Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Tid til forkælelse og god julemad

Julemaden er ikke godt for kæledyrene. Den er for fed og kan give kæledyr dårlig mave. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Det er ofte sådan vi tænker på julen – vi skal forkæles og have lækker julemad. I mange af de hjem, hvor der er kæledyr, skal dyrene selvfølgelig også mærke julens komme og lidt madrester hist og her, skader jo ikke – eller gør den?
Annonce

Fra dyrehospitalet: I juletiden skrues der gerne lidt ekstra op for ”det lækre”, vi skal gerne have en god flæskesteg eller andesteg med en god sovs. Hertil kommer ofte en lækker dessert eller lidt konfekt. Men vær forsigtig – maden, vi sidder og nyder, er ikke noget for Fido eller Pjevs. Fed julemad, konfekt og andet godt, kan desværre have alvorlige konsekvenser for vores kæledyr.

Gode råd til at komme godt igennem julen uden sygdom

For at nedbringe risikoen for at dit kæledyr bliver syg i julen, hvor der mange steder er lukket i helligdagene og derfor vil kræve et vagtbesøg, er der her samlet nogle gode råd:
• Giv dit kæledyr sit vanlige foder.
• Hvis du gerne vil forkæle lidt ekstra, kan man i stedet vælge at gå en tur, købe noget nyt legetøj eller bruge egnede godbidder.
• Stress hos kæledyret pga. mange ændrede hverdagsrutiner i juledagene, kan øge risikoen for dårlig mave. Der findes mange gode kosttilskud, der kan nedsætte stressniveauet – spørg din dyrlæge, hvad de anbefaler
• Sørg for at konfekt, mistelten, julestjerner og andre giftige madvarer og planter er uden for kæledyrets rækkevidde.
• Er dit kæledyr kommet til at spise noget og er du i tvivl om det kan tåle det, så ring hurtigst muligt til din dyrlæge.
• Det er en god idé, at have investeret i en god skånekost og evt. nogle produkter til at afhjælpe dårlig mave, hvis der opstår noget i juledagene. Dette kan købes ved de fleste dyrlæger.
• Har du brug for hjælp uden for din vanlige dyrlæges åbningstider, henviser dyrlægen ofte til en vagthavende dyrlæge, så du altid kan få hjælp, når du har brug for det.
Dyrehospitalerne landet over, gør i disse dage klar til at modtage flere dyr en vanligt, der har dårlig mave.

Annonce

”Kære dyrlæge, det er jo kun jul en gang om året”

Det vil vi ikke modsige, for det er jo helt korrekt – men den ene gang om året, ses der desværre også flere hunde og katte, der har spist noget giftigt for dem, de har fået for meget at spise, eller de har opkast og diarré. Omkring højtiderne og især jul, bliver mange af vores kæledyr syge, fordi vi gerne vil forkæle dem lidt ekstra. Vi som dyrlæger og veterinærsygeplejersker, kan sagtens forstå jer, men vores kæledyr kommer desværre ofte til at lide lidt under vores kærlighed til dem. Hvis man vil gøre noget ekstra godt for sit kæledyr, vil det bedste være at gå en god lang tur med hunden, købe et nyt stykke legetøj til katten eller give kaninen en god æblegren at gnave på. Der skal selvfølgelig også være plads til lidt godbidder, men sørg for at vælge nogle gode godbidder, der er beregnet til kæledyr og pas på med at give for mange. For meget godhed kan ende med et besøg i dyrlægevagten, hvilket dit kæledyr sikkert gerne vil være foruden.

Annonce

Hvad er det værste der kan ske?

Et fedtrigt måltid kan i sidste ende koste Fido livet. Akut betændelse i bugspytkirtlen er en af de meget alvorlige sygdomme, der kan opstå efter et fedtrigt måltid. Tilstanden er meget smertefuld og kræver omgående dyrlægehjælp, hvis Fido skal have en chance for at klare det. Symptomerne er ofte opkast og diarré, smerter, nedsat appetit og feber. Er din hund i forvejen lidt i god stand og en midaldrende tæve, har den øget risiko for at få akut betændelse i bugspytkirtlen. Forgiftning hos både hund og kat er en anden alvorlig lidelse. Hvis dit kæledyr f.eks. kommer til at spise mørk chokolade, misteltenen eller andet der ikke var meningen, bør du ringe til din dyrlæge omgående. Dyrlægen kan i telefonen ud fra, hvad du fortæller i mange tilfælde vurdere, om det er nødvendigt at se hunden, eller fortælle dig, hvad du skal holde øje med.

Kæledyr har bedst af at få deres sædvanlige kost, også selvom det er jul. Arkivfoto: Scanpix
Hvis hunden skal have en julegave, så pas på at den ikke spiser gavepapir og gavebånd. Arkivfoto: Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Ringkøbing

Som ung var Jesper Märcher Larsen professionel fodboldspiller. Nu bruger han sin energi på at drive Skousen Invita-butik i Ringkøbing

Annonce