Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Når vi ikke kan tage på eventyr ude i verden - så har vi en verden af smagseventyr herhjemme.

Udenfor familiens landidyl sælger Lottie Holm sin honning fra sin lille bod. Man kan også købe hendes honning i Økoladen. Foto: Johan Gadegaard
Lottie Holm går meget op i mad og eksperimenterer gerne med smag og konsistens. Hun driver Bigaarden mellem Hav og Hede, som kan følges på Facebook.
Annonce

Portræt:

Lottie Holm får ikke bare honning fra sine bier.

Af bivoks har hun lavet lys.

- Det er helt naturligt og du undgår partikelforurening i stuen, forklarer hun.

Hun er også begyndt at lave vokspapir, bi-wrap, som hun bruger til at pakke fødevarer ind.

- Det er perfekt, når fødevarerne stadig skal kunne ånde, for eksempel til en tørret skinke, siger hun.

Af bivoks laver Lottie Holm lys i mange former, nogle med små bier på.  Foto: Johan Gadegaard

Lottie Holm går med planer om at lave natursæber og cremer ud af biernes produkter.

Lottie Holm kan godt lide at følge maden fra jord til bord.

Det var blandt andet derfor, at familien flyttede til en landidyl udenfor Ringkøbing, hvor der var plads til dyr. Her er der plads til bistaderne, to grise, ti høns, en hane, fem katte og tjenestehunden Figo.

Lige nu er bierne i vinterhi. Hønsene går inde i hønsehuset på grund af risikoen for fugleinfluenza, og i fryseren ligger de udskårne grise, som ellers har gået i en indhegning ud for køkken/alrummet.

- Mad har altid fascineret mig. Derfor startede jeg også på uddannelsen som kok, men et styrt på ski ødelagde mit knæ, så jeg ikke kunne klare at stå så meget op. Sideløbende med mit arbejde som kok, havde jeg arbejdet med udsatte børn, så derfor gik jeg i stedet i gang med en pædagog-uddannelsen, fortæller Lottie Holm.

Nu går hun hjemme og passer egne børn, dyrene og køkkenhaven. Især bierne bruger hun tid på.

Annonce

Bier bliver man aldrig færdige med

- Jeg har haft bier i 12-13 år. Det var egentlig min nu afdøde svigerfar og jeg, der gik i gang. Flere i hans familie havde haft bier, så han var klar, da jeg forslog at vi skulle holde bier. Han byggede også bistaderne. Vi tog på biskole på Bundsbæk, fortæller Lottie Holm.

Nu har hun ti bi-stader. Nogle står i haven bag frugttræerne, nogle står på Dejbjerg Hede og de sidste står ved Nymølle.

Hun sælger sin honning fra en bod på vejen og fra nabobutikken Økoladen.

Hun har fået en præmie for sin honning med hyldeblomst. En sølvmedalje i Dammarksmesterskaberne i kategorien honning tilsat smag.

- Det er blevet lidt en passion for mig. Det er et håndværk, som man aldrig færdig med. Man kan hele tiden prøve at gøre det lidt bedre, forfine detaljerne. Jeg er fascineret af, hvordan smagen af honning varierer alt efter, hvor bistadet har stået og årstidernes skifte, siger hun.

Hun slynger ikke honningen ud af bi-tavlerne, men presser honningen ud, så der stadig er pollen tilbage i honningen.

- I min honning kan man både se og smage pollen, forklarer hun.

Lottie Holm fortæller om sit arbejde med bierne på sin Facebookside, Bigaarden mellem Hav og Hede.

Lottie Holm eksperimenterer med forskellige produkter fra bierne. Senest er hun begyndt at lave vokspapir, bi-wrap, til at pakke fødevarer ind med. Foto: Johan Gadegaard

- Jeg vil gerne fortælle folk om bierne og hvilket kvalitetsprodukt ren dansk honning er. Jeg lægger også opskrifter ud, hvor honning indgår.

Til næste år skal hun holde foredrag i Danmarks Biavlerforening med emnet "Bi-gejstring".

Bierne har også været med til at gøre Lottie Holm endnu mere fascineret af naturen.

Annonce

Smag forskellen

- Når jeg tager på heden, så får jeg lyst til at putte det hele i maden for at prøve, hvordan det vil komme til at smage. Når vi ikke kan rejse på eventyr ude i verden, så har vi en verden af smagseventyr herhjemme. Derfor er det vigtigt, at vi kender til de gode råvarer, så vi kan smage forskel. Der er forskel på at smage på billig jodsalt og salt fra Læsø. Det vil jeg gerne lære mine børn. Vi skal kende maden fra jord til bord. Det er også derfor, vi har vores egne grise gående, så jeg kan lave tingene fra bunden, forklarer Lottie Holm.

Lottie Holm

46 år.

Stammer fra Hvorupgaard i Nordjylland, bor nu på Nørbæk.

Næsten uddannet kok.

Uddannet pædagog.

Er nu hjemmegående, driver Bigaarden mellem Hav og Hede.

Gift med Alex, der er hundefører ved Midt- og Vestjyllands Politi.

De har Nova på 11 år og tvillingerne Ea og Aya på ni år.

Familien lever primært økologisk og har en stor køkkenhave.

- Vi er slet ikke selvforsynende, så vi køber en del hos Britta i Økoladen. Når man laver mad fra bunden, undgår du alle de tilsætningsstoffer, som er i mange fødevarer, påpeger hun.

Lottie Holm kunne godt tænke sig, at hendes honning var garanteret økologisk, men der er meget stramme regler i Danmark, når det gælder økologisk honning. Indenfor en radius af tre kilometer fra et bistade skal produktionen overvejende være økologisk.

- Det kan være, at jeg finder en samarbejdspartner, og så går vi i gang, fortæller Lottie Holm med et smil.

Måske er det en god ide at følge med på hendes Facebook-side.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce