Annonce
Ugeavisen Struer

Emil er til rådighed 24 timer i døgnet under valget

Emil Bonnerup Christensen er valgkoordinator i Struer Kommune, og han bliver dermed muligvis et af de mennesker, der får allermest travlt på valgdagen. Foto: Johan Gadegaard
Der er mange ender, der skal bindes sammen, når der er kommunalvalg. I Struer Kommune er det Emil Bonnerup Christensen, der er valggeneral for første gang.

Struer: - Valgsnyd bliver der ikke noget af.

Ordene falder håndfast fra Emil Bonnerup Christensen. Han er til daglig ansat som jurist i Struer Kommune, men det seneste halve års tid har han også haft titlen som valgkoordinator i Struer Kommune.

Herfra kendt som "valggeneralen", som hans stilling er kommet til at hedde på redaktionen. Det er altså 28-årige Emil Bonnerup Christensen, der skal sørge for, at alt forløber gnidningsfrit til kommunal- og regionsrådsvalget i Struer Kommune den 16. november.

Annonce

- Det er jo en speciel dag, så den kræver en del koordinering. Lige fra at skaffe valgtilforordnede og sørge for mad til dem, til at sørge for, at der er elastikker og blyanter på valgstederne, opsætte valgborde, booke valgsteder og sikre, at borgerne får den korrekte information, remser Emil Bonnerup Christensen nogle af de mange opgaver op.

Stor betydning

For selvom en valgdag for mange borgere mest foregår med en hurtig tur til et valgsted og så ellers følge med i fjernsynet hjemme fra sofaen, så er en valgdag en ganske lang dag for de involverede.

- Mine dage omkring valget starter klokken syv om morgenen, og jeg regner ikke med at have fri før efter midnat. I hvert fald ikke på valgdagen. Derudover skal jeg stå til rådighed 24 timer i døgnet, hvis nogen har brug for at få fat på mig, siger Emil.

Det er dog ikke noget, den 28-årige valggeneral har noget imod.

- Jeg synes, det er en spændende opgave. Det er jo udfaldet af et kommunalvalg, der får stor betydning for borgerne de næste fire år, så det er en spændende og god dag, lyder det.

Mine dage omkring valget starter klokken syv om morgenen, og jeg regner ikke med at have fri før efter midnat.

Emil Bonnerup Christensen, valgkoordinator, Struer Kommune

Arbejdet med valgdagen begyndte allerede for omkring et halvt år siden. Da kalenderen skrev oktober, begyndte Struer Kommune at søge efter valgtilforordnede internt blandt kommunens medarbejdere. Og her fandt de faktisk alle dem, de skulle bruge. Havde de ikke det, var buddet gået videre til borgerne.

Blandt Emil Bonnerup Christensens mange opgaver er blandt andet at sørge for, at håndscannerne ved valgstederne virker som de skal. Foto: Johan Gadegaard

-Det handler om at få en god blanding af erfarne og nye. Vi har heldigvis aldrig haft problemer med at skaffe tilforordnede i Struer, lyder det fra valggeneralen.

I en kommune af Struers størrelse med syv valgsteder skal der bruges omkring 110 valgtilfordnede og valgstyrere. De sidste er politisk udpeget, men alle kan i princippet blive valgtilforordnet i den kommune de bor i. Det er blandt andet dem, der udleverer stemmesedler, guider dig til en stemmeboks og trækker gardinet for, når du skal afgive din stemme. De er også med til at tælle stemmerne op, når klokken har slået otte om aftenen, og valgstederne lukker.

Annonce

Lavpraktisk opgave

Apropos det med at tælle stemmer op, så er det en praksis, der ikke har ændret sig meget gennem årene. Der er ikke blevet ansat en robot til at klare den opgave - det er stadig de valgtilfordnede, der tæller hver eneste stemmeseddel i hånden.

- Det er egentlig meget lavpraktisk. Stemmesedlerne bliver væltet ud på bordet, så bliver de alle sammen foldet ud, dernæst bliver de fordelt på partier og til sidst på kandidater. Det samme gør man med stemmerne til regionsrådsvalget, forklarer Emil Bonnerup Christensen.

De forskellige valgsteder melder løbende resultaterne ind til Struer Energi Park, der fungerer både som valgsted og som hovedkvarter under valget, og igen når stemmerne er endeligt talt op. Derefter bliver stemmesedlerne kørt ud til Struer Energi Park, hvor de skal overnatte, inden der dagen efter valget bliver foretaget en ekstra fintælling.

- Og de bliver bevogtet om natten af vagter, understreger Emil Bonnerup Christensen.

Valggeneralen regner med, at det vil tage to en halv til tre timer for hvert valgsted at få talt alle stemmerne op. Det betyder, at borgerne i Struer kan regne med et resultat omkring kl. 23.

- Men man ved selvfølgelig aldrig, hvad der kan ske på dagen, siger Emil.

Den er god nok - ingen robotter her. Sådan så det ud, da stemmerne skulle tælles op ved kommunalvalget i Struer i 2017. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Traditionelt set har der været flest stemmer ved kommunalvalg, selvom regionsrådsvalg afholdes samtidig med kommunalvalget. Men det ene er ikke mere vigtigt end det andet, mener Emil.

- Det er også noget, der har stor indvirkning på borgernes hverdag, for der er det jo for eksempel sundhedsvæsenet, man har indflydelse på. Jeg tror, at kommunalvalget har en højere stemmeprocent, fordi det er det helt nære.

Fra sit tidligere job som jurist i en anden kommune har Emil Bonnerup Christensen, Struers valggeneral, været med til at afvikle et kommunalvalg. Men det er første gang, at han står med så stor en del af ansvaret.

- Det bliver blandt andet min opgave at sørge for, at dagen forløber så godt som muligt. Det er jo demokratiets festdag, lyder det.

Vidste du...?

At man ikke må vise sin udfyldte stemmeseddel frem i valglokalet, og heller ikke tage billeder af den udfyldte stemmeseddel. I så fald er stemmesedlen ugyldig. Selfies i stemmeboksen er heller ikke en god idé.

At de valgtilforordnede får fuld forplejning i løbet af valgdagen samt diæt.

At stemmeprocenten generelt ligger lavere ved et kommunalvalg end ved et folketingsvalg - og at procenten er endnu lavere for regionsrådsvalget.

At stemmesedlerne fra et valg opbevares i kommunerne, indtil ministeriet har sagt god for, at de må destrueres.

Ved kommunalvalget i Struer i 2017...

... var stemmeprocenten 77,36, svarende til 13.023 ud af i alt 16.834 stemmeberettigede borgere.

... var der 45 ugyldige stemmer samt 117 blanke.

... fik Venstre flest stemmer, svarende til 36,5 procent. Nummer to i rækken var Socialdemokratiet med 33,2 procent af stemmerne.

... fik Mads Jakobsen (V) flest personlige stemmer, nemlig 1.752. Dernæst kom Niels Viggo Lynghøj (A) med 1439 stemmer.

... fik Socialdemokratiet og Venstre hver otte mandater, SF fik to, Konservative fik et, og det samme gjorde Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Tre korte om valget

1. Kommunalvalg holdes altid den tredje tirsdag i november hvert fjerde år. Næste gang er 16. november i år. Ved kommunalvalg kan man stille op for et nationalt parti eller en lokal partiliste eller som løsgænger.

2. Der skal vælges nye medlemmer til de 98 byråd eller kommunalbestyrelser i de danske kommuner. Samtidig med kommunalvalget holdes valg til regionsrådene i landets fem regioner.

3. For at stemme skal man være fyldt 18 år og have fast bopæl i Danmark og enten være statsborger i Danmark eller et andet EU-land, Island eller Norge eller have boet mindst fire år i Danmark, Grønland eller på Færøerne.

Her kan du stemme

Der er i Struer syv forskellige valgsteder. Det er det samme antal som ved sidste valg, ligesom det også er de samme steder.

Valgstederne åbner klokken 8 om morgenen og lukker igen klokken 20 når den sidste stemme er afgivet.

I Struer er valgstederne:

Struer Energi Park

Limfjordsskolen – Multisalen

Toftum Hallen

Hjerm Sognegård

Bremdal Aktivitetscenter

Langhøj Hallen

Midtpunktet

Brevstemmer

Det er muligt for alle borgere med stemmeret at brevstemme til kommunalvalget og regionsrådsvalget fra den 5. oktober til og med 12. november 2021 klokken 16. Hvis du brevstemmer et andet sted end på kommunen, eksempelvis fra et sygehus, hvis du er indlagt, kan du først brevstemme fra den 26. oktober til og med 12. november.

Du må gerne brevstemme flere gange, for eksempel hvis du ombestemmer dig undervejs. Det er så den sidst afgivne brevstemme, der tæller.

Du skal huske at have gyldig legitimation med, når du brevstemmer. Det kan for eksempel være pas, kørekort eller sundhedskort.

Skal du brevstemme hjemmefra, så skal du udfylde et særligt ansøgningsskema fra din kommune. Kommunen kan give dig ansøgningsskemaet. Får du hjemmepleje eller sygepleje, skal kommunen sørge for, at du får et ansøgningsskema. Du kan også søge om at brevstemme hjemmefra ved at ringe til Borgerservice.

Hvis du brevstemmer hjemmefra dig selv, kommer to stemmemodtagere hjem til dig med stemmematerialet på et aftalt tidspunkt, når din ansøgning er godkendt. Du sætter dit kryds og kommer din brevstemme i en lukket kuvert. Stemmemodtagerne tager din brevstemme med tilbage til kommunen. Her bliver din stemmeseddel lagt i stemmekassen på selve valgdagen sammen med de almindelige stemmesedler.

Kommunen sørger for tilforordnede vælgere til plejehjem. De udleverer brevstemmeseddel og følgebrev og registrerer din stemme.

Hvis du er indlagt på et hospital, så er det personalet dér, der fungerer som brevstemmemodtagere.

Hvad er vigtigst til KV21?

I en måling, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau, er et repræsentativt udsnit af befolkningen blevet bedt om at sætte maksimalt tre krydser ved de emner, de anser som de vigtigste, når de skal stemme ved det kommende kommunalvalg.

Med 30,7 procent har flest sat kryds ved ældreplejen.

Dernæst kommer miljø, forurening og natur med 27,8 procent.

Også økonomi og sundhedspolitik ligger højt. Tallene er her henholdsvis 26,3 og 25,5 procent.

I bunden ligger udkantsdanmark og udligningssystemet med 4,5 procent.

1001 respondenter har svaret.

Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Ugeavisen Struer

- Jeg gider ikke blive sat i bås - kun som 'hende SF'eren'

Annonce