Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Sådan lærte jeg at elske naturfagene

Engeenireing på Alkjræskolen i Ringkøbing
På Alkjærskolen har de yngste elever lavet musefælder. På HTX i Skjern udvikler eleverne løsninger på konkrete problemer. Alle lærer de at bruge både hoved og hænder. På engelsk hedder det engineering, på dansk kunne det hedde hitte-på-som-hed.

Ringkøbing-Skjern: Verden er fyldt med store og små problemer. Nogle er for længst blevet løst, nogle er ikke opstået endnu, men andre stadig venter på at blive løst.

På HTX i Skjern skal gymnasieeleverne på skolen Teknologi og Design linien finde et samfundsmæssigt problem og komme med en løsning på det.

Problemet og løsningen skal eleverne præsentere på en messe. Er ideen rigtig god, kan det ende med, at eleverne kan sælge ideen til en virksomhed, der kan gøre ideen klar til produktion.

Også de yngste elever kan lære at løse problemer.

I sidste uge var der Engineering Day for cirka 25.000 folkeskoleelever.

På Alkjærskolen skulle 1. og 2. klasser udtænke og bygge en model af en musefælder, der fanger musen levende.

Eleverne finder en praktisk løsning på et reelt problem og stifter dermed bekendtskab med ingeniørens arbejdsmetode, engineering:

- Engineering er en virkelighedsnær arbejdsmetode, som er med til at gøre naturfagene relevante for eleverne. De lærer, hvordan de i en kreativ proces selv kan være med til udvikle gode og brugbare løsninger, siger Ghita Wolf Andreasen, direktør i Engineer the Future, der arrangerer Engineering Day.


Engineering er en virkelighedsnær arbejdsmetode, som er med til at gøre naturfagene relevante for eleverne. De lærer, hvordan de i en kreativ proces selv kan være med til udvikle gode og brugbare løsninger.

Ghita Wolf Andreasen, direktør i Engineer the Future


Erfaringer fra tidligere viser, at når eleverne arbejder med engineering, styrker det motivationen for naturfagene:

- Lærerne vender tilbage til os og siger, at når eleverne får lov til at udtænke og konstruere deres egne teknologiske løsninger, så motiverer det pludselig også andre typer af elever end dem, der normalt interesserer sig for naturfagene. Det skaber begejstring, når eleverne får lov at arbejde med både hoved og hænder, siger hun.

Opgaver for alle klassetrin

Formålet med Engineering Day er at få flere børn og unge til at interessere sig for naturvidenskab og teknologi.

Der er udviklet forskellige opgaver til henholdsvis indskoling, mellemtrin og udskoling. Mellemtrin og udskoling skal i år arbejde med transport af pakker. Eleverne skal blandt andet undersøge materialers egenskaber og overveje ressourceforbrug og på den baggrund konstruere en prototype, der kan transportere en pakke.

Det er fjerde år i træk at Engineering Day afvikles på danske skoler. Engineering Day er en del af Engineering i skolen, som er et samarbejde mellem Engineer the Future, Naturvidenskabernes Hus, Astra og VIA University College. Programmet er støttet af Villum Fonden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce