod landevejen og med fjordudsigt. Jeg har ikke travlt med at sælge, for jeg skal være mindst fem år mere på arbejdsmarkedet, inden jeg kan gå på pension, siger 62-årige Hanne Køster.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Susanne i Kurbadet

Annonce