Annonce
Ugeavisen Struer

En ny uddannelse blev født i Struer - nu tør HTX række armene i vejret over det første kuld

HTX-uddannelsen i Struer tør nu godt kalde sig selv for en succes. Her er det Thomas, Tobias og Jack, som er i fuld sving i det, der kaldes teknikfag. Foto: Morten Stricker
De begyndte med 13 elever i 2018. Nu nærmer HTX i Struer sig de normale 25 elever pr. klasse og første omgang huer, der skal deles ud
Annonce

Struer: Det er lidt af en milepæl, uddannelsesleder for HTX på Struer Statsgymnasium, Lars Juul Mikkelsen, og resten af den tekniske ungdomsuddannelse er ved at nå hen til.

"Det første kuld", som han kalder det, bliver til sommer færdig med den tre-årige uddannelse, som tilbage i 2018 blev mulig at tage i Struer.

- Vi synes faktisk, det er gået ret godt, siger Lars Juul Mikkelsen og peger på, at ud af de 13 elever, som dengang begyndte på uddannelsen, er nu 12 tilbage.

- Der er kommet en og smuttet to, hvilket er meget normalt, forklarer uddannelseslederen.

Normalt er det også, at der i en HTX-klasse er cirka 25 elever, og dér er uddannelsen i Struer da også på vej hen.


Jeg ser først og fremmest, at de bliver topmotiveret for at finde den rigtige løsning.

Jesper Andersen, underviser, HTX i Struer


Efter den første årgang, som altså indledte eventyret i 2018, begyndte 15 elever på HTX-uddannelsen i Struer i 2019, og tallet steg med yderligere fem elever til 20 i 2020.

- Vi har skullet vise, at vi faktisk kunne lave en HTX-uddannelse, som har den kvalitet, en uddannelse skal have, og det har vi kun kunnet ved at få nogle elever igennem.

Lars Juul Mikkelsens mål for uddannelsen er nu at få klasserne helt op på de 25 elever, og det er der grundlag for.

- Der er mellem 20 og 30 unge i kommunen, som søger HTX pr. år. Langt de fleste af dem tog før til Holstebro, siger han.

Annonce

E-sport

En af de ting, som aktuelt adskiller uddannelsen i Struer fra, hvad vi stadig godt kan kalde storebroren i Holstebro, er en e-sports-linje.

- Vi har en, der er professionel inden for e-sport, som underviser eleverne dels i, hvordan man spiller, og dels i det, der ligger rundt omkring, forklarer Lars Juul Mikkelsen.

Sidstnævnte handler ifølge uddannelseslederen om, hvordan man i det hele taget bygger en organisation op omkring professionel e-sport med sponsorer, hjemmesider og trøjer.

- Det at spille computer er en leg og en hobby, men på samme måde, som man kan dyrke fodbold eller andet på professionelt plan, så kan man det også med e-sport, siger han.

Linjen er ny og ligger i forlængelse af en studieretning på HTX, som indeholder kommunikation, it og programmering.

Annonce

Latin

E-sporten er en del af uddannelsen, men timerne, den foregår i, er ekstra timer, som eleverne selv vælger til. Det er med andre ord tid, som ligger ud over skoletiden.

- Vi skal jo finde noget, vi kan gøre os interessante på, siger Lars Juul Mikkelsen, der bestemt også synes, at selve måden, uddannelsen drives på, er interessant.

Og her taler han egentlig om hele Struer Statsgymnasium, som HTX-uddannelsen er en del af.

- Vi udnytter, at vi har forskellige uddannelser, så man på en HTX kan tage del i gallafester, fredagscafeer og så videre.

På den faglige side betyder det også meget for udbuddet af valgfag, hvor man på en HTX i Struer eksempelvis kan vælge både latin, musik eller billedkunst ud over de normale HTX-fag.

Hertil skal lægges, at man også får mulighed for at gå samme sted, som dem, man har gået med i folkeskolen, selv om de måske har valgt gymnasiet eller handelsskolen.

Annonce

Kulminationen

Lars Juul Mikkelsen har kort sagt hænderne oppe over hovedet lige nu.

- Der er to forløsninger i det her. Den ene er, at vi har fået en stor procentdel af eleverne igennem. Vi har tilbudt dem noget, de kan bruge til noget, siger han:

- Den anden er at se det vokse. Vi er faktisk nået i mål med det succeskriterie, vi havde med antal elever, så for mig er det to store succeser.

En af dem, der også har været med fra begyndelsen tilbage i 2018, er Jesper Andersen, som på HTX underviser i teknikfag.

Avisen fik en torsdag formiddag lov at se lidt nærmere på, hvad det går ud på, og dumpede lige ned i en bunke drivhuse.

I modelstørrelse godt nok, men dem arbejdede "det første kuld" på tredje årgang med.

- Det er nogle små drivhuse, hvor de skal kunne styre temperaturen, forklarer Jesper Andersen.

Eleverne skulle med andre ord få et vindue til at kunne åbne automatisk og lukke igen alt efter antallet af varmegrader i drivhuset.

- De har haft faget teknologi på første og andet år, og teknikfaget er så kulminationen på det, hvor de skal lave et konkret produkt, siger Jesper Andersen.

Annonce

Sparkene

Eleverne arbejder sammen i grupper om at løse et problem, hvortil de skal bruge teknologiske redskaber som at kunne programmere og bruge en laserskærer.

- Jeg ser først og fremmest, at de bliver topmotiveret for at finde den rigtige løsning, fortæller Jesper Andersen:

- Hvis man læser sig til noget, rustes man ikke på samme måde til at kunne lave et konkret produkt og oplever ikke de spark, der kommer ind fra siden, når man ikke kan få mekanikken til at køre eller få koden til at køre sammen med mekanikken.

En laserskærer kan man altid få brug for. I hvert fald som elev på HTX i Struer. Foto: Morten Stricker

Det med at opleve, hvordan den faglige viden møder sine udfordringer i den fysiske verden, er Thomas, Tobias og Jack i fuld sving med, da avisen er på besøg.

- Jeg havde planer om at skulle på HTX i Holstebro, begynder 19-årige Thomas Thorsen fra Bremdal, som blev overbevist om noget andet, da han tog 10. klasse på Struer Statsgymnasium.

- I starten tvivlede jeg godt nok lidt på det, fordi vi var så få i klassen, men vi fik hurtigt et tæt fællesskab, fortæller HTX-eleven, som nu altså kan se frem mod en hue til sommer.

Annonce

Studiemiljøet

18-årige Tobias Lundgaard også fra Bremdal hørte om HTX i Struer fra sine venner og kom frem til, at det nu kunne være ret sjovt at gå med dem i stedet for at tage til Holstebro.

- Det har det også været, for vi har en hyggelig lille klasse. Det er rigtig godt her, siger han.

Jack Andersen på 23 år og fra Struer har til forskel fra de to andre oplevet, hvordan det er at gå på HTX i Holstebro og nu altså også i Struer.

- Der var nogle personlige ting, som gjorde, at jeg flyttede til Struer, men jeg føler egentlig også, at der er et bedre studiemiljø her, siger han.

Rent fagligt har skiftet også resulteret i lidt af et ryk.

- Jeg dumpede kemi i Holstebro, nu har jeg ti i gennemsnit, så der er sket noget, fortæller Jack Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Flere medaljer end dansere

Ugeavisen Struer

Ugens ord: Kig op

Ugeavisen Struer

Hjerm får digital byport

Annonce