Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Irene tegner mennesker, hunde og hoppegøjsere

Irene Lykke Møller har illustreret to bøger, en om sygdommen Parkinson og børnebog om Hoppegøjseren. Foto: peso
Irene Lykke Møller har tegnet illustrationer til en bog om sygdommen Parkinson og til børnebogen om "Hoppegøjseren og hans venner"
Annonce

Irene Lykke Møller

49 år.

Gift med Michael Møller.

Sammen har de Randi og Mette.

Barnebarn Freja.

Arbejder som teknisk assistent hos Hvide Sande Shipyard.

Har illustreret to bøger af Klaus Nørgaard Jørgensen, "Parkie - dage og digte", der udkom i maj i år, og "Hoppegøjseren og hans venner", der udkommer 11. september, begge på forlaget Mellemgaard.dk

Ringkøbing:  Til daglig er Irene Lykke Møller teknisk assistent hosHvide Sande Ship Yard og tegner på sin computer kraner til havvindmøller, men i sin fritid sidder hun ved sit skrivebord og tegner for sin fornøjelses skyld.

I de sidste par måneder har tegningerne dog haft et mere målrettet formål, for hun har illustreret en børnebog "Hoppegøjseren og hans venner".

- Det startede egentlig med, at jeg tegnede nogle hunde. Min mands fætter og hans kone spurgte, om jeg ikke kunne tegne deres hunde, og det kunne jeg da godt, fortæller Irene Lykke Møller.

Hun sendte nogle tegninger, som hun tidligere har lavet, og Klaus Nørgaard Jørgensen, som fætteren hedder, spurgte, om han måtte bruge en af dem som forside til den bog om sygdommen Parkinson, som han var i gang med. Det er en sygdom, han selv lider af.

- Sygdommen gør, at han til tider ikke kan sove om natten, så i stedet har han skrevet digte om sygdommen, som han har samlet i en bog, der netop er udkommet. Han kunne godt lide min tegning af pigen, fordi hun har sådan nogle sørgmodige øjne, forklarer Irene Lykke Møller.

Annonce

Hoppegøjseren

Klaus Nørgaard Jørgensen var også i gang med en børnebog om Hoppegøjseren.

- Så han spurgte, om jeg ikke havde lyst til at lave en ti tegninger til bogen, og det kunne jo være meget sjovt, tænkte jeg. Så kom forlaget på den ide, at der skulle være en tegning til hvert digt, så pludselig skulle der laves 55 tegninger, siger Irene Lykke Møller.

Så der skulle laves seks tegninger om ugen, samtidig med at hun gik på arbejde.

- Det blev lidt hårdt til sidst, men alle tegninger blev lavet, og nu udkommer bogen "Hoppegøjseren og hans venner" den 11. september.

Ingen har rigtig set en hoppegøjser, men for Irene Lykke Møller er det en fantasifigur, som man ser for sit indre blik, når man læser digtene.

- For mig ligner den en lille trold, der kan lide at drille, men er også lidt som ens samvittighed. Jeg har faktisk en tegning af ham, for jeg blev nødt til at få ham ud af hovedet, og det var ved at tegne ham, forklarer hun.

Ved at læse digtene fik hun skabt billeder inde i hovedet, som hun så fik ned på tegningen, men til nogle få digte blev hun nødt til at rådføre sig hos forfatteren om, hvordan han forestillede sig illustrationen kunne se ud.

- Klaus Nørgaard Jørgensen bestilte også forsidetegningen. Hoppegøjseren er der, men man ser kun hans skygge og nogle fodspor og noget legetøj, sådan lidt som en drømmeverden, fortæller Irene Lykke Møller.

Annonce

Skygger på aftenskole

Hun har tegnet, siden hun var barn.

- Min far tegnede og min mor malede, men som barn tegner du i 2-D, perspektiver kommer først, når du bliver ældre. Som voksen har jeg gået til mange kreative ting, porcelænsmaling og akrylmaling. I flere sæsoner gik jeg til tegning på aftenskole på Alkjærskolen hos Karen Andersen, hvor jeg blandt andet lærte at lægge skygger med kul, kridt og blyant. Jeg har også været på akrylkursus hos Leo Andersen, siger Irene Lykke Møller.

Om hun griber farveblyanten eller penslen afhænger af humøret.

- Med maling pladrer jeg løs og retter så bagefter, mens tegningerne er målrettede fra starten, for der må du jo ikke lave en forkert streg. Jeg maler nogen gange efter model, noget jeg ser eller oplever, men for det meste ser jeg bare, hvad det ender op med, forklarer hun.

Klaus Nørgaard Jørgensen fik også sin hundetegning.

- Hunde og katte tegner jeg ud fra fotografier af dem, for de er jo ikke så gode til at sidde model, forklarer Irene Lykke Møller med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce