Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

René Lagoni har været en af hovedkræfterne bag surf-eventyret på Ringkøbing Fjord. Han fik gjort en forretning ud af sin hobby.

I Søndervig-Centret ligger både en Westwind-butik og en Outdoor Adventure-butik. De har hver deres kundegruppe, fortæller Lone og René Lagoni. Foto: peso
René Lagoni har været en af hovedkræfterne bag surf-eventyret på Ringkøbing Fjord. Han fik gjort en forretning ud af sin hobby.
Annonce

Søndervig/Hvide Sande:  Ringkøbing Fjord har altid været perfekt til vindsurfing og kitesurfing, men det skulle man lige finde ud af først. Det er jo ikke altid, at fjorden har været den store turistmagnet, som den er i dag. Fjorden er så lavvandet, at falder surferen af, så rejser man sig op og kommer op igen. Samtidig er der masser af vind.

En af dem, der har været med til at gøre fjorden til et surfaktiv og samtidig har lavet forretninger ud af det, er René Lagoni, manden bag surfpladserne i Hvide Sande og Bork samt manden bag Westwindbutikkerne.

- Min far havde Lagoni Sport i Hvide Sande og fik på et tidspunkt fire surfboards hjem. Dem kunne han ikke sælge, så dem fik jeg lov til at lege med. Senere var vi fem gutter, der købte windsurfingudstyr og skulle prøve det af i fjorden. Vi fik heldigvis hjælp af nogle smarte tyskere, der godt kunne se, at det vidste vi ikke meget om, men jeg blev grebet af det. Samtidig kunne jeg godt lide at stå på ski om vinteren, fortæller René Lagoni.

René Lagoni

57 år.

Født i Esbjerg.

Har boet i Hvide Sande, siden han gik i 5. klasse.

Uddannet kommis hos købmand Jørgen Jensen og sønner.

Siden kommis hos Frydendahl.

Var med til at starte skirejser hos Øster Linnet Rejser i 1985, destinationsmaneger i Schladming.

I 1986 etablering på surfplads nord for Hvide Sande med salg af udstyr og surfskole, 

siden Surfcenter og Westwind i Hvide Sande, Bork og Klitmøller.

Fra 1995 butik i Søndervig. Får Per Adsersen med på halvpart.

Åbner outlet-butik i 2003 i Søndervig.

Blev i 1999 brandmand i Hvide Sande, fra 2005 stationsleder.

Sælger i 2007 surfpladserne.

Åbner Intersport Hvide Sande i 2008.

Blev i 2008 ansat i ejendomsmæglerkæden EDC, Hvide Sande-Søndervig.

Overtog i 2014 Sportigan i Hvide Sande og stoppede som brandmand og hos EDC.

Indstillet til erhvervsprisen 2018.

Er nu medejer af otte butikker: Westwind Søndervig, Westwind Hvide Sande, Westwind Løkken, Westwind Blokhus, Westwind Skagen, Westwind Outlet, Klegod, Intersport Hvide Sande og Outdoor Adventure, Søndervig.

Westwind-kæden har i alt 26 butikker og en webshop. Kæden administreres fra administrationen i Varde.

René Lagoni er formand for Søndervig Centerforening og sidder i Handelsrådet.

Gift med Lone, de har børnene Michael, Steffen og Mai på 34, 25 og 23 år.

Fritiden bliver brugt på autocamper, SUP, ski og Esbjerg FB's hjemmekampe.

Han fik tanken at kombinere hobby og arbejde, ski om vinteren og surf om sommeren.

- Jeg tog et guidekursus og stort kørekort og blev skiguide hos Øster Linnet Rejser, der ville starte skirejser op. Jeg endte som destinationsmanager, så om vinteren var jeg skiguide og destinationsmanager i Schladming. Sommeren blev brugt på at bygge surfpladsen op. Jeg var imponeret over den professionalisme, der var på skisportsstederne i Østrig. Sådan skulle surfpladserne også være, siger René Lagoni.Alle vores butikker ligger i feriedestinationer. så vi får nye kunder hver lørdag, når der kommer et nyt hold turister.

René Lagoni, Westwind


Han stod efterhånden bag to surfpladser i Hvide Sande, en i Bork og en i Klitmøller og var skiguide om vinteren. En vinter mødte han sin kommende kone, Lone, i Schladming, og hun flyttede til Hvide Sande. I 1995 kom deres søn Steffen til verden, og René Lagoni stoppede hos Øster Linnet

Annonce

Åbner i Søndervig

- Allerede da Søndervig-Centeret blev bygget, blev jeg skrevet op til en butik, og i 1995 ringede Kjeld Hansen og tilbød mig et lejemål, som jo siden er blevet udvidet et par gange. Jeg fik min gamle klassekammerat i Hvide Sande Per Adsersen med på en halvpart. Han flyttede siden nordpå, da vi åbnede i Blokhus. Vi åbnede også en outlet-butik i Søndervig, forklarer René Lagoni.

Annonce

Brandmand og ejendomsmægler

Al hans tid gik med familie og arbejde.

- Det var svært at være på et fodboldhold, når du altid arbejdede i weekenderne, så jeg manglede noget socialt liv og samvær med andre. Derfor søgte jeg en stilling som brandmand i Hvide Sande. Surfpladsen lå lige ved siden af brandstationen, så jeg kunne hurtig komme over på brandstationen. Jeg havde gode folk, der sagtens kunne klare, at chefen pludselig løb sin vej. På stationen fik jeg gode kollegaer og et godt samvær, og jeg kunne tage de forskellige brandmandskurser om vinteren, så i 2005 blev jeg leder af brandstationen, fortæller René Lagoni.

I 2007 solgte han surfpladserne til to af sine ansatte og kunne koncentrere sig om Westwind-butikkerne og brandstationen.

I 2008 blev han han ansat hos ejendomsmæglerfirmaet EDC.

- Jeg kom hurtig ind i det, det var også et spændende job med gode kollegaer.

René Lagoni kan godt lide at sælge.

- Det er lige meget, om det er et surf-bræt, en trøje eller et hus. Der er noget tilfredsstillende i selve salget, forklarer René Lagoni.

Fra 2008 bestyrer hans søster, Merete Lagoni, Intersport Hvide Sande.

- Merete har været min højre hånd gennem hele forløbet, fortæller René Lagoni.

I 2014 var han med til at overtage Sportigan i Hvide Sande, som blev til en Westwind-butik.

- Jeg skulle til at være mere i Søndervig, så jeg måtte stoppe som brandmand og hos EDC, siger René Lagoni.

Annonce

Nye kunder hver lørdag

Outlet-butikken er nu flyttet til den gamle købmandsbutik i Klegod i 2017, og der er åbnet endnu en butik i Søndervig-Centret, Outdoor Adventure, hvor fru Lone Lagoni er en af de ansatte, der står bag disken.

Der blev i 2018 åbnet en butik i Skagen.

- Alle vores butikker ligger i feriedestinationer. så vi får nye kunder hver lørdag, når der kommer et nyt hold turister. Vi behøver derfor ikke at ændre meget i butikkerne, og har ikke behov for så meget personale. Med de mange butikker kan vi flytte rundt på varerne, og er de ikke blevet solgt, så ryger de i outlet-butikken, forklarer René Lagoni konceptet.

Annonce

En tur i autocamperen

René Lagoni er stadig i Schladming en gang hver vinter.

- Jeg har i alle årene arrangeret en tur for folk fra Hvide Sande, mellem 30 og 70 mennesker. Jeg surfer ikke så meget mere, men er begyndt med SUP, fortæller han.

Og så har han købt en autocamper, det "frie liv" er blevet en passion.

- Nu er børnene jo flyttet hjemmefra, så Lone og jeg tager på små ture i Danmark. Om vinteren har vi været på mange ture til Spanien, fortæller René Lagoni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Som ung var Jesper Märcher Larsen professionel fodboldspiller. Nu bruger han sin energi på at drive Skousen Invita-butik i Ringkøbing

Annonce