Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Ringkøbing var det bedste sted langs Vestkysten

Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg åbner butik på Havnepladsen i Ringkøbing den 27. marts. De nye ejere, Sarah Bruun Buch og Peder Frølund Buch, og deres søn Vilhelm var i sidste uge i Ringkøbing for at lære byen at kende. Foto: Mads Dalegaard
Havnepladsen er det perfekte sted for os, fortæller Peder Frølund Buch fra Hornvarefabrikken, der åbner butikken den 27. marts.
Annonce

Butiksåbning: Der er flere årsager til, at Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg åbner butik i Ringkøbing, fortæller Peder Frølund Buch, der ejer virksomheden sammen med Sara Brunn Buch.

- Hornvarefabrikken har altid solgt vores varer gennem andre butikker, og dem bliver der stadig færre af. Derfor vil vi gerne øge vores eget salg ud mod privatkunder. Vi har vores butik i Bøvlingbjerg og en butik i Aarhus, og nu ville vi gerne have en butik langs Vestkysten. Samtidig er mange af vores kunder turister. I Ringkøbing kommer der mange turister, især om sommeren, men byen er ikke så spøgelsesagtig om vinteren som mange sommerhusbyer er. Ringkøbing har et naturligt opland, så der kan drives en helårsbutik, forklarer Peder Frølund Buch.

Buch-parret har haft kig på Ringkøbing før, men syntes ikke, at de kunne en passende butik på gågaden.

- Da vi så hørte, at De 9 Muser ville lukke deres fysiske butik på Havnepladsen, skyndte vi os at slå til, siger Peder Frølund Buch.

Parret kan godt lide at have en butik med udsigt.

- Vi kan godt lide udviklingen på havnen i Ringkøbing. Her kommer folk for at opleve noget, der er en blanding af gående og biler,og her vil der være arrangementer. Vi vil passe godt ind med vores butik, mener Peder Frølund Buch.

Han lægger heller ikke skjul på, at de har været i tæt dialog med Lone Keilberg, der står bag Kunsthåndværkermarkederne.

Hornvarefabrikken

Ejes af Sara Bruun og Peder Frølund Buch.

41 og 46 år.

Sara Bruun Buch er uddannet på Seminariet for Kunst og Håndværk i Kerteminde, men Peder Frølund Buch er uddannet i kommunikation fra Aalborg Universitet.

De har fire børn, Anine, Ellen, Vilhelm og Viola på 18,16,14 og 12 år.

Hornvarefabrikken laver - som navnet fortæller - en lang række forskellige produkter i horn: Skeer, knive, skohorn, skåle, smykker og alt muligt andet.
Fabrikken blev grundlagt i 1935 af Peter Husted, der havde lært håndværket af sin far. Peter Husted udviklede mange af de skeer og brugsgenstande, som Hornvarefabrikken producerer og sælger den dag i dag.
I 1958 overtog sønnen Asger og svigerdatteren Eva Husted virksomheden, som de drev indtil 1990, hvor Inga og Agner Andersen købte fabrikken.

I 2007 nærmede pensionsalderen sig for Inga og Agner i 2007. Hornvarefabrikkens fremtid lå hen i uvished, da der ikke umiddelbart var nogen, der ønskede at føre virksomheden videre. Heldigvis var Sara Brunn Buch i november 2007 på juleindkøb i Hornvarefabrikken, og hun kunne straks se mulighederne. Hun er uddannet fra Seminaret for Kunst & Håndværk i Kerteminde, så hun havde også den håndværksmæssige baggrund til at føre virksomheden videre.
Fabrikken ligger i Bøvlingbjerg, hvor der også er en butik.
Der er også en butik i Aarhus.
Den 27. marts åbner en ny butik på Havnepladsen i Ringkøbing.
Hornene bliver importeret fra Sverige og Nigeria.

Annonce

Bis nechtes Jahr

Mens folk gerne kører langt for at komme til at handle i butikken i Bøvlingbjerg, har butikken i Aarhus mange osere, der bare kigger og går igen.

- De 9 Muser har haft mange stamkunder, der kommer år efter år. Vi håber da, at de fortsat vil nyde at komme i butikken. Vi har ansat to af de nuværende ansatte i butikken, så stamkunderne vil opleve noget genkendeligt i butikken. Og så håber vi da også på en masse strøgkunder, siger Peder Frølund Buch.

Annonce

Hornvarer med mere

Butikken vil sælge hornvarer og suppleringsvarer, altså varer der passer til hornvarer.

Hornvarerne bliver lavet på fabrikken i Bøvlingbjerg.

- Udover vores egne selvproducerede varer, vil vi også have andre selvproducerede varer, lavet ved godt håndværk. Det er blandt andet drikkevarer fra Lowlands og Knaplund, honning og salt, Læsø Strik og keramik, fortæller Peder Frølund Buch.

Annonce

Godt tidspunkt at starte

I 2007 var Sara Brunn Buch i Hornvarefabrikken for at købe en julegave. Hun blev så forelsket i fabrikken og produkterne, at hun og Peder Frølund Buch i 2008 købte fabrikken, som de overtog i oktober.

- Det var nok godt, at vi ikke købte i 2009, for så havde banken nok sagt nej til at låne os penge på grund af krisen. Det er nok meget sundt at starte i krisetider, hvor man ved, at det også kan gå nedad i stedet for at starte i opgangstider. Det bliver aldrig en guldrandet forretning at drive en hornvarefabrik, men vi er nøjsomme og vil helst være selvfinansierende, så vi bare kan gøre noget, når vi får en ide, fortæller Peder Frølund Buch .

Nogle gange er ideerne ikke så gode, som da Hornvarefabrikken åbnede en butik i Flensborg.

- Den lå et forkert sted på gågaden i Flensborg. Huslejen var lav, men det var der så også en grund til, så efter halvandet år lukkede vi butikken, siger Peder Frølund Buch.

For parret gælder det om at holde et gammelt håndværk i hævd.

Annonce

Vil gerne eksperimentere

Det første år vil Hornvarefabrikken følge åbningstiderne fra den tidligere butik.

- Det plejer vi at gøre, men det kan god godt være, at vi vil eksperimentere med søndagsåbent for at se interessen blandt kunderne, men kan det ikke svare sig, så holder vi selvfølgelig ikke åbent, siger Peder Frølund Buch.

Hornvarefabrikken har også en webshop, men den betyder ikke så meget for salget.

- Vores kunder vi gerne mærke på og se varerne. I webshoppen kan vi ikke garantere farverne, fordi horn er meget forskelligt, så vores kunder kommer i de fysiske butikker, forklarer Peder Frølund Buch.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce