Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Jobpatruljen tjekker forholdene: De unge har brug for mere opmærksomhed

Anne Pilgaard og Aurora Elizabeth Krasniqi gennemgår sammen med Nikan Mahdavi-Tabatabaei regler for ungarbejdere, som arbejdsgiverne skal have på plads. Foto: Christian Agerskov Munk
Jobpatruljen er atter ude i sommerlandet for at se efter, om de unge 13-17-årige har ordentlige arbejdsforhold, og oplyse om dem og arbejdsgiverne om deres rettigheder.
Annonce

Ringkøbing: Anne Pilgaard og Aurora Elizabeth Krasniqi går fra Torvet ind i grill- og isbaren Narsis i Ringkøbing. Klokken nærmer sig 12, men de to unge kvinder er ikke ude for at få stillet apetitten i fastfood.

Deres sorte jakker med påtryk afslører, at de er udsendt af Jobpatruljen, der hver sommer tager landet rundt og oplyser om ungarbejderes rettigheder på jobbet.

Bag disken står 16-årige Nikan Mahdavi-Tabatabaei, og han er lige præcis sådan en, Anne Pilgaard og Aurora Elizabeth Krasniqi leder efter. Hans mor, Narges Boushehri, står også bag disken. Det er hende, der ejer grillbaren.

De to jobpatruljeaktivister sætter sig ved et bord med ungarbejderen og begynder fra en ende af med en række spørgsmål om jobrettigheder.

Narges Boushehri synes, det er fint, at Jobpatruljen kommer forbi og låner 5-10 minutter af hendes medarbejder/søns tid.

- Ungarbejderne er ikke børn, men de er heller ikke voksne, derfor har de brug for mere opmærksomhed. De er nødt til at have forsvarlige arbejdsvilkår, siger hun.

Annonce

Forskellige reaktioner på Jobpatruljen

Selv sørger Narges Boushehri for, at sønnen ikke arbejder for længe, og at han ikke løfter for meget. Ungarbejdere er nemlig sjældent opmærksomme på, at de kun må løfte 12 kilo. Og arbejdsgiverne er heller ikke altid opmærksomme på det, fortæller de to jobpatruljeaktivister.

- Det er ikke altid, at arbejdsgiverne er klar over vilkårene for ungarbejderne. Det er ikke, fordi de vil dem noget dårligt, siger Aurora Elizabeth Krasniqi.

Narges Boushehri fra grillbaren Narsis på Torvet i Ringkøbing synes, det er vigtigt, at der er fokus på de unges arbejdsvilkår, og lukker gerne jobpatruljeaktivisterne indenfor. Foto: Christian Agerskov Munk

Det er dog forskelligt, om arbejdsgiverne er glade for, at patruljen kommer forbi.

- Det er meget blandet, hvordan de tager det. Nogle er ikke så glade for, vi kommer, siger Anne Pilgaard.

- Ja, nogle kan godt blive lidt ribsede. Nogle gange er det af princip, at de ikke synes, vi skal tjekke, men de fleste steder får vi dog lov at snakke med ungarbejderne alligevel, siger Aurora Elizabeth Krasniqi.

Hvad ungarbejderne angår, så er mange af dem glade for at få besøg af Jobpatruljen. Det er endda lykkedes at finde nye aktivister blandt de besøgte ungarbejdere, fortæller Aurora Elizabeth Krasniqi og Anne Pilgaard.

Aurora Elizabeth Krasniqi og Anne Pilgaard tager temperaturen på det vestjyske jobmarked for unge i sommeren. Foto: Christian Agerskov Munk

Det mødte Jobpatruljen blandt andet i Vestjylland

En 15-årig, som Jobpatruljen mødte, arbejdede 42 timer om ugen uden pauser under vagterne. Fritidsjobberen måtte til nød tage noget vand. Reglerne siger, at 15-17-årige maksimalt må arbejde 8 timer om dagen og maksimalt 40 timer om ugen. Der skal være minimum 30 minutters pause uden løn, hvis arbejdsdagen er over 4,5 timer.

I Søndervig mødte Jobpatruljen en fritidsjobber på 14 år, der var helt alene i butikken, hvilket er imod reglerne. I nogle enkelte tilfælde i Søndervig oplevede Jobpatruljen arbejdsgivere, der ikke ønskede besøg af patruljen.

Der var også fritidsjobbere, som manglede ansættelseskontrakter, og som ikke vidste, at de i de fleste tilfælde skal have løn under sygdom.

Jobpatruljen kunne på sin rundtur i Ringkøbing og Søndervig konstatere, at der var færre fritidsjobbere på arbejde end ved tidligere patruljer.

-Det hænger sammen med coronapandemien. De fastansatte har valgt at udskyde sommerferien, hvorfor der ikke er så mange fritidsjobbere på arbejde, beretter Daniella Østergaard Roslev, ungdomskonsulent i HK MidtVest og koordinator af Jobpatruljen i det midt- og vestjyske.


Det er ikke altid, at arbejdsgiverne er klar over vilkårene for ungarbejderne. Det er ikke, fordi de vil dem noget dårligt.

Aurora Elizabeth Krasniqi, jobpatruljeaktivist
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce