Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Rådet fra den professionelle: Drik filterkaffe derhjemme og espresso på en café

Veronika Julinkova giver gerne gode råd om, hvordan folk får den bedste kaffe. Folk kan lave rigtig god filterkaffe derhjemme, men vil de have en god espresso, bør de gå på en café med en barista, siger hun med et smil. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Du kan lave god filterkaffe derhjemme, men vil du have en rigtig god espresso, så skal du få en professionel til at lave den, siger Veronika Julinkova fra Café Twenty Twenty i Hvide Sande.
Annonce

Hvide Sande: Kaffebønnerne er friskkværnede til den rette finhedsgrad. Kaffemængden bliver målt af på gram. Vandet er filtreret til den rette hårdhedsgrad, og den store espressomaskine er indstillet, så vandet bruger den rette tid til at løbe gennem bønnerne ned i koppen.

Der er styr på detaljerne, når Veronika Julinkova laver en espresso på Café Twenty Twenty i Hvide Sande.

- Selv om folk køber en rigtig god maskine, så kan de ikke lave en lige så god espresso som en professionel barista. De kan godt lave god filterkaffe derhjemme, siger Veronika Julinkova, der er uddannet barista.

Annonce

Kaffekværnen er vigtigst

Folk skal bare købe gode kaffebønner og en god kaffekværn.

-Kværnen er vigtigere end kaffemaskinen. Det er vigtigt, at bønnerne først bliver kværnet, lige før de skal bruges, så de ikke frigiver alle araomastofferne, før det varme vand bliver hældt på. Jeg måler også mængden af kaffe og ved så hvor meget vand, jeg skal hælde på, forklarer hun.

Veronica fra Café Twenty Twenty opfordrer folk til at lave filterkaffe derhjemme og så gå på café for at få en espresso.

Hun opfordrer folk til at prøve at eksperimentere med bønner, formalingsgrad og kaffemængde.


Selv om folk køber en rigtig god maskine, så kan de ikke lave en lige så god espresso som en professionel barista

Veronika Julinkova, Barista


Selvom vandet i Hvide Sande ikke indeholder meget kalk, så bliver vandet til caféens maskine filtreret.

- Vi kommer fra Aarhus, hvor vandet er meget hårdt. Ved at filtrere vandet får vi den type vand, vi gerne vil have, påpeger Veronika Julinkova, der driver caféen sammen med sin kæreste Honza Zak.

De to unge tjekker har drevet Twenty Twenty siden i sommer.

Annonce

Den gode kaffe

På Café Twenty Twenty bruger de kaffebønner fra La Cabra i Aarhus.

- På pakkerne kan man se producenten og i hvilken højde bønnerne er dyrket. La Cabra rister heller ikke bønnerne så hårdt, som bønner ellers bliver ristet i Danmark. Folk er vant til at kaffe skal smage bittert, men kaffebønnen er jo faktisk en frugt, så derfor bør kaffe smage mere frugtagtigt og sødt, fortæller Honza Zak.

Hvis folk vil lave espresso derhjemme, anbefaler hun en Sage Oracle. Den har egen kaffekværn og mælkeskummer.

- Den kunne jeg måske leve med, siger Veronika Julinkova med et smil.

En hurtig søgning på nettet viser, at den koster omkring 15.000 kroner.

På Café Twenty Twenty bliver der solgt flest cappuccino og latté, men almindelig kaffe kommer på en 3. plads.

- Vi snakker med folk om, hvad de gerne vil have. Der er jo forskel på, hvilken styrke folk vil have, også afhængigt af tidspunktet på dagen. Jeg synes også, at folk skal prøve noget forskelligt i stedet for altid at drikke det samme. De forskellige caféer laver jo også tingene forskelligt, påpeger Honza Zak.

Parret overvejer om de i løbet af vinteren skal lave kaffekurser, hvor de vil fortælle om vigtigheden af de forskellige processer i kaffebrygning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Gør din bolig grønnere med tilskud fra ny statslig pulje

Annonce