Annonce
Ugeavisen Struer

Daniel kæmper for de særligt udsatte hele vejen til Christiansborg

Daniel Noti kæmper for, at andre unge kan få lige så gode uddannelsesmuligheder, som han selv fik. Arkivfoto: Morten Stricker
Struerboen Daniel Noti, som har atypisk autisme, slås lige nu for unges retssikkerhed, når det kommer til valg af STU-tilbud
Annonce

Struer/København: Onsdag den 21. oktober er formentlig ikke en dag, der sådan lige bliver glemt igen af 29-årige Daniel Noti fra Struer.

Her var han nemlig i hovedstaden og nærmere bestemt politikernes højborg - Christiansborg, hvor struerboen havde fået foretræde i børne- og undervisningsudvalget.

Emnet var STU, som er en særlig tilrettelagt, treårig uddannelse for unge med særlige behov, som man skal visiteres til i stedet for en af de mere traditionelle ungdomsudddanelser.

- Jeg havde sendt en ansøgning derover, fordi jeg oplever rigtig mange steder rundt om i kommunerne, at unge bliver stavnsbundet til deres egen kommune, fortæller Daniel Noti.

Stavnsbundet i den forstand, at de ikke frit kan vælge det STU-tilbud, som passer med deres interesser.

- De får ikke lov til at have medbestemmelse i forhold til deres STU-forløb. Kommunerne vil helst have, at de bliver i hjemkommunen, fordi det er det billigste, siger Daniel Noti.

Annonce

Taknemlig

Kritikken er ikke rettet specifikt mod Struer Kommune, hvor Daniel Noti selv bor. Det er en generel kritik rettet mod hele området.

- Der er brug for, at man får strammet op på loven og får talt med store bogstaver ud til kommunerne, forklarer Daniel Noti, som derfor valgte at gå til landspolitikerne med sit opråb.

- Jeg vil gerne sige, at vi har de her unge. De har også en fremtid, og der er simpelthen brug for, at de får lært de ting, de skal, inden de bliver voksne.

Politikerne på Christiansborg har nu også hørt budskabet fra Daniel Noti. Privatfoto

Daniel Noti har selv atypisk autisme - en diagnose, han faktisk fik, mens han gik på et STU-tilbud for nu ti år siden.

- Da jeg skulle på STU, boede jeg i Struer Kommune, og der fik jeg selv lov til at vælge (tilbud. red.) Det er jeg taknemlig for.

I første omgang blev det et tilbud ved Herning, og efter halvandet år, da Daniel Noti havde brug for at komme et andet sted hen, fik han lov til det.

- Det tog 14 dage, så havde jeg fået et nyt sted, fortæller han:

- Jeg kunne vælge ud fra mine interesser, og det betyder meget, at man selv kan vælge.

Annonce

Social

STU-tiden betød udvikling for Daniel Noti - det være sig socialt, verbalt og fagligt - og det gav også muligheden for at komme ud i praktik.

Sidstnævnte med det formål, at blive klogere på, hvad man egentlig gerne vil, når man er færdig med skolen.


Mit håb er nu, at man vil gå ud og forbedre STU'en, give de unge en bedre retssikkerhed og større mulighed for at være med til at tage beslutning om, hvor man vil være.

Daniel Noti, Struer


STU-tilbuddene i de forskellige kommuner er ikke ens, og ifølge Daniel Noti har det altså stor betydning også for den generelle udvikling, at man kommer det rigtige sted hen.

- Der er forskellige tilbud til forskellige interesser, og jeg synes, det er vigtigt, at man går efter borgerens ønsker, for det får man det bedst mulige resultat ud af, siger han:

- Der er jo faktisk nogle borgere på STU, som ender med at komme ud og få et arbejde, men inden da er der nogle ting, man skal have lært.

Personligt handlede det for Daniel Noti for eksempel om at få lært at lave mad, gøre rent og øve sig i at være social med andre mennesker.

- Det slås jeg stadig med, men mange af de ting, jeg havde svært ved, skulle jeg lære der.

Annonce

Voksen

Overgangen til at blive voksen. Det er kort fortalt det, der er på spil, hvis man spørger Daniel Noti.

- Man forsøger at lære at blive voksen og stå på egne ben, og hvis der lige pludselig kommer problemer, kan man falde helt sammen, siger han.

Filosofien er så, at man altså lærer bedst, hvis man er et sted, man trives, og hvor man kan dyrke sine interesser.

- Hvis jeg for eksempel gerne vil noget med landbrug, vil jeg gerne et sted hen med landbrug, og der står også i loven, at man skal gå efter borgernes interesser, fortæller Daniel Noti:

- Jeg synes, det er en vigtig sag, og jeg havde indtryk af, at de (politikerne på Christiansborg, red.) lyttede, og de stillede også nogle rimelig gode spørgsmål.

Daniel Noti har efterfølgende også bedt om et møde med ministeren på området.

- Mit håb er nu, at man vil gå ud og forbedre STU'en, give de unge en bedre retssikkerhed og større mulighed for at være med til at tage beslutning om, hvor man vil være, siger han:

- Det er jo borgerne, der kender sig selv bedst, og deres forældre.

STU i Struer Kommune

Lene Hornstrup, der er centerchef i Handicap, Social og Psykiatri i Struer Kommune, kan fortælle, at man kan blive visiteret til et STU-forløb, hvis man er i målgruppen for uddannelsen.

Der er to STU-tilbud i Struer Kommune, og den har både borgere i egne tilbud og i tilbud uden for kommunen ifølge centerchefen.

- Vi kigger på den unges interesser, ønsker og drømme, og hvad tilbuddet skal bruges til efterfølgende, forklarer Lene Hornstrup:

- Vi lytter rigtig meget, og relativt mange unge får de tilbud og ønsker, de drømmer om.

Det er ifølge centerchefen ikke nødvendigvis dyrere, hvis der bliver valgt et tilbud uden for kommunen, men der er økonomiske faktorer i alt, hvad vi gør, lyder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Flere medaljer end dansere

Ugeavisen Struer

Ugens ord: Kig op

Annonce