Annonce
Ugeavisen Struer

Du store verden

Ugens klumme er skrevet af Benny Boysen. Foto: Johan Gadegaard.
Vor egen tid efterlader én med en usikkerhed om, hvor stor verden i det hele taget er, når den verden, som vi kender, kan omstyrtes af en flagermus på en handelsplads langt borte - uden fysisk at skrumpe, skriver Benny Boysen fra Museum Sea Art i sin klumme.

Struer: - Hvor er verden dog stor!, sagde alle den grimme ællings søskende til deres mor, mens deres adoptivbror endnu lå i sit æg og ventede på at blive klækket.

- Tror I, det er hele verden?, spurgte anden.

- Den strækker sig langt på den anden side haven - lige ud i præstens mark, men der har jeg aldrig været.

Annonce

Sådan har vi alle vore horisonter.

Når jeg kigger ud ad vinduet fra mit arbejdsværelse, kan jeg holde øje med, om Venøfærgen sejler til tiden - og det gør den for det meste.

Kigger jeg hen over den, kan jeg se et godt stykke af Salling, og er det frostvejr og klart, kan jeg endda skelne enkelte huse ved Gyldendal Havn. Men der stopper verden jo heller ikke.

Verden er ikke større, end at den kan omspændes af tanken!, sagde stifteren af det længst hedengangne ØK - Østasiatisk Kompagni - og så gik han på imperialistisk vis i gang med at erobre den, mens jyderne gik i gang med at opdyrke hede og erobre deres eget land. Måske de foretrak at emigrere til Amerika og få helt andre afstandsbegreber.

Er verdens størrelse afhængig af, hvor langt øjet rækker, eller hvor langt tanken rækker? Eller er det, hvilken målestok vi måler med?

Hver vores målestok

Da jeg for mange år siden skulle besøge mine fjerne slægtninge i Nebraska for første gang inde midt på prærien i USA, insisterede de på at afhente mig i lufthavnen, da der kun kørte fragttog til deres by. "Vi bor ikke ret langt fra lufthavnen", var påstanden om det, som viste sig at være næsten fem timers bilkørsel.

Og da en anden slægtning i Texas ville overtale mig til i en lejet bil at køre ned og besøge dem, afviste jeg det med argumentet om, at der var for langt. Det købte de ikke: "For langt! Det er kun fire tankfulde benzin!".

Sådan har vi hver vores målestok.


Så mor har næppe ret, når hun over for sin "Lasse Lasse lille" og påstår, at "Verden er så stor så stor - meget større end du tror!".

Benny Boysen, ejer af Museum Sea Art


Sker det, at man møder en helt ukendt fremmed på et helt fremmed sted og falder i en god snak, kan det være, at man kommer frem til, at man kender den samme person i den andens område, og så lyder det: "Kender du også ham? Hvor er verden dog lille!"

Så mor har næppe ret, når hun over for sin "Lasse Lasse lille" og påstår, at "Verden er så stor så stor - meget større end du tror!".

Vor egen tid efterlader én med en usikkerhed om, hvor stor verden i det hele taget er, når den verden, som vi kender, kan omstyrtes af en flagermus på en handelsplads langt borte - uden fysisk at skrumpe.

Så langt kan man komme omkring bare, når man står og glaner ved vinduet for at se, om Venøfærgen nu også sejler til tiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

De forsvundne kulturhuse

Annonce