Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Læs om det væsentligste i kommunen

Forsiden af bind 10 af Trap Danmark. Foto: Angelina Owino/Trap Danmark.
Trap Danmark kommer nu med sit bind om Ringkøbing-Skjern og Herning kommuner.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Trap Danmark er en omfattende samling af levende fortællinger, dybdegående beskrivelser og leksikale informationer om Danmarks natur, historie og kultur. Nu kommer bind 10 om Ringkøbing-Skjern og Herning Kommuner. I alt har 191 forskere og eksperter bidraget med viden til denne bog om det væsentligste fra Hvide Sande til Ilskov og fra Haderup til Lyne.

Få indsigt i alt fra brunkul og mode til klitplantager, religiøse vækkelser og en særlig iværksætterånd. Læs om tekstilfabrikanten Aage Damgaards betydning for avantgardekunsten, messe- og oplevelsesindustrien i Herning samt om fuglelivet ved Ringkøbing Fjord. Tag med til den særlige Hee Kirke, den gamle Gjellerup Kirke, og besøg smugkroerne på Drivvejen. Oplev Ingvar Cronhammars skulptur Elia i den ene ende og Tipperne i den anden. Forstå vestenvindens enorme betydning for livet ved Vesterhavet, og bliv klogere på genopretningen af Skjern Å.

- Vi har set meget frem til at præsentere dette bind, der med indhold om to spændende kommuner – Herning og Ringkøbing-Skjern – giver læsestof til alle interesserede og videbegærlige. Bogen beskriver såvel by og land som hede og kyst, og den er oplagt i ethvert midt- og vestjysk hjem – og i ethvert sommerhus, siger chefredaktør Niels Elers Koch.

Vejledende udsalgspris for det indbundne bind Trap Danmark: Ringkøbing-Skjern, Herning er 419,95 kr., og sidetallet er 264. Bogen kan købes hos boghandlere i hele landet og hos internetboghandlere.

Trap Danmark vil også fra 2019 lancere digitale tjenester. Det drejer sig blandt andet om en webbaseret tjeneste, der giver adgang til information om steder, rettet mod både PC, tablet og mobil, med søgbare og pålidelige informationer om Danmark. Indholdet om Ringkøbing-Skjern og Herning Kommuner vil dog først blive tilgængeliggjort digitalt i løbet af 2020.

Bag udgivelsen står Trap Danmark A/S med økonomisk støtte fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond samt G.E.C. Gads Fond. H.K.H. Kronprinsen er protektor for Trap Danmark.

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr blev påbegyndt efter et skibsforlis ud for kysten i 1903, hvor 24 søfolk druknede. Arkitekt Aage V. Petersen ved Fyrvæsenet tegnede det 38 m høje fyr, som blev opført på den 17 m høje Holmsland Klit. Flammehøjden er på 53 m. Anduvningsfyret blev tændt d. 3. november 1906 med Poul Anthon Larsen som første fyrmester. I årene 1939‑45 var der radiofyr. I 1946 fik fyret el via eget elværk, men i 1955 blev det tilsluttet det offentlige elværk. Indtil 1955 var linsen drevet af et 50 kg tungt lod midt i fyret. Fyret blev automatiseret i 1965, og den sidste fyrmester flyttede i december 2006. Miljøministeriet købte fyret i 2010 og overlod året efter driften til Ringkøbing-Skjern Museum. Fra Lyngvig Fyrs udsigtsbalkon er der udblik over det fredede klitlandskab samt Ringkøbing Fjord og Vesterhavet.

Vestjyllands Kunstpavillon

I Videbæk Anlæg ligger de to sammenbyggede museer Vestjyllands Kunstpavillon fra 2012 og Arne Haugen Sørensen Museum fra 2017. Byggeriet er tegnet af Henning Larsen, som er født i 1925 i landsbyen Opsund, 4 km vest for Videbæk. Henning Larsen forærede i 2007 Videbæk tegningerne til et udstillingssted, og siden har frivillige fået finansieret begge museer. Det gennemgående mønster i facaden på begge bygninger spiller på V’et i Videbæk.
Lyngvig Fyr. Foto: Angelina Owino/Trap Danmark.
Vestjyllands Kunstpavillon. Foto: Angelina Owino/Trap Danmark
Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Ugeavisen Ringkøbing

Susanne i Kurbadet

Annonce