Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Som 18-årig skulle Ane bare væk fra Ringkøbing. Efter afsluttet uddannelse er hun nu tilbage.

Ane Frost Hedegaard er kommet tilbage til Ringkøbing efter endt uddannelse i Aarhus. Foto: Johan Gadegaard
Ane Frost Hedegaard skulle bare væk fra Ringkøbing som 18-årig. Nu er hun 30 år og har fast arbejde og er ved at købe hus i Ringkøbing.
Annonce

Ringkøbing: Som 18-årig skulle Ane Frost Hedegaard bare væk fra Ringkøbing.

- Byen var for lille, og der var for få tilbud. Jeg skulle bestemt ikke bo i Ringkøbing, husker hun tilbage til 2009.

I dag har hun fået fast arbejde ved Ringkøbing-Skjern Kommune, hendes kæreste arbejder hos Ringkøbing-Skjern Museum, og parret er i gang med at købe hus.

Hvad skete der lige i løbet af de 11 år?

Ane Frost Hedegaard startede i 2009 på historie og østeuropastudier på Aarhus Universitet. I sommerferierne arbejdede hun på Bork Vikingehavn.

2013 valgte hun at tage et sabbatår, inden hun gjorde sin kandidat i Europastudier færdig. I det år boede hun hos sine forældre i Ringkøbing.

- Jeg arbejde lidt for museet og rigtig meget for Lidl i mit sabbat-år, inden jeg startede mine studier igen.

- Jeg havde ikke lyst til at blive gymnasielærer, så jeg valgte en anden retning for at have flere muligheder på arbejdsmarkedet. Jeg havde en ide om, at jeg skulle være diplomat og var blandt andet i praktik i Bukarest i Rumænien, forklarer Ane Frost Hedegaard.

Hun blev færdig i 2016 og kunne ikke finde job.


Byen var for lille, og der var for få tilbud. Jeg skulle bestemt ikke bo i Ringkøbing

Ane Frost Hedegaard i 2009


- Min læsegruppemakker ringede så i maj 2018 og fortalte, at museet manglede en vikar på vikingehavnen et halvt år. Bagefter fik jeg et halvt år på Lyngvig Fyr, inden jeg så fik en et-årig projektlederstilling på museet om værtsskab. Jeg søgte så stillingen som turismeudviklingskonsulent hos kommunen og fik den, forklarer hun.

Under det første halve år på museet beholdt hun sin lejlighed i Aarhus, men den blev sagt op og Ane Frost Hedegaard flyttede ind i sine forældres sommerhus, inden hun fik sin egen lejlighed

- Jeg var meget single, da jeg flyttede tilbage, men jeg fik jo en kæreste, Lasse Justesen,  mens jeg arbejde på museet. Han er fastansat, så det var jo også med til at fastholde mig til området, fortæller hun.

Mens hun boede i Aarhus, var Ane Frost Hedegaard med i Klub Eksilvestjyder, hvor kommunen holder kontakt med fraflyttede vestjyder og laver arrangementer for eksilvestjyder i Aalborg, Aarhus og København.

- Af en eller anden grund har jeg aldrig været med til nogle af eksilvestjydearrangementerne i Aarhus. Jeg har altid skullet noget andet, men jeg har fulgt med på de sociale medier. Nu er jeg med i Inwestjylland, men har heller ikke været til nogle arrangementer endnu, men det har været godt at vide, at initiativet findes, siger Ane Frost Hedegaard.

Bekymringen for mangel på sociale kontakter kan afholde unge fra at flytte til kommunen, også for et praktikophold eller et studiejob.

- Derfor er Campus i Ringkøbing og Inwestjylland vigtige at fortælle om.

Hun tror på værdien af, at kommunen holder kontakt til fraflyttede, så de har en fornemmelse af, hvad der sker i Ringkøbing-Skjern Kommune, og hvad der er af ledige stillinger.

- Det er vigtigt, at der bliver oprettet praktikpladser og studiejobs på virksomheder i kommunen, så man også, mens man er under uddannelse, oplever, at der er spændende jobs at komme tilbage til. Det er for sent at få fat i folk, når de er færdiguddannede, folk skal kunne se mulighederne undervejs. De skal også kunne se, at hvis de ikke lige falder til på den første arbejdsplads, så er der andre jobmuligheder, påpeger hun.

Hvis nyuddannede skal trækkes tilbage til Ringkøbing-Skjern Kommune, er jobbet vigtigt.

- Familie er også vigtig, når man engang begynder at overveje at få børn. Havde jeg gået arbejdsløs i længere tid, end tilfældet var, så havde vi nok overvejet at søge over mod Horsens, hvor min kæreste kommer fra. Men jeg var heldig at finde arbejde i Ringkøbing, og vi er begge glade for at kunne blive i området, siger Ane Frost Hedegaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce