Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Ramsings historie - kort fortalt

Ramsing 1920. Privatfoto
Ramsing Shopping Center i Spjald fylder 100 år. Her er historien i korte glimt.
Annonce

Spjald: Den butik, der i dag har udviklet sig til Ramsing Shopping Center, begyndte som en ganske lille isenkræmmer i 1920. Her er historien kort fortalt.

Nedennævnte tekst stammer fra en stor planche, som Videbæk Bogtrykkeri har fremstillet til Ramsing i forbindelse med 100 års jubilæet.

Annonce

1920

Spjald Isenkramforretning grundlægges af Hans og Louise Ramsing. Hans var blikkenslager, mens hans kone Louise passede butikken, som dengang var på 20 m2.

Annonce

1930

Varesortimentet justeres løbende og består blandt af sengevarmere, petroleumskakkelovne og lygter samt engelske spisestel. Hans Ramsings far (M. M. Ramsing) var isenkræmmer i Lem, hvor Hans hentede mange varer. Faderen var godt ved muffen, så Hans betalte aldrig for varerne, hvilket kunne give skærmydsler i familien.

Annonce

1940

Sønnen Carlo Ramsing, kommer i lære ved isenkræmmer Ahle Jensen i Ringkøbing.  I 1948 er Carlo udlært og starter i Spjald, hvor han går i kompagniskab med faderen. Hans Ramsing laver fodertrug m.v. som han sælger til en isenkramgrossist i Herning som betaling for varer. På trods af stor knaphed på varer kan Hans Ramsing altid skaffe sig varer, fordi han også kan betale med tobaksvarer, som han handler med i butikken.

Annonce

1950

Carlo Ramsing og hustruen Ruth overtager forretningen den 1. februar 1950. I 1954 køber Carlo Ramsing halvdelen af butiksejendommen for 25.000 kr. og får samtidig ret til at bebo den nederste lejlighed i ejendommen, mens Hans Ramsing har rådighed over den øverste lejlighed. Carlo Ramsing begynder at køre gas ud til kunderne. Han sælger gasblus og senere gasovne og -komfurer. Det var startskuddet til handlen med hvidevarer.

Annonce

1960

I 1964 køber Carlo Ramsing den sidste halvdel af butiksejendommen. I 1967 bygges der lager til barnevogne i gården. De første lærlinge ansættes: Hans Jørgen Olesen ansættes som den første i 1964. Ole Ramsing ansættes som butikkens anden lærling i 1967. Begge lærlinge bliver senere medejere af butikken.

Annonce

1970

I 1973 indtages Spjaldgård (Ruth Ramsings fødehjem). Staldbygninger ombygges til butik, hvor der sælges Vestjyllands største udvalg af hvidevarer, barnevogne og cykler. Der bygges til butikken i flere omgange, så der bliver plads til legetøj og sport i kælderen, og glas og porcelæn ovenpå. Varelageret omfatter også alt i plæneklippere, landbrugsartikler og elværktøj.

Annonce

1980

I 1985 købes naboejendommen og Imerco i Skjern overtages fra isenkræmmer Vejlgaard. Der sælges mange cykler og alt i babyudstyr. Butikken bliver den største forhandler af induktionskogeplader i Danmark. Salg og udlejning af solarier bliver en kæmpe succes. I 1988 startes forhandling af køkkener, bad og garderobe fra Invita Køkkener, AM Køkkener og Unik Køkkener. Ramsing åbner egen serviceafdeling med to montører. Virksomheden omdannes til et A/S i 1988 med Ole Ramsing og Hans Jørgen Olesen som hovedaktionærer.

1990

Siden start er butikken udvidet 12 gange fra 25 kvadratmeter til 1.200 kvadratmeter butik og 2000 kvadratmeter lager. Leverandører: Imerco på isenkram; Hvidevarer fra Service Ringen; Køkkener fra Invita Køkkener. Navnet ændres til Ramsing Shoppingcenter.


Siden start er butikken udvidet 12 gange fra 25 kvadratmeter til 1.200 kvadratmeter butik og 2000 kvadratmeter lager.


2000

Omfattende nybyggeri og modernisering. Kraftig udvikling indenfor hårde hvidevarer. Designgaver vinder for alvor frem. Gang i salg af amerikanske køleskabe. Ramsing Shopping Center tildeles Erhvervsgruppen Spjalds Jubilæumspris i 2003. Butikken kåret som årets topscorer i hvidevarer fra Punkt 1 i 2009. Michael Hansen indtræder i ejerkredsen i 2008.

2010

Butikken moderniseres med blandt andet gulve, nye farver og ny belysning. I køkkenafdelingen skiftes leverandør til Svane Køkkenet i 2013. Michael Hansen bliver i 2014 eneejer.

2020

Butikken har den 1. juli 100-års jubilæum, som dog udsættes til 1. oktober på grund af Corona.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce