Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Skolerne: Der er fokus på indholdet i læsningen

Helle Lasthein Jensen og Marie Braae foran nolge af de mange bøger på bibliotekt på Ringkøbing Skole. Foto: Johan Gadegaard
På de to skoler i Ringkøbing er der stor fokus på læsning og sprogforståelse, og det hjælper, lyder det.
Annonce

Ringkøbing: Hvis man kigger på uddannelsstatistik.dk, der bestyres af Styrelsen for IT og Læring, så scorede en 9. klasses elev i Ringkøbing-Skjern Kommune i skoleåret 2018/19 i gennemsnit en karakter på 5,7 i læsning. Landsgennemsnittet var samme år 6,0.

- Der er stor fokus på læsning og sprogforståelse i kommunen med dygtige læsekonsulenter, og her på skolen understøtter vi blandt andet læseundervisning i støttecentret LUX. LUX er vores tiltag for at sikre det enkelte barns progression, siger afdelingsleder på Ringkøbing Skole Helle Lasthein Jensen.

Hvis man går seks-syv år tilbage på uddannelsesstatistik.dk kan man se, at gennemsnitskarakteren i læsning var højere både her i kommunen og på landsplan. Én af forklaringerne kan være den udbredte brug af elektroniske devices i dag.

Interaktionen er vigtig

- Børn lærer ikke alene ved at få en iPad i hånden. Interaktionen og relationen mellem forældre og barn og mellem elev og lærer, har også stor betydning for barnets læseindlæring. De digitale platforme kan noget, men det er vigtigt, at der også er fysiske bøger i læsesituationen - og særligt i indskolingen, når eksempelvis læseretningen skal automatiseres, siger Helle Lasthein Jensen.


Børn lærer ikke alene ved at få en iPad i hånden. Interaktionen og relationen mellem forældre og barn og mellem elev og lærer, har også stor betydning for barnets læseindlæring

Helle Lasthein Jensen


- Vi har en generation, der er opdraget med et device i hånden, men det kan let bliver ordfattigt. Derfor er det væsentligt også at engagere forældrene, og vi anbefaler dem at læse med og for deres børn, så det at læse bliver en god oplevelse, siger skoleleder Marie Braae.

- På Ringkøbing Skole har vi et samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommunes læsekonsulenter omkring et læseprojekt i vores indskoling. Projektet omkring litterecy og nummerracy handler ganske kort om, at man bruger sproget og sætter ord på det, man gør sammen med børnene - både det talte og det skrevne, og det er for at stimulerer barnets sprogudvikling. Som ved alle andre håndværk kræver det samtidig træning at blive god til læsning, og vi anbefaler derfor også at eleverne læser hjemme dagligt, siger Helle Lasthein Jensen.

- Man kan bruge test til meget, hvis man er dygtig til at analysere på resultaterne. Test og dokumentation har generelt givet os en evalueringskultur. Men test kan ikke stå alene. De krævet altid, at man ser på den enkelte elev og dets øvrige faglige og sociale udvikling. Som folkeskole skal alle elever have mulighed for at udvikle deres potentiale. Derfor skal vi også sørge for at de stærke elever får udfordringer nok, så det er ligeledes et væsentligt fokusområde for os, siger Marie Braae.

Annonce

Afhængig af forældrene

På Alkjærskolen er der også stor fokus på læsetræning.

- Vi har læsebånd cirka 20 minutter til en halv time næsten dagligt, så der er stor fokus på læsetræning her, siger konstitueret viceskoleleder Marianne Østergaard Mortensen.

- Når vores elever tager de nationale test, kan vi se, at vi ligger over landsgennemsnittet. Testene bliver kigget igennem af både lærer og læsevejleder, og så sætter vi ind med ekstra læsestøtte der hvor der er behov.

- Læsning er mange ting. Da vi har mange tosprogede elever, har vi stor fokus på, at elever både bliver gode til at læse, men også til at forstå indholdet. Tekstforståelse er meget vigtigt, siger Marianne Østergaard.

- Vi anbefaler forældre og børn, at eleverne både læser på de elektroniske platforme, de har adgang til, samt i fysiske bøger. Forskningen viser, at det ikke er helt så effektivt at lære at læse på online-platforme som i fysiske bøger, men begge dele er vigtige i dag, og her i coronastiden har vores elever læst rigtig meget på skærmen. Og de har brug for at kunne læse på skærmen, siger Marianne Østergaard.

- Vi er i øvrigt helt afhængige af forældrenes hjælp i forhold til elevernes læseudvikling. Eleverne har læsebøger med hjem og vi opfordrer forældrene til at læse derhjemme med barnet. Vi vil gerne at forældrene læser med barnet 15-20 minutter om dagen, siger Marianne Østergaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Som ung var Jesper Märcher Larsen professionel fodboldspiller. Nu bruger han sin energi på at drive Skousen Invita-butik i Ringkøbing

Ugeavisen Ringkøbing

René Lagoni har været en af hovedkræfterne bag surf-eventyret på Ringkøbing Fjord. Han fik gjort en forretning ud af sin hobby.

Annonce