Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Må tyskere købe sommerhus i Danmark?

Sommerhuse i Søndervig. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Advokat Jesper Dalgaard-Knudsen svarer på spørgsmål fra læserne?

Spørgsmål: Hej, i forlængelse af corona-pandemien, hvor vi ser endnu flere tyske turister på vestkysten end tidligere, er vi nogle venner, som har diskuteret tyskeres mulighed for at købe sommerhus i Danmark. Jeg mener, at det som udgangspunkt ikke kan lade sig gøre, men vores venner oplyser, at de har kendskab til en tysk familie bosiddende i Flensburg, hvor en voksen søn, som midlertidigt har boet i Haderslev i 2 år, har købt et sommerhus. Betyder det så, at tyskere og andre EU-borgere kan købe sommerhuse i Danmark?

Anonym.


Annonce


Svar: Nej, det kan tyskere og andsre EU-borgere som udgangspunkt fortsat ikke.

Reglerne er uændrede. Det er praksis også. Der skal indhentes en særlig individuel tilladelse fra det danske justitsministerium, inden udlændinge kan få lov til at købe sommerhuse i Danmark, også selv om der er tale om EU-borgere.

Justitsministeriet kan give en særlig tilladelse i enkelte tilfælde, de fleste tilladelser bliver givet til norske statsborgere med forbindelse til Danmark. Der er tale om få. De fleste ansøgere for afslag.

Danmark fik ved indtrædelsen i det daværende EF lov til at beholde sine særregler på området om køb af fast ejendom, der ikke er helårsboliger. Med Maastricht-traktaten blev denne særregel indføjet i en protokol til traktaten. Her fastslås ganske kort, at "Uanset bestemmelserne i traktaten kan Danmark opretholde den gældende lovgivning om erhvervelse af ejendomme, der ikke er helårsboliger."

Ifølge Justitsministeriets praksis så gives der kun en tilladelse til køb af fritidsbolig, hvis ansøgeren har en ganske særlig stærk tilknytning til Danmark. Der er tale om en samlet vurdering, men der lægges blandet andet vægt på tidligere ophold i Danmark, særlig familiemæssig, erhvervsmæssig, kulturel og økonomisk tilknytning til Danmark og speciel tilknytning til den ejendom, der ønskes erhvervet.

Jesper Dalgaard-Knudsen.Spørgsmål: Jeg ejer et parcelhus sammen med min tidligere kæreste.

Vi står begge på skødet, og vi fik lavet en sam-ejeoverenskomst, hvor det er bestemt, at huset skal sættes til salg gennem en ejendomsmægler, hvis vi flytter fra hinanden, når ingen af os vil blive boende.

Jeg bor alene tilbage i huset, men kan ikke blive boende, da jeg ikke har råd til det. Min ekskæreste vil have solgt huset hurtigst muligt gennem en ejendomsmægler som skal sætte det til salg.

Hvis det altså kan sælges, da der er flere huse til salg i samme kvarter, og det har de været i lang tid. Jeg synes, at det vil være en god ide, at vi selv prøver at sætte huset til salg på internettet, da det er den eneste måde, hvor vi måske kan få et lille overskud ved salget, eller undgår at sætte penge til. Skal jeg accepterer min ekskærestes krav om, at huset sættes til salg gennem en ejendomsmægler?

Anonym.Svar: Det er en ærgerlig situation, men da du oplyser, at du ikke selv har økonomisk mulighed for at blive i huset, skal huset sælges.

I har indgået en samejeoverenskomst ved huskøbet i sin tid, og det var jo netop for at fremtidssikre mod uenighed, hvis samejet senere skulle opløses, som nu aktualiseret. Da det er bestemt i samejeoverenskomsten, at ejendommen skal sættes til salg gennem en ejendomsmægler, er det den gældende fremgangsmåde, hvis ikke I kan enes om selv at avertere til salg. Som allerede anført så gælder samejeoverenskomstens bestemmelser, og du må rette ind efter dette.

Jesper Dalgaard-Knudsen.Spørgsmål: Jeg vil gerne have oplyst, om det er ulovligt at åbne breve sendt til et ældre familiemedlem, der muligvis bliver misbrugt økonomisk.

Hvis forældre for eksempel må åbne breve til teenagebørn, så må voksne børn måske også som en hjælp åbne post for deres gamle forældre, som er begyndende demente?

Anonym.Svar: Forældre kan lovligt åbne brevpost til de børn, som de har forældremyndigheden over. Men kun indtil det fyldte 18. år.

Dermed er det langt fra sikkert, at det vil være hensigtsmæssigt at åbne posten uden barnets samtykke. Efter myndighedsalderen er nået vil det være strafbart - også for en søn eller datter - eller en far eller mor - at åbne forældrenes post - såvel som børnenes post, medmindre dette er bevilget ved skriftlig fuldmagt af hensyn til bevisligheden.

En løsning i forhold til din konkrete situation kan eventuel være fuldmagtsforhold (fremtidsfuldmagt) eller et frivilligt værgemål.

Jesper Dalgaard-KnudsenSpørgsmål: Hvis en bilist stoppes med ulovlig promille i Sverige og accepterer en bøde og et kørselsforbud i Sverige, har det så også virkning i Danmark?

Frakendes bilisten så automatisk kørekortet her i landet?

Anonym.Svar: Hvis de danske myndigheder bliver orienteret om promille-kørslen i Sverige, så vil der også ske frakendelse i Danmark.

Jesper Dalgaard-Knudsen

Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Fyraftenssang

Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Susanne Bøndergaard fik både blomster, vase og vers da hun rundede 25 år i mediehuset

Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

O at være en høne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Kultur for alle: Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne byder velkommen til et blik ind i forårets program

Ugeavisen Ringkøbing

G. Bech-Hansen har købt stort ind til nytårskur

Ugeavisen Ringkøbing

A.V. Vejgaard har fire sælgere på arbejde til nytårskur med en ny sællert i Taigo

Ugeavisen Ringkøbing

Kalenderen

Ugeavisen Ringkøbing

Toyota: Køb din nye hybridbil nu, hvis du vil være sikker på, at den er klar til sommersolen

Ugeavisen Ringkøbing

Tang Biler er stolt over at have Årets Bil og Danmarkspremiere på S-Cross

Ugeavisen Ringkøbing

4700 borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune kan komme til psykolog med få dages varsel

Ugeavisen Ringkøbing

Overtro, varsler og vilde ritualer: Fem overraskende nytårstraditioner

Ugeavisen Ringkøbing

Kalenderen

Annonce