Annonce
Ugeavisen Ringkøbing

Tom Jensen fik lært Stine Pilgaard at køre bil

Kørelærer Tom Jensen er lidt af en samler, der ses naturligvis også i teorirummet på Kørecenter Ravnsbjerg, som han har drevet i 20 år. Foto: Kaj Poulsgaard
Kørelærer Tom Jensen har 20-års jubilæum i år. Han nyder sit arbejde og kan huske de fleste elever, men det er klart, at årets bestsellerforfatter, Stine Pilgaard fra Velling, har efterladt et ekstra stort minde hos den tålmodige kørelærer.
Annonce

Spjald: "Tak til Tom Jensen, Vestjyllands venligste, tålmodigste og mest stålsatte kørelærer".

Sådan står der i efterskriftet til Velling-forfatteren Stine Pilgaards bestsellerroman "Meter i sekundet".

Alle, der har læst den meget morsomme roman, ved, at en del af siderne handler om Stines store problemer med at tage kørekort, og hun når at køre flere kørelærere "tomme i blikket" før det endeligt lykkes for Tom Jensen at få hende helskindet gennem processen.


Jeg kan huske lidt om næsten alle mine elever. Men det er klart, at jeg vil huske Stine Pilgaard de næste 100 år.

Tom Jensen, kørelærer


- Jeg kan huske lidt om næsten alle mine elever. Men det er klart, at jeg vil huske Stine Pilgaard de næste 100 år. Bogen her et ekstra lag for mig, fordi jeg kan genkende mange af de ting, hun skriver om, siger Tom Jensen.

Og man skal da heller ikke have siddet mange minutter over for Tom Jensen i det hyggelige teorilokale, før man fornemmer, at han har den nødvendige tålmodighed og lune til at lære fra sig på den gode måde.

Erfaringen fejler heller ikke noget, for Tom Jensen har faktisk haft 20-års jubilæum som kørelærer i år.

Annonce

Tog kørekort på fødselsdagen

Selv tog han "naturligvis" kørekort på sin 18-års fødselsdag.

- Jeg gik på teknisk Skole i Thisted i forbindelse med min uddannelse til smed, og det kom til at passe med, at jeg kunne komme op til køreprøven på min 18-års fødselsdag. Det var perfekt, for jeg havde i et halvt år gået og rodet med min første bil, en Volvo Amazon. Den var skinnende klar, så jeg kunne køre en tur i den allerede på min fødselsdag, siger Tom Jensen med et stort smil.

Tom Jensen er generelt vild med gamle lastbiler, biler og scootere. Her sidder han på en flot rød NSU Prima, i værkstedet, mens den skønne BMW Isetta, som man træder ind i forfra, står og skinner i baggrunden. Foto: Kaj Poulsgaard

Han indrømmer, at han er lidt af en samler, og så er det "farligt" at have et stort nedlagt landbrug at boltre sig på.

- Sammen med min kammerat, Søren Olesen, har jeg både gamle lastbiler, biler og motorcykler, som vi går og hygger os med i værkstedet, og så har jeg jo også tre gamle militærlastbiler, som jeg bruger til studenterkørsel, siger Tom Jensen.

Tom Jensen begyndte som kørelærer på Holstebro Tekniske Skole, men fik efterhånden så mange private elever i Spjald, at han måtte vælge, og så vandt Spjald. Det har han absolut ikke fortrudt.

Annonce

20 gode år

Det har været 20 gode år. Der er naturligvis travlt i perioder, men jeg nyder at være sammen med de mange unge mennesker. Jeg bruger mere end 37 timer ugentligt på jobbet, men jeg er god til at holde ferie, siger min familie.

- Det er da klar, at mørkekørsel om sommeren godt kan være træls, fordi det er tæt på midnat, men når man er indstillet på, at det er sådan det er, så går det også, siger Tom Jensen.

- For 20 år siden havde jeg en del elever til lastbilkørekort, men det har AMU-centrene monopol på i dag. Til gengæld har jeg rigeligt at gøre med nye bilister, trailer-kørekort og generhvervelser. Noget tyder på, at politiet har taget mange for at køre for hurtigt i år. Der er i hvert fald mange generhvervelse for tiden, siger Tom Jensen.

Politiet har netop kørt kampagne mod uopmærksomhed, hvordan tackler du det problem?

- Når jeg underviser i bilen, så er mobilerne lagt væk. Men det er skræmmende så mange, der har været ved at køre galt, mens de har været uopmærksomme. Derfor er det rigtig fint med kampagner og fokus fra politiet. Det er en holdningsændring, vi skal have gang i, præcis som med alkohol, hvor det ikke længere er socialt accepteret at køre med alkohol i blodet. Og så handler det om træning. Lær at bruge skærm, radio og varmesystem uden at du er uopmærksom, siger Tom Jensen.

Hvordan er det gået med de 17-årige og kørekortet?

- Det er gået rigtig godt. Eleven, der er lidt usikker, kan træne meget sammen med sin mor eller far, og dem, der gerne vil køre lidt frisk, de får en beroligende hånd fra erfarne bilister i den første periode. Det er bare en super god ide. Det gør også, at undervisningen kan indpasses bedre i kalenderne fra 17 til 18 år, da alle - som mig - ikke skal være klar på deres 18 års fødselsdag.

Apropos kalenderen og mobiltelefoner, så kunne jeg da godt ønske, at alle unge mennesker var gode til at holde styr på deres aftaler - for eksempel på mobilen. Måske skal jeg lige som tandlægen og kommunen til at sende en sms ud, når det er tid til næste lektion, siger Tom Jensen med et lille suk.

Tom Jensen bag rattet i den fine køreskole-Audi. Til ære for fotografen sidder han her bag rattet. Normalt sidder han og underviser fra passagersædet. Foto: Kaj Poulsgaard

Tom Jensen

Tom Jensen er 53 år. Han er født og opvokset på gården Ravnsbjerg, lidt nord for Spjald, hvor han stadig bor med sin familie.

Tom Jensen blev først uddannet som smed og arbejdede på Dangrønt i nogle år. Derefter læste han til maskinmester i Esbjerg og arbejdede forskellige steder, før han kom til Teknisk Skole i Holstebro som underviser. Da skolen manglede en kørelærer, valgte han at uddanne sig til kørelærer og fortsatte på skolen som lærer i syv år, mens hans sideløbende opbyggede sin forretning i Spjald.

I dag driver Tom Jensen Kørecenter Ravnsbjerg og Studenterkørsel Ravnsbjerg fra hjemadressen.

Privat er han gift med Mette, der er kemiingeniør hos Marius Pedersen. Parret har tre piger på 18, 16 og 13 år.

Fritiden går, ud over familieliv, mest med at rode i gamle, lastbiler, biler, motorcykler og scootere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce