Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Rigeligt smør: Hovedingrediens i julesmåkager

Havregrynskugler er danskernes favorit til jul, ifølge antal søgninger på arla.dk.
Havregrynskugler, jødekager og pebernødder er de mest populære småkager hos danskerne.
Annonce

Opskrifter: Duften af gran, kanel og andesteg hører sig julen til. Og smør. For smør er tilsyneladende en ganske uundværlig ingrediens, når danskerne går i køkkenet ved juletid. Danskernes julefavoritter, når det kommer til kager, konfekt og knas, er nemlig fulde af smør. Noget, der også ses tydeligt på salgstallet for smør i december måned.

Jødekager er også populære op til jul. Foto: arla.dk

Havregrynskugler bliver rullet flittigt, og den søde duft af hjemmebagte jødekager og pebernødder spreder sig i en god del af de små danske hjem, når julen nærmer sig. Det viser en opgørelse fra Arla over de opskrifter på kager, knas og konfekt, som danskerne søgte mest på fra 15. november til 24. december sidste år på arla.dk, der årligt har 30 millioner besøgende.

Mens havregrynskugler ligger suverænt i toppen med over 180.000 besøgende, er det jødekagerne, pebernødderne, brunkagerne og vaniljekransene, der hitter blandt de klassiske julesmåkager. Opskrifter på disse har hver mellem 75.000 og 95.000 besøgende i perioden 15. november til juleaften.

Pebernødder kan alle bage og er for mange en julesmåkage, man bare skal have. Foto: arla.dk

Og der er én ting, der går igen i de langt de fleste opskrifter på top-10 listen: Smør. Smør skal der nemlig til, når julen står for døren, og danskerne tager forklædet på for at lave lækre kager og konfekt.

Spørger man danskerne, er det heller ikke helt lige meget, om det er rigtigt smør, margarineprodukter eller blandingsprodukter, der bliver brugt i bagningen. Hver tredje dansker foretrækker nemlig rigtigt smør, når der skal bages, viser en befolkningsundersøgelse fra Arla.

Annonce

Smørsalget eksploderer i december

Derfor er det slet ikke så sært, at salget af smør stiger eksplosivt i december måned ifølge tal fra Nielsen Scantrack. I 2019 blev der i december solgt ca. 1.200.000 kilo rent smør i de danske dagligvarebutikker. Det svarer til lidt over 200 gram – altså 1 pakke – per borger i Danmark i julemåneden. Det er næsten en fordobling i salget af smør sammenlignet med resten af året.

- Det er måske ikke så overraskende, at danskerne køber mere smør i december, når der skal bages julekager, laves brunede kartofler og spises risengrød med en god smørklat. Men tallet er stadig imponerende. Vi taler om cirka 500.000 kilo mere smør, end de 700.000 kilo, danskerne i gennemsnit køber om måneden resten af året, siger Christian Qvirin Lang, der er Senior Category Manager hos Arla.

Favoritjuleopskrifter

1. Havregrynskugler – 183.154 besøgende

2. Jødekager – 95.850 besøgende

3. Pebernødder – 95.224 besøgende

4. Pandekager – 91.864 besøgende

5. Brændte mandler – 84.114 besøgende

6. Brunkager – 81.924 besøgende

7. Vaniljekranse – 74.934 besøgende

8. Æbleskiver – 73.900 besøgende

9. Banankage – 47.453 besøgende

10. Julesmåkager – 44.543 besøgende

Så selvom smør er den vare, som de fleste danskere (78 procent) ifølge Arla befolkningsundersøgelse altid har i køleskabet, så ser det altså ud til, at december er en helt speciel måned, hvor der i stor stil skrues op for smørforbruget.


Hvilken type fedtstof bruger du oftest til at bage?

• Rigtigt smør: 34 %

• Margarineprodukter: 23 %

• Olie: 13 %

• Smørbart blandingsprodukt: 9 %

• Svinefedt: 1 %

• Andet: 3 %

• Jeg bruger ikke fedtstof: 5 %

• Ved ikke: 13 %

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce