Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

O at være en høne

Man kan blive afhængig af at være selvforsynende med frisklagte æg, fortæller Sophie Walseth Albæk i sin klumme. Arkivfoto: Kjersti Hjelmen/Nf-Nf/Ritzau Scanpix
Sophie Walseth Albæk, naturmedarbejder ved Ringkøbing-Skjern Kommune, fortæller om at flytte fra landet til byen. Hønsene skulle med.

Klumme: I Være-digtet skriver Frank Jæger:

”O at være en høne,

ingen kan finde, hvor er.

Annonce

Gemme sig dybt i en have,

pikke et rødhudet bær.”

Da vi for ca. tre måneder siden flyttede til Ringkøbing var der ingen tvivl om, at hønsene skulle med. Det er så vanedannende og ganske tilfredsstillende at omsætte madaffald til æg! Godt nok flyttede vi til byen, men vi havde ingen hane at genere naboerne med. Og vi var blevet så afhængige af at være selvforsynende med æg, at det blev vi bare nødt til! Desuden bliver jeg så glad ved at høre deres kaglen og klukken, når jeg tuller rundt ude i haven. O at være en høne.

Umiddelbart skulle man tro at havearbejdet sættes i bero henover vinteren. Det er til dels også sandt. Men perioden er ret afgørende for den kommende havesæson, idet det typisk er her, planerne lægges for næste års gøremål. Har du f.eks. en køkkenhave, skal du tage stilling til, hvad den skal indeholde inden foråret.

Vi skal ikke blot etablere en køkkenhave. Vi står over for en større opgave med at tilpasse haven til vores behov. Det skulle gerne blive en VILDT pæn have, hvor familieliv, leg samt dyrkning af frugter og grønt går op i en højere enhed, når vi også giver plads til naturen. Vores lille oase som, skønt det ofte blæser meget, vil fungere som et fredeligt åndehul, hvor vi kan slå rødder.

Jeg går ind for genbrug – også i haven. Vi vil derfor i videst muligt omfang beholde de eksisterende elementer, men vi kommer ikke helt udenom at lave ændringer. Vi havde ret travlt i forbindelse med indflytningen og fik ikke placeret hønsegården optimalt. Vi fik lettere uhensigtsmæssigt sat den i den gamle indkørsel foran havelågen. Det går ikke. Der er til gengæld plads ved siden af garagen, hvis vi fjerner rhododendronen.

Som en børnefamilie er det vigtigt for os, at haven kræver minimal vedligeholdelse. Derfor overvejer vi at sløjfe den lange ligusterhæk. I stedet for at opsætte et hegn og for at undgå en periode, hvor der er forholdsvist bart ud mod vejen, tænker vi at plante laurbærkirsebær på indersiden af hækken. Når de har fået en vis højde, kan vi fjerne hækken. De passer sig selv og er stedsegrønne. Bonus.

Vi kunne godt tænke os en køkkenhave, som er lidt tilbagetrukket fra vejen. Da to mindre blomme- og kirsebærtræer desværre står for tæt op af hækken ind til genboen, er det mest oplagt at etablere den her. Blommetræet skal fældes og kirsebærtræet flyttes ud på landet til de tidligere ejere. Blommetræet går dog ikke helt til spilde; men kommer til at indgå i kvashegn til afgrænsning af hhv. køkkenhave og hønsegård.

Min mand og jeg er uddannet inden for skovbrug, så det var fuldstændig sikkert, at det gamle, krogede egetræ skulle have lov til at blive stående. Selvom det ganske vist smider sine blade om efteråret, er det fuldstændig fantastisk at have i haven. Udover at det er utroligt smukt at kigge på, er det jo et levende insekthotel, der både fungerer som føde og levested for fugle, insekter og svampe; uden tvivl det mest værdifulde element i vores have rent biodiversitetsmæssigt.

Derudover er vi så heldige at have to gamle frugttræer; et Ingrid-Marie æbletræ og et ukendt pæretræ, som er helt utroligt leveringsdygtigt. Jeg glæder mig som et lille barn før juleaften til næste års høst.

”O at være et æble,

svulme i rigdom og mag.

Suge begærligt i stilken,

slippe en sensommerdag.”

Vi må indføre høstfest som en fast tradition; En hyldest til æblet! Der skal laves most, tærter og æwlekage til den helt store guldmedalje. O, at være et æble…

Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Fyraftenssang

Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Susanne Bøndergaard fik både blomster, vase og vers da hun rundede 25 år i mediehuset

Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

O at være en høne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Kultur for alle: Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne byder velkommen til et blik ind i forårets program

Ugeavisen Ringkøbing

G. Bech-Hansen har købt stort ind til nytårskur

Ugeavisen Ringkøbing

A.V. Vejgaard har fire sælgere på arbejde til nytårskur med en ny sællert i Taigo

Ugeavisen Ringkøbing

Kalenderen

Ugeavisen Ringkøbing

Toyota: Køb din nye hybridbil nu, hvis du vil være sikker på, at den er klar til sommersolen

Ugeavisen Ringkøbing

Tang Biler er stolt over at have Årets Bil og Danmarkspremiere på S-Cross

Ugeavisen Ringkøbing

4700 borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune kan komme til psykolog med få dages varsel

Ugeavisen Ringkøbing

Overtro, varsler og vilde ritualer: Fem overraskende nytårstraditioner

Ugeavisen Ringkøbing

Kalenderen

Annonce