Annonce
Ugeavisen Struer

Ane Kathrine slår et slag for urterne - og du må gerne besøge hendes mojitohave

Matrem, anisisop, morgenfrue, karryurt og ananassalvie er blot et lille udpluk af de urter man finder hos Ane Kathrine Thorgård i Venø Urtehave. Foto: Morten Stricker.
I Venø Urtehave dyrker Ane Kathrine Thorgård massevis af urter, og hun så gerne, at flere blev bekendte med alt det, som krydderurter kan.

Venø: Nær lystbådehavnen på Venø hænger et lille skilt ude foran Havstokken 16. "Venø Urtehave" står der på skiltet ind til Havstokken 16.

Her har Ane Kathrine Thorgård boet med sin familie, siden de flyttede til den lille ø for halvandet år siden. Det var dels udsigten, men især den 1100 kvadratmeter store have, der lokkede Ane Kathrine Thorgård. Det er nemlig hende, der har Venø Urtehave, hvor man blandt andet kan købe hjemmelavede lækkerier lavet af urterne i den tilhørende have, som man også gerne må kigge i. Ane Kathrine Thorgård prøver at slå et slag for brugen af urter i køkkenet - både de velkendte og de knap så kendte.

- Krydderurter er hyggelige og nemme at holde, siger hun som årsagen til, at hun har startet forretningen.

Annonce

Blandt andet.

Virtuel havetur

Det startede for nogle år siden, da familien købte og byggede et hus på en grund i Bremdal.

- Det var jo en bar mark, og der skulle lidt have til, forklarer Ane Kathrine Thorgård.

Hun havde tidligere begået sig lidt i grøntsager, blomster og urter, men med et blankt kanvas i form af en ny have, formede idéer og inspiration sig i hendes hoved.

- Jeg tænker hele tiden på have. På hvad jeg kan gøre med den, hvilke urter og planter jeg gerne vil have ind. Hver aften inden jeg går i seng, går jeg en virtuel tur nede i haven og finder på, hvad jeg vil prøve dagen efter, siger hun.

Da de rykkede til Venø vidste Ane Kathrine Thorgård derfor, at urte-interessen skulle have lov at gro endnu mere.

Nogle af urterne i Ane Kathrine Thorgårds have har diverse egenskaber, men det er mest for smag og brug, at de er blevet udvalgt. Foto: Morten Stricker.

Og hun har efterhånden fundet på lidt af hvert, som man kan bruge urter til. For mange er det ellers en svær råvare at have med at gøre. De fleste kan godt købe en basilikum eller en persille i supermarkedet og bruge en lille del af den, sådan som aftensmadens opskrift dikterer. Men alt for ofte ryger resten ud.

- Jeg oplever, at folk kan være lidt forskrækkede, næsten, og at mange ikke ved, hvordan de kan bruge krydderurter, siger Ane Kathrine Thorgård.

Det har hun masser af bud på. En af de ting, hun elsker ved krydderurterne, er de mange forskellige smage, man kan få frem, alt efter hvilke urter man gør brug af.

- Der er så mange forskellige smagsmuligheder, som kan komme tydeligt til udtryk, når man bruger urter. Man kan få næsten lige den smag frem, man gerne vil, siger Ane Kathrine Thorgård.

Eksempelvis i urtesalt, hvor man kan bruge stort set alle urter og alt efter, hvilke man bruger, kan bidrage med anderledes og nye smage til bordsalten. Og man kan bruge så mange eller så få urter, som man selv lyster.

Som det ses er der masser af mynte i urtehaven, som familien blandt andet bruger til drinks. - Og så dufter det af mojito, når man slår græs, siger Ane Kathrine Thorgård. Foto: Morten Stricker.

- Det behøver ikke at være fancy, understreger Ane Kathrine Thorgård.

Det vigtige er, at man får krydderurterne brugt, men det behøver ikke være i madlavningen.

- Jeg har en plante ude i haven, som jeg har stående, fordi katten godt kan lide det, og så er der også lidt til bierne, siger Ane Kathrine Thorgård.


Der er så mange forskellige smagsmuligheder, som kan komme tydeligt til udtryk når man bruger urter.


Der er dog særligt en slags krydderurt, der bliver brugt flittigt i hjemmet på Venø: De store mængder af forskellige slags mynte, der står i den bagerste del af haven i adskillige krukker samt i jorden, og som Ane Kathrine Thorgård gerne laver myntesukker med til mojitos.

- Og så er vi jo nødt til at drikke masser af dem, siger hun med et smil og et lille grin.

På marken bag familiens hus har hun for nyligt lejet et jordlod, hvor hun vil dyrke grøntsager af forskellig art. Både til eget forbrug, men også til butikken.

Annonce

Den nye ramsløg

Indtil videre har hun mest gjort sig i den slags krydderurter, som man selv planter og rent faktisk ønsker skal vokse frem. Men der er jo også de andre. Dem, vi normalt kalder ukrudt. Men selvom det som oftest er nogle, vi selv ønsker at fjerne, så er mange af dem spiselige - blandt andet mælkebøtten eller skvalderkål - og skovløg, som vokser for fuld kraft på Venø.

- Den er jeg begyndt at eksperimentere lidt med, siger Ane Kathrine Storgård.

Smagsmæssigt ligger skovløget sig op ad forårsløg med en snert af porre. Den grønne del kan spises, og plantens lilla blomst kan ifølge Ane Kathrine Storgård syltes.

- Den, kunne jeg godt forestille mig, bliver populær, ligesom ramsløg pludselig blev det. Sådan en man går og plukker i naturen og tager med hjem, siger hun.

Lige til at putte i saltet eller pestoen.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Bente og Gustav bor på ti kvadratmeter halvdelen af året

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Tid til en timeout!

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Byen er fuld af lycra - en guide til dig, der heller ikke fatter det fede ved cykelløb

Kultur

Tak for blodet: For tredje gang er donorerne inviteret til fest

Ugeavisen Struer

Christophers talent supplerer SU'en - og nu skal han til verdensmesterskaberne

Ugeavisen Struer

Har du guld i gemmerne? Dine gamle ting kan give gysser

Ugeavisen Struer

Du er selv en dyr pige

Ugeavisen Struer

Har stået tomt i ti måneder: Hvem vil åbne en forretning i Struer?

Ugeavisen Struer

Et halvt år efter ny lov: I dag er vi næsten alle "posedamer"

Ugeavisen Struer

Bøger er ikke noget, man smider på bålet

Ugeavisen Struer

Han har allerede kompetencerne - nu bruger han dem bare på en anden måde

Ugeavisen Struer

Den store troubadour vender tilbage til Thyholm

Ugeavisen Struer

Malou vandt juniorbagedysten - nu kommer hun til Struer

Ugeavisen Struer

Nedslidt legeplads på Thyholm skiftes ud

Ugeavisen Struer

Hvem er det, der har bestemt, at det er federe at bo i København?

Ugeavisen Struer

Festival satser på at sælge 950 billetter

Ugeavisen Struer

Kennet var tæt på at drukne: - Jeg prøvede bare at bevare roen, men det var vildt ubehageligt

Ugeavisen Struer

I uge 29 kan man ikke komme i kontakt med borgerservice eller jobcentret: Kommunen ferielukker

Ugeavisen Struer

Kurs mod Struers kyster

Ugeavisen Struer

Hos Per har der ikke været kød på bordet i 25 år - til gengæld er han kendt som Kryddermanden

Ugeavisen Struer

Her holder Erik øje med indbrudstyvene

Holstebro Onsdag

Politiet står klar med hjælp, hvis du har været udsat for kriminalitet

Ugeavisen Struer

Engelsk fodboldstjerne indgår samarbejde med B&O

Annonce