Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Månedens læser: Jonna Odgaard

Forfatter og miljøjournalist Jonna Odgaard er månedens læser. Foto: Jørn Deleuran.
Stilling: Miljøjournalist og forfatter, Ringkøbing
Annonce

Storforbruger af biblioteket

Jeg elsker at læse romaner. Læser flere timer hver aften. Derfor er jeg storforbruger af biblioteket. Kommer på Ringkøbing Bibliotek i snit en gang om ugen. Jeg synes, det er fantastisk, at vi kan låne bøger så tit, det skal være, uden at det koster en krone. Og at vi kan komme til de altid hjælpsomme bibliotekarer med en anmeldelse eller en seddel med en bogtitel eller flere, som jeg ofte gør, og bestille en hvilken som helst bog, hvad enten den er ny eller findes på et andet bibliotek i landet. Jeg har sågar fået biblioteket til skaffe bøger hjem fra Norge og Sverige til brug for mit forfatterskab. Det er da mageløst. Det skal vi virkelig værdsætte. Og benytte os af.

Hvem er din favoritforfatter?

Min læselyst begyndte, da jeg som 16-årig læste Karen Blixens Den afrikanske Farm. Da blev jeg solgt til Karen Blixen. Jeg har læst alt, hvad hun har skrevet, inklusive brevene og alt, hvad der er skrevet om hende. Hun er min yndlingsforfatter, hvis bøger jeg læser igen og igen. Fordi hun elskede naturen, ”det vilde liv”, som hun kaldte det, fordi hun uforbeholdent anerkendte det magiske, og fordi hun er en blændende storyteller. Faktisk ville hun hellere kaldes storyteller end forfatter.

De samme tre kvaliteter finder jeg hos nr. to på min liste over yndlingsforfattere svenske Kerstin Ekman. Først og fremmest i hendes trilogi Ulveskindet, som foregår i en lille by i Lappland, og hvor én af hovedpersonerne er en samisk pige. Kerstin Ekman har som Blixen en dyb kærlighed til naturen, især de store, nordsvenske skove, som hun beskriver med imponerende indsigt og følsomhed. Men som hun også i romanen Hændelser ved vand lader være en dyster og uhyggelig kulisse til mord. Generelt foretrækker jeg nordiske forfattere. Andre nordiske forfattere på min liste over yndlingsforfattere, som jeg læser igen og igen, er Herbjørg Wassmo, Ulla-Lena Lundberg og Jan Guillou. Sidstnævnte fordi han er en fantastisk storyteller, der er utroligt god til at skabe spænding og som samtidig formidler samfundskritik i sine romaner.

Hvad er din favoritgenre?

For mig skal en god roman helst rumme ingredienserne drama, spænding, kærlighed - og ikke mindst viden. Jeg læser meget gerne historiske romaner eller romaner, der beskriver et land eller en kultur. Udover nordiske forfattere har jeg nydt Jean M. Auels istidsserie om shaman-kvinden Ayla. Jeg var meget beæret over, at Dansk Biblioteks Centers lektør i vurderingen af Shamanens lærling skrev, at læsere, der holder af Ayla-serien vil synes om mine romaner. Forfattere som Ken Follett og Ildefonso Falcones har jeg også læst med glæde. Og for eksempel Philippa Gregorys romaner om Henrik VIII’s dronninger. Krimier og autofiktion læser jeg så at sige aldrig.

Inspiration til eget forfatterskab

Mine nordiske yndlingsforfattere har alle inspireret mig i mit eget forfatterskab til romanerne Ulvens blik, Shamanens lærling og Bjørnens kraft, der foregår i Lappland og i den samiske kultur. Det er en serie med drama, spænding, magi og kærlighed. Til de romaner har jeg læst mange hyldemeter af baggrundslitteratur om naturen i Lappland, om samisk kultur, om rendrift og samisk shamanisme og om ulve. Mine romaner indeholder en masse viden om de emner og mange naturbeskrivelser.

Hvilken bog vil du anbefale andre læsere?

Da biblioteket opfordrer Månedens læser til at anbefale en bog/bøger til læsere af denne klumme, vil jeg være ubeskeden nok til at anbefale mine egne bøger: Ulvens blik, Shamanens lærling og Bjørnens kraft. Læs mere på www.ulvensblik.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Som ung var Jesper Märcher Larsen professionel fodboldspiller. Nu bruger han sin energi på at drive Skousen Invita-butik i Ringkøbing

Annonce