Annonce
Ugeavisen Struer

40 år med buler og lak - og det er faktisk ikke engang det hele

Jørgen Karl Hollænder har alt i alt nu lakeret biler i mere end fire årtier. Foto: Morten Stricker
Jørgen Karl Hollænder kan 1. oktober fejre 40 års jubilæum hos Struer Billakering. Han gør det dog først dagen efter
Annonce

Struer: Hvordan er det egentlig at lakere biler i 40 år?

Det spørgsmål har Jørgen Karl Hollænder efterhånden fået nogle gange, og han kan faktisk allerede svaret, selv om det først er 1. oktober, han har 40 års jubilæum hos Struer Billakering.

Jørgen Karl Hollænder kom nemlig til jobbet tilbage i 1980 med fem års erfaring som udlært autolakerer samt to år som fejedreng i bagagen.


Der skal være noget kreativitet i dig, hvis du vil udvikle dig. Du kan sagtens begå dig og lave det traditionelle, men det, der gør det spændende, er, når du også udvikler dig lidt kreativt.

Jørgen Karl Hollænder, autolakerer


Han runder med andre ord hele 47 år i branchen, når september lige om lidt bliver til oktober.

- Det er vel et spørgsmål om, at du har en positiv indstilling til dit arbejdsliv. Det er nok det vigtigste, siger jubilaren:

- Glæden ved at se, at du skaber et stykke arbejde. Du får noget ind, du skal udbedre, som så gerne skal ligne en ny bil, når det kommer ud i den anden ende igen.

Og jobbet som autolakerer er, som Jørgen Karl Hollænder udtrykker det, egentlig det samme nu, som da kan begyndte for mere end fire årtier siden.

Annonce

"Det sure arbejde"

Der er sket lidt udvikling, hvad angår produkter og metoder, men håndværket er det samme.

- Jeg laver alt, lige fra en bil kommer ind i forhold til at bygge den op, reparere det, der nu skal udbedres, og så få den malet, forklarer Jørgen Karl Hollænder:

- Vi får dem fra et værksted og skal reparere videre på det, pladesmeden har lavet. Vi skal spartle det færdigt og så bygge hele den opbygning, der nu er i en lakering.

80 procent af jobbet består af "det sure arbejde", som autolakereren kalder det - slibe og spartle - og så har du lidt malerarbejde.

Jørgen Karl Hollænder i gang med det, han kalder den lidt mere sure del af jobbet som autolakerer. Foto: Morten Stricker

- Jeg har så været med i de sjove perioder, hvor man gik og lavede motiv-lakeringer på biler motorcykler op gennem 1980'erne, fortæller Jørgen Karl Hollænder:

- Der skal være noget kreativitet i dig, hvis du vil udvikle dig. Du kan sagtens begå dig og lave det traditionelle, men det, der gør det spændende, er, når du også udvikler dig lidt kreativt.

Jørgen Karl Hollænder har alt i alt nu lakeret biler i mere end fire årtier. Foto: Morten Stricker

Det er altså langt fra "bare" samlebåndsarbejde, vi her taler om. Du kommer aldrig til at lave nøjagtig den samme bule to gange, lyder det fra den lokale autolakerer.

Annonce

Den gyldne middelvej

Jørgen Karl Hollænder har set indtil flere beviser på, at det er smart at vide, hvad man laver, når det kommer til autolakering.

- Vi ser mange, som går hjemme og synes, de godt selv kan reparere lidt på deres bil med en spraydåse. Dem får vi mange af retur, og så koster det jo ekstra, fordi vi også skal udbedre det.

At Jørgen Karl Hollænder i det hele taget endte i Struer i sin tid, skyldtes mest af alt, det man vist kalder den gyldne middelvej.

Han kommer fra Lemvig, hvor han også blev udlært, men blev kæreste med en pige i Hjerm.

Hun havde arbejde i Holstebro, og så var det nemmeste at bosætte sig i Struer, hvorfra man kunne tage offentlig transport til Holstebro, mens han kunne tage bilen til Lemvig.

- Vi flyttede sammen her i Struer i en lille lejlighed og købte så hus, mens vi begge var under uddannelse, fortæller Jørgen Karl Hollænder og afslører, at hustruens navn er Solveig.

Sammen har de nu to voksne børn og et barnebarn.

Da parret havde bosat sig i Struer, var det nemmeste efter endt soldatertid også at finde et arbejde i byen, hvilket nu altså er lige knap 40 år siden.

Annonce

En stor støtte

Det forestående jubilæum og en alder på 62 er dog langt fra ensbetydende med, at Jørgen Karl Hollænder er klar til at stoppe.

Og det er hans chef, Brian Skydsgaard, der ejer Struer Billakering, bestemt ikke ked af.

De to er de gennemgående figurer i virksomheden, som Brian Skydsgaard overtog efter sin far for nu snart otte år siden.

En virksomhed, han er kommet i, siden han var knægt, og den lå på Godthåbsvej, hvor familien også boede, og som han selv er blevet udlært i.

Brian Skydsgaard, der ejer Struer Billakering, er mere end glad for sin nu efterhånden mangeårige medarbejder. Foto: Morten Stricker

- Jørgen er en dygtig læremester, men man får også at vide, når man ikke laver det rigtige, siger Brian Skydsgaard:

- Han har altid haft den faglige stolthed og et godt ry blandt kunderne, og så var han sammen med resten af personalet en stor støtte, da jeg skulle overtage virksomheden.

Struer Billakering er i dag at finde på Gørtlervej, hvor den har haft til huse de seneste 20 år.

Jørgen Karl Hollænders jubilæum fejres med en reception 2. oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Nyt fitness-tiltag for unge

Ugeavisen Struer

Sejlhuse tæt på udsolgt

Annonce