Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Ser du dårligere i den mørke tid - tjek dit syn og dine briller

Mørkesynet bliver dårligere med alderen, men kan også skyldes forkert indstillede briller og kontaktlinser. Pressefoto
Mørkesynet bliver dårligere med alderen, men noget kan også skyldes forkerte styrker i briller og kontaktlinser, fortæller optiker Hanne Kobborg.
Annonce

Ringkøbing: Når dagene bliver kortere og mørkere, er der en række ting, man skal være opmærksom på for at passe godt på sit syn. For eksempel sætter mange bilister sig bag rattet uden at være klar over, hvor meget mørket hæmmer deres syn.

Mange oplever også, at filmen lørdag aften er mindre skarp end normalt, når mørket er faldet på.

Reduceret syn i mørke – eller decideret natteblindhed – kan betyde langsommere reaktionstid, for eksempel når man sidder bag rattet. I værste fald kan konsekvenserne være fatale og faktisk sker en stor del af trafikuheld med alvorligt kvæstede i mørke. Der kan være flere årsager til dårligt nattesyn, men ofte er forklaringen ganske simpel, fortæller Hanne Kobborg fra Kobborg Optik:

- Vores mørkesyn bliver generelt dårligere med alderen, men derudover er der desværre en del, som går rundt med briller eller kontaktlinser med forkert styrke, fordi deres syn har ændret sig, siden de sidst fik det tjekket, siger hun.


Vores mørkesyn bliver generelt dårligere med alderen, men derudover er der desværre en del, som går rundt med briller eller kontaktlinser med forkert styrke

Optiker Hanne Kobborg


Det er særligt farligt i mørke, hvor vores evne til at se kontraster og farver er nedsat:

- En forkert synskorrektion eller dårligt nattesyn øger reaktionstiden betragteligt til ca. tre sekunder. Til sammenligning er den omkring ét sekund i dagslys og to sekunder i mørke hos normaltseende. Selvom det kan lyde af lidt, kan det gøre en afgørende forskel i trafikken, fortæller hun.

Annonce

Fredag aften med slikskål – og overbelastede øjne

Også foran skærmen kan mørket få synet til at drille, særligt i vintermånederne, hvor vi tilbringer mere tid indenfor. For mange danskere er det en fast tradition at samle familien foran fjernsynet, bevæbnet med den obligatoriske slikskål. Men faktisk bliver mange påvirket af lyset fra skærmen i en sådan grad, at det kan give blandt andet hovedpine, sviende øjne og træthed.

- Ofte vil man opleve gener, fordi ens briller ikke er tilpasset den særlige synsafstand til skærmen, og man kommer derfor let til at anstrenge sine øjne og sidde uhensigtsmæssigt for at opnå et skarpt skærmbillede, forklarer hun.

Annonce

Blåt skærmlys skader også unge øjne

Det kan også være et problem, hvis man bruger mange timer foran en computerskærm, for eksempel i forbindelse med arbejde, skole eller spil i fritiden.

- Gaming er hård kost for øjnene, fordi det ofte betyder mange intense timers eksponering for de skadelige blåviolette stråler fra skærmen. Rigtig mange vil opleve digital overanstrengelse af øjnene med ubehagelige gener som tørre øjne, træthed og hovedpine til følge – og risiko for, at øjnene ældes for tidligt, siger hun.

Annonce

Skærm- eller kørebrille kan gøre forskellen

Heldigvis kan de mørke måneders udfordringer af synet i langt de fleste tilfælde nemt afhjælpes. Første skridt er ifølge Hanne Kobborg at få tjekket, om ens nuværende styrke er den rigtige, hvis man bruger briller. Både optikere og øjenlæger anbefaler, at man får tjekket sit syn minimum hvert andet år.

Derudover er der flere andre knapper man kan skrue på:

- For mange bilister kan det gøre en stor forskel at bruge et par kørebriller, som filtrerer noget af det blå lys fra, som modkørende bilers LED-lygter afgiver. En dæmpning af det blå lys på omkring 18 % er lige præcis nok til, at det reducerer generende blændinger fra andre trafikanter, uden at det nedsætter bilistens perifere syn, forklarer hun.

Og til fredagsfilmen eller gaming kan skærmbriller være en god hjælp, uanset om man i forvejen bruger briller eller ej. Skærmbriller kan fås med eller uden styrke, og fungerer på den måde, at glassene filtrerer det meste af det skadelige blå lys fra skærmen og beskytter øjnene. For brillebærere er en skærmbrille nødvendig, hvis styrken i ens briller ikke længere er tilstrækkelig til at spille på computeren eller se film i fjernsynet.

- Det helt særlige ved en skærmbrille er, at den er specielt udviklet til at give lige netop dine øjne de bedste betingelser, hvad end det er filmhygge på sofaen eller gaming på computeren, slutter Hanne Kobborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce