Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Læseeksperter: Karaktererne i Ringkøbing-Skjern kalder på mere læselyst

Børn er lyststyrede, når det kommer til læsning, og det hjælper ikke at gøre den daglige læsning til en sur pligt, mener James Tavendale. Foto: PR.
Ifølge to læseeksperter er der god grund til at styrke læselysten hos børn og unge.
Annonce

Ringkøbing-skjern: En 9. klasseselev i Ringkøbing-Skjern Kommune scorer i gennemsnit karakteren 5,7 i læsning. Ifølge to læseeksperter er vejen til bedre karakterer brolagt med et større fokus på læselyst.

Der er et stykke vej til topkaraktererne i læsning for den gennemsnitlige 9. klasseselev i Ringkøbing-Skjern Kommune. Med en samlet 65. plads over landets 98 kommuner scorer en normal elev fra Ringkøbing-Skjern Kommune i 9. klasse i snit 5,7 i karakterer for deres evner til at læse.

Annonce

Skal ikke være en pligt

Ifølge to læseeksperter er der god grund til at styrke læselysten hos kommunens børn og unge.

– Læsning bliver ofte talt om som en pligt eller en lektie, og det kan være demotiverende for mange børn. Det er meget mere vigtigt med et indhold, børnene har lyst til at læse om. Pligten i sig selv er sjældent en langtidsholdbar motivation for barnet, siger læsevejleder Kristina Kristensen fra Læsekarrusellen.


Læsning bliver ofte talt om som en pligt eller en lektie, og det kan være demotiverende for mange børn. Det er meget mere vigtigt med et indhold, børnene har lyst til at læse om.

Kristina Kristensen


James Tavendale, der er redaktør for læsesiden pickatale.dk, mener, at forældre skal tænke mere underholdning ind i børnenes bogvalg.

Læsning skal være sjovt, ellers fanger det ikke børnenes interesse, og så kan de ikke koncentrere sig om det. Man kan selvfølgelig være heldig at falde over noget, som børnene synes er spændende, men det kan være lettere at starte med noget, børnene allerede kender, siger James Tavendale.

Annonce

Fire gode råd

De to læseeksperter har samlet fire råd til forældre, der ønsker at fremme deres barns læselyst.

1) Lad dit barns interesse styre bogvalget. Børn er spontane og kan lide bøger om populære emner og figurer, som de kender fra deres hverdag. Finder de en bog, de kan lide, vil de typisk gerne læse flere af den slags, så det kan være en fordel at gå i gang med serier og have adgang til et stort udvalg af bøger.

2) Læs teksten højt for dit barn med en skuespillerstemme, så dit barn kan leve sig ind i historien. Højtlæsning udvider ordforrådet og fremmer børnenes forståelse af, hvad de læser, hvilket igen virker positivt på deres lyst til at læse. Peg på ordene, når du læser dem, uden at det går ud over det naturlige flow. Hvis du har en læse- eller lydbogsapp med oplæsning af teksten, samtidig med at ordene highlightes, kan barnet selv følge med i teksten.

3) Forstår dit barn handlingen? Nogle børn bruger så mange kræfter på at få bogstaverne til at blive til lyde, at de ikke lægger mærke til handlingen. Men det er afgørende for dit barns læselyst, at han eller hun forstår historien, så tal med dit barn om indholdet. Ved nogle læseapps er der små tests eller quizzer om handlingen, som kan hjælpe forståelsen på vej. Klikbare illustrationer hjælper også barnet til at forstå historien med andre af dets sanser.

4) Gør læsning til en rutine. I ferier smelter dagene sammen, og mange børn ender foran skærmen. Men børn elsker at opretholde rutiner, og læsning er en rutine - der tilmed styrker ordforrådet og barnets skolegang.

Rutiner for børn skal være lette at udføre. Så vælg alderssvarende bøger, og hav mange af dem, eller brug en læseapp, der kan indstilles til barnets alder. For yngre børn kan I bruge tegne- og pegebøger, som findes i mange læseapps.

Pickatale og eReolen Go

Pickatale er en interaktiv læse- og læringsapp til børn på 3 til 10 år. Med mere end 1.000 danske titler. Her kan børnene gå på opdagelse i alt fra kendte børnebøger til faktabøger om historie, natur og videnskab -www.pickatale.dk. 

Prisen for Picatale er 79 kr på måned eller 588 kr for et år. Man kan opsige, når man vil. 

eReolen Go er bibliotekernes gratis tilbud med e-bøger og netlydbøger målrettet børn i alderen 7-14 år. På eReolen Go finder man udover bøgerne også spændende boglister, nyheder, podcasts og videoer om e-bøger og lydbøger.

eReolen Go er en underside til eReolen og den indeholder alle børnematerialerne fra eReolen. eReolen Go har også sin egen app, som giver børnene nem adgang til digitale bøger og netlydbøger på mobile platforme. Man kan logge ind på eReolen Go med sit bibliotekslogin, når man er låner på biblioteket. For at blive oprettet som låner, kan man henvende sig på biblioteket. Man kan også nemt oprette sig hjemmefra på riskbib.dk. Det kræver blot at man selv eller ens forældre har NemID.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Som ung var Jesper Märcher Larsen professionel fodboldspiller. Nu bruger han sin energi på at drive Skousen Invita-butik i Ringkøbing

Annonce