Annonce
Ugeavisen Struer

En madpakke kan sagtens bestå af købeting og stadig være sund

Dorthe Pallisgaard Stobberup lavede denne madpakke til ære for fotografen i al hast. Men 12-årige Mille forsikrede, at hendes madpakke godt kunne se sådan ud normalt - og at hun også gerne ville spise den. Foto: Johan Gadegaard
Børnene er tilbage på skolebænken, og forældrene er tilbage til at skulle smøre madpakker. Men hvordan sørger man for en god og sund madpakke hver eneste dag uden at køre sur i det?

Struer: Sommerferien er ved at være slut for institution- og skolebørn i hele kommunen. Klokken har ringet ind i skolegården, og hverdagen med et vækkeur, der ringer tidligt, og madpakker, der skal smøres, er i gang igen.

For mange er madpakkerutinen en træls ting, der skal overstås. Noget man gør i al hast om morgenen, eller ikke kan finde inspiration til i køleskabet kort før sengetid. Måske er du endda en af dem, der ofte får et barn hjem om eftermiddagen med en uspist madpakke.

Sådan er det ikke for Dorthe Pallisgaard Stobberup. Hun er fitnessinstruktør, certificeret mentor i mad og psyke og uddannet pædagog. I dag arbejder hun som daglig leder i Sport og Fitness i Vinderup, men tidligere har hun arbejdet som SFO-pædagog  i Struer Kommune, og bor med sin familie på Thyholm. Hun har set mange madpakker blive spist - eller fravalgt - af børn gennem tiden.

Annonce

Ti gode til madpakken

Dorthe Pallisgaard Stobberup kommer her med ti forslag, som de fleste børn godt kan lide at få med på madpakken:

1. Pastasalat med laks og pesto

2. Pizzasnegle

3. Sandwich bestående af rester fra dagen før

4. Salat med falafel og ristet rugbrød

5. Tunsalat

6. Wrap

7. Æggesalat med ristet rugbrød

8. Frikadeller, pasta, tomat og lidt dressing

9. Rugbrød med torskerogn

10. Pizza lavet på pitabrød

- Mange forældre gør det i starten af et nyt skoleår, at de tænker, at nu skal der bare knald på madpakkerne. Alt skal være økologisk og hjemmelavet fra bunden, og barren er sat rigtigt højt. Ofte sker der så også det, at når der er gået et par dage, så kører de sur i det, og så bliver madpakkerne en sur pligt, siger hun.

Hun står sammen med sin 12-årige datter, Mille, og et eksempel på, hvordan Milles madpakke kan se ud, når skoleåret begynder igen. Der er både kulhydrater og proteiner i form af en wrap med kød, grønt i form af gulerødder og peberfrugt i snackstørrelse samt cherrytomater, og vindruer, ananasskiver og en mini-müslibar udgør det søde. Lidt fedt er der også i hvidløgsmayonnaisen, som snackgulerødderne kan dyppes i.

Sæt barren lavt

Alle delene til madpakken er indkøbt kort før mødet med fotograf og journalist i et helt almindeligt supermarked. For Dorthe Pallisgaard Stobberup behøver madpakker nemlig ikke nødvendigvis tage lang tid at lave eller være 100 procent hjemmelavede, før de er "gode nok".


Hvis man har et barn, der gerne vil have noget sødt eller lækkert, så prøv at spørge ind til hvad det egentlig er de mener med det. Noget sødt behøver ikke nødvendigvis være noget, der er fyldt med sukker.

Dorthe Pallisgaard Stobberup


- Jeg vil meget hellere anbefale folk, at de sætter barren lavere, så de føler, at de kan være med, siger hun, og kommer med nogle eksempler:

Blomkål er stadig blomkål, selv hvis man køber den udgave, der er hakket på forhånd, og en salat er stadig en salat, selvom den er købt færdigblandet. Det handler om at finde de nemme løsninger, der får hverdagen til at fungere.

Fra sin tid som pædagog så hun mange madpakker, der bestod af mælkesnitter og ostehaps, og det må der ifølge Dorthe også gerne være i en madpakke fra tid til anden. Men hun opfordrer også forældre til at udfordre deres børn på madpakkekravene.

- Hvis man har et barn, der gerne vil have noget sødt eller lækkert, så prøv at spørge ind til hvad det egentlig er, de mener med det. Noget sødt behøver ikke nødvendigvis være noget, der er fyldt med sukker. Det kan også være melon eller vindruer, siger hun.

Generelt opfordrer hun forældre til at gøre det nemt for sig selv i hverdagen, så gode, sunde vaner er nemmere at overholde.

Hvad nu, hvis ens barn...

Ikke gider madpakken? Tag dem med i køkkenet! Mange børn oplever, at det pludselig bliver interessant at spise noget, hvis man selv har været med til at lave det. Børn ved godt, hvad de vil have, så medbestemmelse over madpakken er ikke en dårlig ting.

Køber slik og kage i skolens bod? Det må de også godt en gang i mellem. Det forhindrer ikke dig i at give dem for eksempel lidt gnavegrønt og en bolle med hjemmefra, så de har et alternativ.

Ikke spiser hele madpakken? Måske har dit barn bare en lille appetit. Det er ok. Eventuelt kan du prøve at snakke med dit barn og høre, om der er noget andet de kunne tænke sig at få med. Jeg har også oplevet børn, hvis madpakker simpelthen var for uoverskuelige for dem. Hold det gerne simpelt, helst i én beholder. Så har barnet bedre overblik.

Er kræsen? Snak med barnet om, hvad det gerne vil have med, og se, om I ikke kan mødes på midten. Medbestemmelse er godt.

- Hvis du gerne vil bage eksempelvis pizzasnegle til madpakken, så bag dobbelt portion af, hvad du ellers ville gøre, så du ikke behøver at gøre det så ofte. Eller udvælg to ugentlige aftener, hvor du skærer frugt og grønt til madpakken, og læg det så klar i bokse i køleskabet, så det er lige til at tage ud og lægge i skoletasken. En madpakke kan også sagtens bestå af resterne fra aftensmaden dagen før, hvis man er mere til det, siger Dorthe.

Annonce

Ikke virkeligheden

Det er vigtigt at give børn gode madvaner allerede i en tidlig alder, mener Dorthe. Hun er certificeret Sense-vejleder, som er en anderledes tilgang til den klassiske diæt eller kur, der mere handler om at man skal have en naturlig tilgang til mad. Derfor mener hun heller ikke nødvendigvis, at man skal være bekymret, hvis man oplever, at ens barn ikke spiser hele madpakken hver dag.

Sæt barren lavt, men stadig med fokus på sunde madvaner, når det kommer til madpakken, mener Dorthe Pallisgaard Stobberup. Foto: Johan Gadegaard

- Alle børn er forskellige, og vi har forskellige mæthedsniveauer. Det at kunne føle at man er mæt, er faktisk en rigtig god ting, og jeg ville personligt aldrig tvinge et barn til at spise op. Så er det bedre, at maden ryger ud, siger Dorthe.

Og så er det vigtigt, siger hun, at forældre ikke lader sig gå på af de fine madpakkebilleder på de sociale medier fra andre forældre.

- Vi vil alle gøre det bedste for vores børn. Og at alle madpakke er økologiske og hjemmelavede, det er nok kun den andel, der kommer på de sociale medier. Det er ikke virkeligheden, understreger hun.

Er dit barns madpakke en sukkerbombe?

Tørret frugt og müslibarer, som nogle børn får med i madpakken, indeholder ofte store mængder sukker, der kan give huller i tænderne.

- Mange mellemmåltider indeholder næsten lige så meget sukker som slik og sodavand, og tørret frugt og müslibarer er særligt slemme, fordi sukkeret klistrer til tænderne. Det er faktisk de sukkerholdige produkter, som børn indtager mellem hovedmåltiderne, der giver størst risiko for huller i tænderne, fordi sukkeret er i munden i længere tid, advarer Tandlægeforeningens formand, Susanne Kleist.

Tandlægeforeningens undersøgelse viser, at en flaske økologisk hyldeblomstsaft indeholder, hvad der svarer til 16 sukkerknalder, og at der er 19,5 sukkerknalder i en pose tørret ananas.

Tandlægeforeningens formand anbefaler, at man giver sit barn frugt og grønt med i madpakken fremfor produkter med tilsat sukker, da det er sundere for både tænder og krop.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Simmi dyrker blå kartofler og lilla bønner - nu har hun brug for din hjælp

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Lokal julegaveordning presser priserne i bund for butikkerne

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Ugeavisen Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Ugeavisen Struer

Læg dine feriedage strategisk og få størst gavn af dem

Ugeavisen Struer

Jo, far skal tvinges på barsel for ligestillingen

Ugeavisen Struer

Annette ville gå 100 kilometer på 20 timer, men undervejs måtte hun ringe til lægen

Ugeavisen Struer

Brug sensommeren på at frostsikre huset

Ugeavisen Struer

Giftig plante spreder sig: Sådan får du bugt med den

Ugeavisen Struer

Bliv klogere på sukker og sundhed

Ugeavisen Struer

Hvordan er det at være barn af en psykopat?

Ugeavisen Struer

Endnu en organisation er på jagt efter flere indsamlere

Ugeavisen Struer

Pia er dagplejer for sit eget barn: - Det er et kæmpe privilegie

Ugeavisen Struer

Nederst på listen: Ivan stiller op for fjerde gang, men han vil slet ikke ind

Ugeavisen Struer

Folkemusik møder jazz på Venø

Holstebro Onsdag

Symfoniorkester spiller musik fra kendte film

Ugeavisen Struer

Din gamle cykel kan blive både dyr og livsfarlig

Ugeavisen Struer

Dansk-irsk sanger giver akustisk koncert

Ugeavisen Struer

En hævn uden udløbsdato

Ugeavisen Struer

Jeg kan godt - jeg vil bare ikke

Ugeavisen Struer

Ejendomsmæglerkæde åbner butik i gågaden

Ugeavisen Struer

700 kom til deres fester - nu råber forening på hjælp

Ugeavisen Struer

Et nyt motionstilbud til børn og unge

Annonce