Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Klap kunsten i Ringkøbing

Trækunstneren Otto Pilgaard ved "Havfruen", som han skabte på Træsymposiet i 2017. - Skulpturer må gerne vække undren, og det spændende opstår, når beskueren selv bliver en del af fortællingen. Når man tænker sin egen historie og sin egen fortolkning ind i værket, siger Otto Pilgaard. Foto: Kaj Poulsgaard
Der er rig mulighed for at se kunst i det offentlige rum i Ringkøbing og Skjern-Tarm. I denne mini-sommerserie på to afsnit guider vi dig til gratis kunst-oplevelser i Naturens Rige.
Annonce

Ringkøbing-Skjern:  - Det fantastiske ved skulpturer er, at du kan røre ved dem. Du kan føle formen og overfladens struktur. Det er også sådan jeg skabet træskulpturer, jeg ser med mine fingre, siger kunstneren Otto Pilgaard, der blandt andet står bag det årlige træsymposium i Ringkøbing.

Ringkøbing-Skjern er beriget med store mængder kunst i det offentlige rum. I denne uge viser vi eksempler fra Ringkøbing. I sidste uge gjaldt der Skjern-Tarm. Tag traveskoene på og følg med.


Det fantastiske ved skulpturer er, at du kan røre ved dem. Du kan føle formen og overfladens struktur. Det er også sådan jeg skabet træskulpturer, jeg ser med mine fingre.

Otto Pilgaard


Miss Ringkøbing blev afsløret af kunstneren prins Henrik i maj 2017. Den knap to meter høje bronzeskulptur hed oprindelig Miss Fredensborg, fordi det var det første kunstværk, prinsen havde skabt på Fredensborg Slot, men ved afsløringen, gav han sin tilladelse til navneændringen, så nu er det Miss Ringkøbing. Foto: Kaj Poulsgaard

Se begge artikler på ugeavisen eller ugepostens hjemmeside, hvor der også er et kort med kunstværkerne plottet ind, så du kan finde de korrekte koordinater, hvis du har din mobiltelefon med på tur. På kortet er der omtalt langt flere kunstværker, end der er plads til her i artiklen.

Det meste fotograferede kunstværk i byen er uden tvivl Jens Galschiøts ”Survival of the Fattest” på Havnepladsen. I folkemunde hedder skulpturen ”Den fede dame”. I 2006 var den sammen med andre værker af Jens Galschiøt udstillet forskellige steder rundt om i byen. ”Den fede dame” blev så populær, at der blev samlet penge ind, så der kunne laves en ny afstøbning af den 3,5 m høje bronzeskulptur, som året efter blev opstillet permanent på Havnepladsen. Foto: Kaj Poulsgaard
Jens Galschiøts ”Balanceakten” står ved siden af sejlklubbens masteskur. Denne skulptur er "kun" til låns. Den blev opstillet i 2011 på Vestas-halvøen, men var svær at få øje på og meget overset, så den blev flyttet i 2014. Kunstforeningen havde planer om at købe den, men opgav, og Jens Galschiøt lod den blive stående som et lån. Foto: Kaj Poulsgaard
Annonce

Begynd på Torvet

Et rigtig godt sted at begynde kunst-turen, er på Torvet i Ringkøbing, hvor der er flere kunstværker - og ikke mindst "Miss Ringkøbing", der er skabt af prins Henrik.

Husk også at se Erik Heides "Tre Fugle", der står foran Matas-butikken ved torvet.

Fra torvet vil det være naturligt at gå ned mod havnen, hvor der er rigtig mange kunstværker, herunder Ringkøbings mest fotograferede skulptur, "Survival of the Fattest".

Se også om du kan få øje på Jens Galschiøts "Balanceakten", der gemmer sig mellem skibsmasterne i havnebassinet.

På Havnen finder du også Henrik Voldmesters to skulpturer "Helten" og "Lille Regnvejrssky", der står lige ved Galleri Bente Merrild.

Manden bag "Lille Regnvejrsky" er Henrik Voldmester fra Husby. "Lille regnvejrssky" er lavet af 10 elementer i plade og 150 stykker rundjern. Foto: Kaj Poulsgaard

Fra "Lille Regnvejrsky" kan turen gå rundt om Vestas, hvor "Viljen" står ved det tidligere hovedkvarter, samt til den gamle bedding, hvor Leo Andersen "Atlantis" dukker op af vandspejlet.

- Tanken bag "Atlantis" er ikke, at Nordsøværftet skal genopstå. Men Atlantis er jo en utrolig smuk by, der ligger i havet et eller andet sted, og der var blevet smukt nede på havnen, så at den by kunne stige op der - med lys og det hele, var en smuk tanke. Vi har alle glædelige oplevelser i vores liv, men nyder dem måske ikke nok, mens de står på. Når man ser "Altantis", kan man have sin egen Atlantis-tanke, siger kunstneren Leo Andersen. Foto: Kaj Poulsgaard

Det er i øvrigt på havnen, at rigtig mange af de nye skulpturer i Ringkøbing-Skjern Kommune bliver skabt ved det årlige træsymposium, der desværre er aflyst i år på grund af coronavirus. I dag findes der for eksempel to skulpturer ved Fiskehuset, tre skulpturer ved Hotel Fjordgaarden og en hel stribe på Fjordstien.

Derfor er det oplagt, at næste vandring på kunst-ruten går rundt om Rådhuset, hvor "Bølgen" står, og fortsætter langs Fjordstien.

"Bølgen" er skabt af Nis Schmidt fra Varde. Den blev rejst i forbindelse med Ringkøbings 550 års købstadsjubilæum i 1993. Det var prins Henrik, der afslørede skulpturen. Foto: Kaj Poulsgaard

Første offentlige kunstværk på Fjordstien er "Nymfe", der er skabt af Juri Platon fra Moldova.

- Juri har en helt fantastisk formforståelse. Han ved fuldstændig, hvad han laver, siger Otto Pilgaard.

Juri Platons "Nymfe", der blev skabt ved træsymposium i Ringkøbing i 2019. Foto: Kaj Poulsgaard

Kort om kunstnerne

Henrik Have:

Haves multimediale kunst, strækker sig fra objekter og collager over maleri og skulptur til digtning og forlagsvirksomhed. Han havde rødder dels i absurdismen og i den nye franske romans formeksperimenter, dels i 1960'ernes og 1970'ernes radikalistiske avantgardebevægelser såsom fluxus, minimalisme, koncept- og proceskunst. Både som digter og som billedkunstner følte Have sig tidligt tiltrukket af den antipsykologiske kunst, der sætter forfatterens jeg i baggrunden og til gengæld involverer læser og beskuer i et åbent fortolkningsarbejde, hvor selve sproget, materialeprocessen og dannelsen af betydning står i centrum.

I 1974 flyttede Have fra Gladsaxe til No hvor han indrettede sit atelier i en landejendom. Af hædersbevisninger fik han Statens Kunstfonds livsvarige ydelse (1990), Eckersberg Medaillen og Leo Estvads Legat (1998). Henrik Have døde i 2014.

Jens Galschiøt:

Jens Galschiøt er en meget sammensat kunstner, der bevæger sig i krydsfeltet mellem installationskunst og Street Art med klare referencer til "social sculpture", Symbolisme og Art Nouveau. Jens Galschiøt arbejder primært med at bekæmpe verdens uretfærdigheder.

Jens Galschiøt er verdenskendt for flere aktioner. Her et meget lille udpluk: Ved klimatopmødet i København i 2009, opsatte Galschiøt "Survival of the Fattest", ved siden af "Den Lille Havfrue". "Min Indre Svinehund" er opsat mange steder i EU og "Skamstøtten" i Hongkong, Mexico og Brasilien.

Leo Andersen:

Leo Andersens bor i barndomshjemmet lige uden for Ringkøbing. Her har han sit atelier og herfra driver han »Galleri 63«.

Som kunstner er lyset over Ringkøbing Fjord en af de væsentligste inspirationskilde i hans alsidige kunstneriske udfoldelser. Leo Andersen, der kalder sig selv billedskaber, fæstner mange af sine indtryk i acrylmalerier, men gør også i skulpturer, vægudsmykninger og installationer i såvel sten som metal og træ.

Han er repræsenteret flere steder i det offentlige rum i det vestjyske. Han har blandt andet også lavet galionsfigurer til japanske skibe og træskærerarbejde til Valhalla i Københavns Tivoli.

Otto Pilgaard:

Otto Pilgaard er keramiker, trædesigner og efterskolelærer på Den danske Design- og Håndværksefterskole i Skjern. De sidste 10 år har han brugt megen tid på at arrangere det årlige træsympositum på havnen i Ringkøbing. Konceptet er enkelt: En skulptur koster 10.000 kroner, og pengene går til afholdelse af symposiet med trækunstnere fra mange forskellige lande i uge 30 hvert år. Rigtig mange af skulpturene er købt af private eller offentlige institutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. Derfor står der mange træskulpturer rundt omkring i kommunen.

Henrik Voldmester:

Henrik Voldmester har galleri og skulpturpark i Husby. Han er autodidakt billedhugger. Henrik Voldmester debuterede 1980 på Kunstnernes Sommerudstilling. Voldmester arbejder overvejende i sten og bronze og henter inspiration i dyrenes verden, både de virkelige dyr og fabeldyrene. Han har udført flere udsmykningsopgaver, og er godt repræsenteret i Ringkøbing-Skjern kommune.

Længere henne ad Fjordstien findes der yderligere to værker af Otto Pilgaard, nemlig "Manden og Havet" og "Historiebæreren".

- Det er også skulpturer, som man kan læse sine egne historier ind i, siger Otte Pilgaard.

Vel hjemme fra Fjordstien kan turen på til Museumspladsen, hvor statuen af Mylius Erichsen troner. Her skal man også huske at kigge ned for at se Henrik Busk Andersens værk "Try not to break the circle".

Fra museumspladsen går kunst-ruten ned mod de gamle amtsrådsbygninger for at se den frit tilgængelige kunst her, som kunstneren Henrik Have efterlod. Hans kunstværker er netop blevet shinet op.

Her kan turen slutte, men har man mod på en lille afstikker, er der jo for eksempel også kunst på Vasevej...

Med andre ord, får man først smag for kunst-oplevelser i det offentlige rum, så slutter ruten aldrig, for der findes jo også rigtig fin kunst i Videbæk, Hvide Sande, Lem og mange andre steder. Rigtig god fornøjelse på turen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce