Annonce
Ugeavisen Struer

En landsforræders dilemma

John "Fiskerlussing" Jørgensen er denne ugens klummeskribent. Foto: Morten Stricker

Ruslands invasion af Ukraine har konsekvenser, der rækker langt ud over landets grænser, og som dækker mange aspekter af det samfund, vi har været vant til at leve i gennem de senere år.

Det har været hjertevarmende og rørende at være vidne til, hvordan "danskerne" har støttet op om at hjælpe de mange flygtninge, der krydser ind over Europas grænser. Vi har kunnet følge de heltemodige unge mænd, som har sat kurs mod Ukraine for at kæmpe, de fantastiske mennesker, som har kørt til grænsen og egenhændigt fragtet flygtninge i sikkerhed i Danmark i deres egne biler eller arrangeret busser med nødhjælp den ene vej og flygtninge den anden vej.

Vi har oplevet, at Folketinget og embedsværket har kunnet agere hurtigt med vedtagelse af en særlov, der giver mulighed for hurtig hjælp og næsten omgående inklusion i det danske samfund, mulighed for at vælge bopælsområde over hele landet og hurtig adgang til arbejdsmarkedet, skole, lægehjælp og alt det, der nu skal til for at kunne leve et godt og værdigt liv på lige fod med den danske befolkning.

Annonce

Det har jeg den aller dybeste respekt og sympati for. Jeg synes, det er fantastisk at opleve at Danmark som nation i den grad tager ansvar for at skabe de bedst mulige livsvilkår for flygtninge i nød. Men på en eller anden måde føler jeg det også, som om jeg står uden for cirklen og kun kan rose og klappe af jer, altså jer danskere, for jeres næstekærlighed og godhed, da jeg selv gennem flere år har været "udansker", eller som mange har beskrevet mig, direkte har været en landsforræder, når jeg har argumenteret for, at Danmark som land burde skabe værdige livsvilkår og muligheder for flygtninge.

Det er et dilemma at stå i nu, for ligesom jeg har haft et ønske om at hjælpe mennesker i nød før krisen i Ukraine, så har jeg naturligvis også et ønske om at hjælpe de mennesker, som nu er i nød på grund af krisen i Ukraine, men jeg har svært ved - rent menneskeligt - at følge de normer for værdiansættelse på menneskeliv, der baserer sig på hudfarve, religion, geografi og kulturforskelle.

Det er et dilemma, at jeg kan hjælpe et menneske ud fra samfundets værdiansættelse og blive rost af Danmark for at gøre det, men samtidigt kan jeg blive straffet af Danmark for at yde den samme hjælp til et andet menneske, hvis værdiansættelse udregnes efter andre kriterier. Jeg er derfor kommet i den situation, at jeg må erkende, at jeg er villig til at bryde dansk lovgivning for at kunne hjælpe andre flygtninge lige så humant og værdigt, som jeg ønsker at hjælpe de ukrainske flygtninge.

Det er et dilemma, at jeg kan hjælpe et menneske ud fra samfundets værdiansættelse og blive rost af Danmark for at gøre det, men samtidigt kan jeg blive straffet af Danmark for at yde den samme hjælp til et andet menneske, hvis værdiansættelse udregnes efter andre kriterier.

Dermed har Ruslands invasion af Ukraine også haft betydning for mit liv. Endnu engang har jeg følt, at jeg ikke kan stå inde for det, der betegnes som danske værdier, den danskhed og sammenhængskraft, som er så værdifuld for mange af jer, jeg deler nationalitet med, har fået en bitter eftersmag gennem årene, når jeg har oplevet, hvad man er villig til at gøre for at værne om den.

Det er ikke muligt for mig at beskrive med ord, hvordan det føles at være født og opvokset i dette vidunderlige land, hvor al min historie og hele mit liv er baseret, børn og børnebørn vokset op, og så langsomt, men sikkert opleve, hvordan de værdier, jeg bygger mit liv på, og som netop er formet og vokset her i Danmark, kvæles gennem politik, lovgivning og retorik.

Til sidst står man i en situation, hvor man ikke føler sig hjemme, men heller ikke har noget andet sted at tage hen, og derfor bliver ved med at kæmpe sine kampe mod det system og det menneskesyn, som gennem lang tid har invaderet det land, jeg voksede op i, og hvor de, som kæmper for frihed for alle ikke er frihedskæmpere, men derimod landsforrædere.


Denne klumme er udtryk for skribentens egen mening - og afspejler ikke nødvendigvis avisens holdning.

Annonce
Ugeavisen Struer

Sæt pris på hverdagene - dem er der nemlig flest af

Annonce
Ugeavisen Struer

Borgmester om byudvikling: Boliger alene skaber ikke liv på havnen i Struer

Annonce
Ugeavisen Struer

Velbesøgt fernisering på Mississippi - med kunstnere fra hele landet

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Struer Havekreds fejrer 100-års jubilæum med åbne haver

Ugeavisen Struer

Tidligere medlem af Etisk Råd på Struer Højskole: - Det er ikke et spørgsmål om smag og behag

Ugeavisen Struer

Mesterens højre hånd fundet

Ugeavisen Struer

To sejre gav perfekt start på for mestre

Ugeavisen Struer

Pop op-restaurant i en Oddesund-bunker: Tag med på Madmødet og smag på lokalområdet

Ugeavisen Struer

Struer Y's Mens Club har uddelt støtte: - Men det kan være en af de sidste gange

Annonce