Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Løbeklubben i Saudi

Løbeklubben i Saudi.
Annonce

Ringkøbing-Skjern: Vi møder Maiken Sandager, som er antropolog og som er fortælleren. Det er en roman om især kvindernes stilling i dagens Saudi filtreret gennem Maikens iagttagelser og oplevelser.

Bogen begynder, hvor vi møder Maiken på et flytoilet på vej til en stilling for et medicinalfirma i Saudi. Hun nævner uden forklaring en Matthias - hendes kæreste, der har forladt hende, viser det sig - hun hulker. Hun får en sms fra sin far, som hun ikke åbner. Før flyet lander er der en bøn på flyets skærm, alkoholflasker bliver indsamlet, da flyet når saudisk luftrum, og kvinden på nabosædet klæder om inden landing.

Maikens antropolog job består i at undersøge årsagerne til den fedmeepidemi, der angiveligt hærger blandt de saudiske kvinder. Og nogle af kvinderne er virkelige fede, men de elsker deres deller, æder kager i kilovis, og udsigterne for medicinalfirmaets slankemiddel virker ikke ligefrem lys. Det gør Maikens rapporter til sin chef, Ali heller ikke, hvilket ikke mindst hænger sammen med, at hun fortsætter med at fuske. Hun opfinder scener, der ikke har fundet sted, udebliver fra møder med dem, hun skal observere, og mener, at hun sagtens kan nøjes med et par fotos af kunden og et billede af hendes køleskab, ”for at finde på nogle konklusioner, som Ali er tilfreds med”. Det er han så heller ikke!

Maiken oplever, hvor kvinder for første gang får lov til at tage kørekort. Nogle kvinder drikker alkohol, nogle er utro osv.

Maiken opregner ud fra tre stikord tilstandene sådan her: ”Det første ord er ”faktura”. Det her er et land, hvor alting handler om penge. Alting. Det andet ord er ”fatamorgana”. Ingenting her er som det ser ud til. De har bede-tider og bønnekald, men de går ikke ind i moskeerne. Og det tredje ord er ”alkohol”. De drikker jo alle sammen! Maikens svada forbliver hovedindtrykket og målet er at vise, at Saudi er anderledes, end man går og tror i Danmark. Kvinderne er veluddannede - på amerikanske universiteter - flere har betydningsfulde stillinger, de er frie over for hinanden og hjertelige over for Maiken. De bærer ikke tørklæder konstant, og de holder løsslupne fester.

Lotte Garbers: Løbeklubben i Saudi. People´s Press, 2020

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce