Annonce
Ugeavisen Struer

700 kom til deres fester - nu råber forening på hjælp

Martin Rasmussen er formand for Struer Borgerforening, og han prøver sammen med resten af bestyrelsen at give den 141 år gamle forening nyt liv og formål. Foto: Morten Stricker
I '70'erne og '80'erne var Struer Borgerforenings arrangementer velbesøgte, og der var rigeligt med medlemmer. I dag er der stort set ingen tilbage, for hvad skal man bruge en borgerforening til i en større by?

Struer: "Struer Borgerforening, Stiftet 3.1.1880" står der på den store, røde fane. Den er mest kommet frem fra gemmerne i anledningen af besøget af fotografen fra ugeavisen, der har travlt med at knipse billeder i det helt rigtige lys.

- Det er længe siden, vi har brugt den sådan rigtigt, siger Martin Rasmussen.

Fanen er kun en lille del af Struer Borgerforenings historie, der lige nu fylder i Martins stue. Der er også andespillet til bankoaftenerne, pamfletter og programmer fra arrangementer gennem tiden, og fotomapper med billeder fra 100 års-jubilæet i 1980.

Annonce

- Der var mere end 300, der deltog, siger Martin Rasmussen, mens han kigger på billederne.

Ja, engang var Struer Borgerforening en forening, som man nærmest naturligt blev medlem af, hvis man boede i byen. Det var dem, der arrangerede lystspil, revy og juletræsfest i StruerHallerne, hvor omkring 700 deltog i de bedste år.

Da medlemstallet var på sit højeste, var der omkring 200 familiemedlemskaber i 1970'erne og 1980'erne. I 2006 var der 106 medlemmer. I dag? I dag er medlemmerne så få, at foreningen var ved at lukke ved sin sidste generalforsamling. Omkring 30 i alt. Ingen ville være formand eller næstformand, og det var sådan, at Martin Rasmussen kom på banen.

- Jeg blev formand i efteråret 2020. Ellers ville foreningen lukke ned, og det, synes jeg, ville være synd. Så nu giver vi det et skud, siger han.

Ikke samme rolle

- Engang var borgerforeningen jo bare noget man var medlem af, siger Martin Rasmussen.

For borgerforeningen var dem, der arrangerede juletræsfest, danseaftener og andre sociale arrangementer i byen. Men i dag er der mange aktører på det hverv. I Struer sidder kommunen og Lydens By tungt på de fleste større arrangementer på bybasis sammen med flere kulturelle aktører som Folkets Hus, biblioteket og diverse foreninger.

De seneste år havde borgerforeningen i Struer by droslet ned på aktiviteterne.

Formanden for Struer Borgerforening har selv boet i Struer siden 1990. Foto: Morten Stricker

De få arrangementer der var i foreningen, var ifølge Martin Rasmussen mest noget med at mødes om en middag og en vinsmagning. Og det er også hyggeligt, men...

- Det er ikke nok, hvis vi skal trække nye medlemmer til, konkluderer Martin Rasmussen.

I oplandsbyerne som Hjerm, Resen og Humlum er borgerforeningen en stærk spiller og på nærmeste vis en livsnerve for borgerne, når der eksempelvis skal skaffes penge hjem til en ny købmand eller en ny bus til den lokale forening, eller hvis spejderne skal have nyt klubhus. Eksempelvis var Struer Borgerforening ifølge Martin Rasmussen medvirkende til, at Struer i dag har både et gymnasium samt, at Oddesundbroen blev bygget. Men inde i Struer by er der også andre aktører for den slags i dag.

Vi forestiller os, at vi måske ikke så meget skal kæmpe, som vi skal støtte op.

Martin Rasmussen, formand, Struer Borgerforening

Og hvilken rolle har en borgerforening egentligt, hvis den ikke er det sociale midtpunkt eller den, der sørger for, at tingene sker?

Annonce

Nyt ståsted

Og er der overhovedet et behov for en borgerforening i en by af Struers størrelse?

Ja, helt klart, mener Martin Rasmussen.

- Men vi skal finde et nyt ståsted, siger han.

For en borgerforening i en større by kan have en anden berettigelse og andre opgaver end dem, som kollega-foreningerne i oplandsbyerne kæmper for lokalt.

- Vi forestiller os, at vi måske ikke så meget skal kæmpe, som vi skal støtte op, forklarer Martin Rasmussen.

Med det mener han, at medlemmerne af borgerforeningen kan være ambassadører for eksempelvis den bosætningsambition, som Struer Kommune har om, at den gerne vil have flere børnefamilier til at bosætte sig i kommunen. Det vil de blandt andet gøre med faglige arrangementer, hvor medlemmerne kan komme ud og opleve og høre lidt mere om lokale firmaer.

- Jeg har for eksempel tit kørt forbi Martin Munkebo A/S og spekuleret på, hvad der mon sker af spændende ting derinde. Hvis man nu kunne få lov at komme på besøg, så ved man mere om stedet, og så er man klædt bedre på til at fortælle udefrakommende om alle de spændende ting, der sker i kommunen. Det kunne være vores opgave at holde struerborgerne oplyste, mener Martin Rasmussen.

"Struer Borgerforening skal være for de borgere, der interesserer sig for, hvad der sker i Struer," oplyser formanden. Han var selv medlem i fire til fem år før han blev formand. Foto: Morten Stricker

Og så er borgerforeningen blevet kontaktet af kommunen, der gerne vil have dens hjælp til at sparre med kommunen i forhold til bosætningen.

- Så hvis der nu flytter en børnefamilie med tre børn til byen, så kunne vi måske være behjælpelige med at finde en børnefamilie med tre børn, der allerede bor her, der kunne hjælpe dem med at falde på plads og vise de gode legepladser og sådan, hvis det var en singlemor, kunne vi finde en anden singlemor og så videre, siger Martin Rasmussen.

Annonce

Hårde odds

Foreløbig har Struer Borgerforening planlagt to arrangementer for resten af året. Yderligere to lå klar, men måtte aflyses på grund af corona, og allerede nu er der to arrangementer klar til foråret næste år. Den 24. september er der besøg hos Struer Statsgymnasium, og den 11. november er der julefrokost for medlemmerne. Martin Rasmussen håber, at de fremover kan have fire til fem arrangementer om året, nogle med fagligt indhold, andre mere socialt anlagt.

Men odds'ene er hårde. Allerede til marts skal der vælges bestyrelse på generalforsamlingen igen, og der skal findes i hvert fald to nye bestyrelsesmedlemmer. Ellers kan foreningen ikke eksistere. Så håbet inden næste generalforsamling er 50 nye familiemedlemsskaber og mindst to nye medlemmer til bestyrelsen. Det bør kunne lade sig gøre, mener Martin Rasmussen.

- En borgerforening i en større by har en berettigelse. Det er bare en anden, end hvis vi var en mindre by, siger han.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Simmi dyrker blå kartofler og lilla bønner - nu har hun brug for din hjælp

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Lokal julegaveordning presser priserne i bund for butikkerne

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Ugeavisen Struer

Læg dine feriedage strategisk og få størst gavn af dem

Ugeavisen Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Ugeavisen Struer

Brug sensommeren på at frostsikre huset

Ugeavisen Struer

Jo, far skal tvinges på barsel for ligestillingen

Ugeavisen Struer

Annette ville gå 100 kilometer på 20 timer, men undervejs måtte hun ringe til lægen

Ugeavisen Struer

Giftig plante spreder sig: Sådan får du bugt med den

Ugeavisen Struer

Bliv klogere på sukker og sundhed

Ugeavisen Struer

Hvordan er det at være barn af en psykopat?

Ugeavisen Struer

Endnu en organisation er på jagt efter flere indsamlere

Ugeavisen Struer

Pia er dagplejer for sit eget barn: - Det er et kæmpe privilegie

Ugeavisen Struer

Nederst på listen: Ivan stiller op for fjerde gang, men han vil slet ikke ind

Ugeavisen Struer

Folkemusik møder jazz på Venø

Holstebro Onsdag

Symfoniorkester spiller musik fra kendte film

Ugeavisen Struer

Din gamle cykel kan blive både dyr og livsfarlig

Ugeavisen Struer

Dansk-irsk sanger giver akustisk koncert

Ugeavisen Struer

En hævn uden udløbsdato

Ugeavisen Struer

Jeg kan godt - jeg vil bare ikke

Ugeavisen Struer

Ejendomsmæglerkæde åbner butik i gågaden

Ugeavisen Struer

700 kom til deres fester - nu råber forening på hjælp

Ugeavisen Struer

Et nyt motionstilbud til børn og unge

Annonce