Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Sådan sparer du penge på dit lyskædeforbrug

Vi danskere er vilde med lyskæder her op mod jul. Selvom de er flotte, bruger de også strøm. Energistyrelsen har forslag til strømbesparende tiltag. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Med de stigende elpriser kan det godt betale sig at spare på lyset over vinteren. To tiltag kan især mærkes på elregningen, og så er det bedre for klimaet, lyder rådet fra Energistyrelsen.

Ringkøbing-Skjern: Julen nærmer sig med hastige skridt, og det er igen højsæson for lyskæder. Vi danskere er vilde med lyskæder. Faktisk så vilde, at en million nye lyskæder er rykket ind hos danskerne fra 2016-2020. Det viser nye tal fra Energistyrelsens Elmodel Bolig.

Men lyskæderne belaster klimaet og med de høje elpriser, vi ser i øjeblikket, vil lyskæderne både belaste elregningen og klimaet mere end nødvendigt, fordi mange af dem brænder i døgndrift, fortæller fuldmægtig Daniel Benner fra Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Med få ændringer kan du spare lidt på din elregning uden at gå på kompromis med lyshyggen - og bruge pengene på noget sjovere.

Annonce

- Vi glemmer ofte at slukke lyskæderne eller får ikke taget dem ud af stikkontakten hver dag. Det giver en masse lys, som ingen har glæde af, og det kan vi hver især gøre noget ved. Og så kan vi gå efter de bedste lys, siger Daniel Benner.

Spar 70 % af elforbruget

Konkret anbefaler Energistyrelsen at købe LED-lys og bruge en timer til lyskæderne. Det er også kendt som et døgnur eller et tænd/sluk-ur.

”Med et tænd/sluk-ur kan du styre, hvornår dine lyskæder skal lyse. Du kan f.eks. spare 70 % af energiforbruget, ved at lyskæderne lyser fra kl. 16-23 i stedet for døgnet rundt. Det er både en hjælp til klimaet og din elregning. Med så mange lyskæder i hjemmene vil det have en mange bække små-effekt, hvis vi kan ændre vores lyskædevaner,” siger Daniel Benner.

Et tænd/sluk-ur kan købes for under 50 kr. i f.eks. byggemarkeder.

Du kan også købe LED-lyskæder med indbygget timer og lavt elforbrug, så opnår du en økonomisk besparelse og samtidig udleder julehyggen mindre CO2.

Fakta om lyskæder

• Danskerne har tilsammen ca. 4,2 mio. lyskæder. Det er en stigning på 1 million lyskæder i perioden 2016-2020. Heraf er ca. 0,5 mio. fremme året rundt.

• Ved at sætte styring på, så lyskæderne f.eks. kun er tændt fra kl. 16-23 i stedet for hele døgnet, kan du spare 70 % af strømforbruget.

• Hvis du udskifter en lyskæde med 100 glødepærer til en lyskæde med 100 LED-pærer, kan du spare op til 657 kr./året og 59 kg. CO2.

• Du kan også spare strøm ved at vælge lyskæder med lavt elforbrug. Elforbruget fra LED-lyskæder varierer fra under 1 watt til over 30 watt. Du kan se effekten for din lyskæde på pakken.

(Kilde: Energistyrelsen)
Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Fyraftenssang

Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Susanne Bøndergaard fik både blomster, vase og vers da hun rundede 25 år i mediehuset

Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

O at være en høne

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Kultur for alle: Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne byder velkommen til et blik ind i forårets program

Ugeavisen Ringkøbing

G. Bech-Hansen har købt stort ind til nytårskur

Ugeavisen Ringkøbing

A.V. Vejgaard har fire sælgere på arbejde til nytårskur med en ny sællert i Taigo

Ugeavisen Ringkøbing

Kalenderen

Ugeavisen Ringkøbing

Toyota: Køb din nye hybridbil nu, hvis du vil være sikker på, at den er klar til sommersolen

Ugeavisen Ringkøbing

Tang Biler er stolt over at have Årets Bil og Danmarkspremiere på S-Cross

Ugeavisen Ringkøbing

4700 borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune kan komme til psykolog med få dages varsel

Ugeavisen Ringkøbing

Overtro, varsler og vilde ritualer: Fem overraskende nytårstraditioner

Ugeavisen Ringkøbing

Kalenderen

Annonce