Annonce
Ugeavisen Struer

Byen er fuld af lycra - en guide til dig, der heller ikke fatter det fede ved cykelløb

Sådan så det ud i 2019 da Le Tour Revancen besøgte Struer. Foto: Johan Gadegaard
Over den næste uge er der to store cykelløb i Struer. Men fortvivl ikke, hvis du, ligesom undertegnede, slet ikke interesserer dig for cykling. Ugeavisen har nemlig undersøgt, hvorfor cykelløb overhovedet er spændende.

Struer: Det er næsten forræderisk at sige det i et år som i år, hvor Danmark spillede sig helt til finalen i EM-fodbold, hvor over 100 danske atleter lige nu kæmper for at opfylde OL-drømme i Tokyo, og hvor Struer over den næste uge får besøg af ikke mindre end to store cykelløb. Men det er ikke desto mindre sandheden: Jeg går ikke op i sport. Overhovedet ikke.

Jeg er ikke engang med på den vogn af de sidste dages hellige, der, når det går op for dem at Danmark rent faktisk har en chance for at vinde EM, skynder mig ud for at købe en landsholdstrøje til ågerpriser og sidder foran skærmen og skriger af spillerne mens mit blod koger. Under Tour de France tilhører jeg heller ikke den del af segmentet, der ifører sig tætsiddende lycra i skrigfarver med "SAXO BANK" stående på brystet, mens jeg krummer mig sammen over min racercykel og overhaler de andre cyklister på cykelstien, mens jeg forestiller mig, at jeg kører bestiger Alpe d'Huez.

Jeg er, for at sige det ærligt, totalt ligeglad.

Annonce

OL, Tour de France, VM, EM... Det er alt sammen blot noget, jeg ikke forstår og ikke har lyst til at forstå. Jeg vil langt hellere læse en bog eller kigge på maling, der tørrer, end se en kamp eller en etape i hvilken som helst sport.

Så er det vist slået fast.

Holdsport

Så mine private præferencer kolliderer altså en smule med alt det, der foregår i Struer over den næste uge. For hvordan skriver man spændende artikler om Le Tour Revanchen, der finder sted 4. august, og PostNord Danmark Rundt den 10. august, når man er lige så blank på emnet som Bjarne Riis' doping-ry er blakket?

Jeg ved ikke, hvad du ville gøre. Men jeg kontaktede Jesper Juhl Jensen. Han er formand i Struer Cykelklub, der har klubhus ude omkring Energiparken. De mødes ugentligt til enten ture på mountainbike eller lange ture i landevejsterræn, og der bliver kørt nogle kilometer i benene i løbet af sådan en uge.

- Jeg tror, at jeg kommer op på omkring 130 kilometer på en uge med klubben, og så måske 100-200 kilometer alene om ugen, siger Jesper Juhl Jensen.

Som om det var ingenting. Og det er det måske også i forhold til Tour de France, hvor rytterne kommer igennem 3500 kilometer på 21 dage. Men alligevel.

Jesper Juhl Jensen står nær tennisbanerne ved Energiparken sammen med Vagn Kalhøj, der er kasserer i klubben. Jesper begyndte at cykle for mange år siden, mens Vagn Kalhøj måske er ældre, 71 over Jespers 63, men først startede for 14 år siden, da en knæoperation forhindrede ham i at kunne fortsætte med sit løb. Til gengæld var han med til at starte klubben i sin tid.

Medlemmerne i Struer Cykelklub var i færd med at opbygge et lager til al deres habengut da avisen var forbi. De kunne dog godt lokkes med ud på cyklerne lidt senere på dagen. Foto: Johan Gadegaard

- Du oplever naturen på en helt anden måde, når du cykler, forklarer Vagn om en af grundene til, at cykelsport er fedt.

- Du kan nå langt og se rigtig meget på sådan en tur. Jeg tror ikke, der er en landevej indenfor 35 kilometer fra Struer, som vi ikke har kørt på, siger Jesper.

- Og så er det en holdsport. Du er ikke stærkere end den svageste på dit hold. Det kræver samarbejde, tilføjer han.

Med det mener han, at man på landevejsture kører i hold, næsten som en klump. Nogle ligger foran, og de har det hårdest i forhold til vind, mens den, der ligger bagerst, ikke selv kan bestemme farten, hvilket også kan være hårdt.

Struer Cykelklub vil selv være at finde til Le Tour Revanchen, hvor de skal hjælpe med at sætte hegn op og stå ved flagposter langs ruten. Sådan tjener de lidt penge til klubben, så det er egentlig ikke så meget for at møde store cykelstjerner, at de dukker op.

- Man bliver da fascineret af, hvor stærkt de kører. Vi ligger på omkring 30 kilometer i timen, men de kører jo nærmest det dobbelte. Når man selv cykler, så ved man, hvor hårdt det er, siger Jesper.

- Argh, vi kan da godt nå op på 35, mener Vagn.

Struer Cykelklub har lige nu omkring 115 medlemmer, fordelt på dem, der cykler mountainbike, og dem, som Jesper og Vagn, tager de lange stræk på landevejene. Men selvom de ikke er en eliteklub, der stræber efter at vinde medaljer i løb, så kan de alligevel mærke cykelfeberen.

- Der kommer som regel flere tilmeldinger til klubben, efter der har været Tour de France, siger Jesper.

Annonce

Stolthed

Jeg var lige nødt til at google hvem Jakob Fuglsang og Jonas Vingegaard er. Så hvis du også stillede spørgsmålstegn ved de navne, så får du lige noget hurtig info her:

De er begge danske ryttere med flere sejre bag sig. 36-årige Jakob Fuglsang kører i dag for holdet Astana-Premier Tech, og er blandt andet de eneste, der har vundet Post Danmark Rundt (nu PostNord Danmark Rundt, red.) tre år i træk. Han har vundet sølv til OL i linjeløb og har flere gange deltaget i de tre såkaldte "Grand Tours", som er de tre største cykelløb: Giro d'Italia, Vuelta a Espana og Tour de France. 24-årige Jonas Vingegaard kører for holdet Jumbo-Visma, og mens han har deltaget i og vundet flere løb, så er noget af det største nok, at han her i 2021 deltog i sit første Tour de France og endte med en samlet andenplads.

Le Tour Revanchen

- Le Tour Revanchen er en lille rundstrækning på 1,8 kilometer i bymidten, som køres igennem af feltet i en time + fem omgange.

- Startområdet er ved Folkets Hus på Tegltorvet, forbi Den Glade Pingvin, op ad Rosenvænget, ad Kirkebakken over Bredgade og ned ad Kirkegade. Bagom Super Brugsen ad Enggade og til højre ad Anlægsvej, forbi Apollon Biografen og op ad Smedegade og et skarpt sving ned ad Vestergade. Tilbage ad Anlægsvej og ud på Smedegade som følges hele vejen tilbage til mållinien ved Folkets Hus.

- Blandt deltagerne er Jonas Vingegaard og Jakob Fuglsang, men også Michael Valgren, KAsper Asgren og i alt 40-50 professionelle ryttere.

- Afspærringer i forbindelse med løbet: P-pladsen ved Folkets er spærret fra 3. august samt hele 4. august. Hele dagen 4. august er der også p-forbud på store dele af Rosenvænget, Kirkebakken, Kirkegade, samt dele af Enggade, Vestergade og Anlægsvej.

Følgende veje er spærret onsdag 4. august kl. 16.30-21:

Smedegade (efter Repeberbanen).

Søndergade fra Tegltorvet til Jernbanegade.

Bredgade er spærret for gennemkørsel fra Østergade til Ringgade.

Vestergade fra Smedegade til Anlægsvej.

Anlægsvej er spærret for gennemkørsel, og helt afspærret fra Vestergade til Enggade.

Rosenvanget er spærret for gennemkørsel og helt afspærret fra Kirkebakken til Tegltovet.

Hele Kirkebakken er spærret, og det samme er Enggade.

Kirkegade er spærret fra Kirkebakken til Smedegade.

Kirkevænget er spærret for gennemkørsel.

Fjordglimt er spærret for gennemkørsel.

Skal du i dette tidsrum fra den ene ende af byen til den anden, kan du køre på de større veje som Holstebrovej, Ringgade og Fjordvejen, der er åbne.

Det er lidt vigtigt at vide, hvem de to herrer er, for det er nogle af dem, der kommer til Struer, når Le Tour Revanchen finder sted 4. august. Løbet er arrangeret af Lydens By og noget, der hedder F Sports Group. Men hvorfor bruger Struer Kommune penge på at arrangere det, de selv kalder en folkefest og "en unik mulighed for at opleve verdens bedste ryttere"?

Et ord: PR-værdi. Det kan Kim Høfler, eventchef i Struer Kommune, fortælle mere om.

- Le Tour Revanchen er en af Danmarks største tilbagevendende begivenheder med en masse mediebevågenhed, der gør, at Struer kommer i rampelyset. Når noget kommer i TV, så følges det som regel af en stor presse-opmærksomhed, siger Kim Høfler.

Og den slags vil en mindre kommune, der hungrer efter tilflyttere, gerne have. Indtil videre har det også givet pote, fortæller Kim Høfler.

- Da vi offentliggjorde rytterne til dette års Tour Revanche over nogle dage, genererede det omkring 70-80 artikler i den landsdækkende presse. Tour Revanchen bliver dækket live på Discovery, så det giver rigtig god PR-værdi, siger Kim Høfler.

Han er ikke selv cykelentusiast, men nærmere mandagstræner, siger han selv.

- Du ved, jeg er en af dem, der bliver en typisk entusiast når det går godt i en sport. Så bliver jeg vildt engageret og en mandagstræner, der sidder ude på den anden side af skærmen og råber, siger Kim Høfler med et grin.


Os danskere, der normalt ikke interesserer sig for cykling, vi kan sagtens blive dybt fascinerede over et stort felt af cykelryttere, der cykler 3500 kilometer med en vinder med en margin på sekunder.

Kim Høfler


Tour de France bliver set med et halvt øje det meste af tiden, men han forstår godt, hvorfor nogle går så meget op i sporten.

PostNord Danmark Rundt

PostNord Danmark Rundt er Danmarks største etapeløb, og Struer er værtsby for "Grand Depart", altså startskuddet, for anden gang.

Det foregår på Tegltorvet i Struer med præsentation af hele feltet, hvorefter løbet skydes i gang og rytterne sætter kurs mod Esbjerg. Løbet skydes i gang 13.30.

- Os danskere, der normalt ikke interesserer sig for cykling, vi kan sagtens blive dybt fascinerede over et stort felt af cykelryttere, der cykler 3500 kilometer med en vinder med en margin på sekunder. De tonser op og ned ad de bjerge, og det er altså ikke for sjov. Jeg har selv kørt "Det skaldede bjerg" (Et bjerg i Provence med en højde på 1912 meter. Kaldes Det skaldede Bjerg på grund af den kalkstensørken, der dækker de sidste seks kilometer til toppen, red.) i bil, og jeg synes, der var langt ned og meget stejlt, så at se rytterne tonse op ad det, det er meget fascinerende. Især når man tænker på hvor hurtigt, de rent faktisk kører, siger Kim Høfler.

Men det er ikke billigt at hive to store cykelløb med kendte navne til byen. PostNord Danmark Rundt koster ifølge Kim Høfler 170.000 kroner - og der får Struer altså kun starten af løbet med, inden det fortsætter rundt i resten af landet. Den endelige pris på Le Tour Revanchen kendes først, når løbet er færdigt, for det kommer an på sponsorerne, fortæller han.

- Men begge dele plejer at være store trækplastre. Der er fest og god stemning, og folk vil gerne se det, de har set i fjernsynet, forklarer Kim Høfler.

Han tror også, at de store arrangementer skaber en vis form for stolthed i nogle borgere.

- Det er med til at give en på opleveren til Struers borgere, og det trækker mange folk udefra. Der tror jeg, at nogle borgere tænker "Hold da kæft, hvor er det fedt, at vi også kan præstere den slags i Struer", siger han.

Det er svært at sige, om der endnu er en chance for, at jeg kan blive en ægte cykelentusiast. Men det skader vel ikke at kigge forbi?

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Simmi dyrker blå kartofler og lilla bønner - nu har hun brug for din hjælp

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Lokal julegaveordning presser priserne i bund for butikkerne

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Ugeavisen Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Ugeavisen Struer

Læg dine feriedage strategisk og få størst gavn af dem

Ugeavisen Struer

Jo, far skal tvinges på barsel for ligestillingen

Ugeavisen Struer

Annette ville gå 100 kilometer på 20 timer, men undervejs måtte hun ringe til lægen

Ugeavisen Struer

Brug sensommeren på at frostsikre huset

Ugeavisen Struer

Giftig plante spreder sig: Sådan får du bugt med den

Ugeavisen Struer

Bliv klogere på sukker og sundhed

Ugeavisen Struer

Hvordan er det at være barn af en psykopat?

Ugeavisen Struer

Endnu en organisation er på jagt efter flere indsamlere

Ugeavisen Struer

Pia er dagplejer for sit eget barn: - Det er et kæmpe privilegie

Ugeavisen Struer

Nederst på listen: Ivan stiller op for fjerde gang, men han vil slet ikke ind

Ugeavisen Struer

Folkemusik møder jazz på Venø

Holstebro Onsdag

Symfoniorkester spiller musik fra kendte film

Ugeavisen Struer

Din gamle cykel kan blive både dyr og livsfarlig

Ugeavisen Struer

Dansk-irsk sanger giver akustisk koncert

Ugeavisen Struer

En hævn uden udløbsdato

Ugeavisen Struer

Jeg kan godt - jeg vil bare ikke

Ugeavisen Struer

Ejendomsmæglerkæde åbner butik i gågaden

Ugeavisen Struer

700 kom til deres fester - nu råber forening på hjælp

Ugeavisen Struer

Et nyt motionstilbud til børn og unge

Annonce