Annonce
Ugeavisen Struer

En spejdergruppe har plads til alle

Der er gode udfoldelsesmuligheder ved KFUM-spejdernes spejderhus i Resen. Foto: Morten Stricker
KFUM-spejderne i Resen, Humlum og Bremdal kan til september fejre 75 års jubilæum. Gruppen oplever i øjeblikket en stigende tilslutning efter flere år med tilbagegang.
Annonce

Resen: På væggene i fællesrummet i KFUM-spejdernes spejderhus i Resen er der ganske meget information at hente.

Der hænger et forholdsvist stort billede Lord Robert Baden-Powell. Englænderen, der grundlagde spejderbevægelsen i 1907.

Ikke langt fra spejder-ikonet hænger en stribe sedler fra Struer Y's Mens Club. De vidner om, at KFUM-spejderne i Resen, Humlum og Bremdal har fået en del donationer fra de gavmilde "Y-men" gennem de seneste år. Penge, der blandt andet er gået til indkøb af de seks kanoer, som spejder-gruppen både selv sejler med og lejer ud.

På en af de andre vægge hænger en udskrift af udviklingen i gruppens medlemstal. Og det er ganske opmuntrende læsning. I hvert fald er medlemstallet gået op de seneste år. Det ligger i øjeblikket på 63. I 2000 var det på sit højeste med 100, mens lavpunktet kom i 2015 med blot 41 medlemmer.

- Det er en generel tendens i landet, at der er stigende tilslutning til spejderarbejdet. Det gælder hos alle korps og ikke kun for KFUM-spejderne. Interessen for spejderlivets værdier er stigende, siger Claus Malle, der er gruppeassistent - en slags næstkommanderende - for KFUM-spejderne i Resen, Humlum og Bremdal.

Spejdergruppen kan fejre 75 års jubilæum til september. Det sker med en hel festweekend med aktiviteter både fredag, lørdag og søndag den 20.-22. september.

- Vi er tidligt ude at annoncere med vores jubilæum, fordi vi gerne vil have nogle af de forhenværende medlemmer med til festlighederne. Det kunne sikkert være sjovt for dem at deltage og f.eks. læse i vores gamle dagbøger, siger Claus Malle.

Der bliver ikke længere ført dagbog over de forskellige aktiviteter, men det gjorde der i "gamle dage", og spejdergruppen har et stort antal af disse dagbøger, hvor der detaljeret er redegjort for aktiviteter, udflugter og lejre.

Lørdag den 21. september er der både reception i spejderhuset i dagtimerne og jubilæumsfest i sognegården i Resen om aftnen.

Vi har plads til alle, og der vil altid være noget, du er god til i spejderarbejdet.

Claus Malle, gruppeassistent hos KFUM-spejderne i Resen, Humlum og Bremdal

Annonce

Begyndte i Humlum

Den jubilerende spejdergruppe blev grundlagt i en hytte lidt uden for Humlum med cirka 12 medlemmer. I de første mange år var det kun drenge, der kunne være medlem. I 1980'erne kom pigerne med i KFUM-korpset, og den jubilerende gruppe har i dag en nogenlunde ligelig fordeling mellem kønnene.

I 1970'erne blev spejderhuset i Resen bygget som nyt hjemsted for gruppen. I 1999 etablerede man en satellitgruppe i Bremdal, fordi skolen i Resen blev nedlagt og børnene flyttet til den nye skole i Bremdal. I 2002 byggede gruppen sin egen hytte - en bjælkehytte - i Bremdal, så gruppen findes på to lokaliteter.

Rent faktisk kan man godt sige, at KFUM-spejderne i Resen, Humlum og Bremdal råder over tre lokaliteter. De har nemlig også spejderhytten Resenborg, der ligger med en fremragende udsigt ud over Kilen og Struer By. Det er en selvejende fond, der ejer Resenborg. Overskuddet går til at støtte spejderne i Resen, Humlum og Bremdal.

I dag er KFUM-spejderne det eneste spejderkorps i de tre byer. Både KFUK-spejderne i Bremdal og Det Danske Spejderkorps i Humlum er lukket ned.

Annonce

Engagerede ledere

- Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor det lige er os, der er blevet tilbage, men vi har altid forsøgt at have engagerede ledere, der går til opgaven med stor gejst, siger Claus Malle, der også er glad for, at gruppen har 20 såkaldte "lejrspejdere".

Det er unge, der er lidt on/off med hensyn til spejderarbejdet. De går ikke fast til spejder, men kommer ind imellem til aktiviteter som f.eks. en lejr.

I øvrigt hedder det ifølge Claus Malle ikke at "gå til spejder".

- Nej, man er spejder. Det er lidt en livsstil, siger Claus Malle, hvis hustru - Jonna Malle - også er blandt de 14 ledere, som KFUM-spejderne i Resen, Humlum og Bremdal kan mønstre.

Han kan hurtigt finde en række fordele ved at være spejder.

Her er bæverne i fuld gang med at lave mad over bål. Bæverne er de yngste i gruppen - de går i 0. og 1. klasse. De tæller 19 af gruppens i alt 63 spejdere. Foto: Morten Stricker
Annonce

Alle har en styrke

- Vi har plads til alle, og der vil altid være noget, du er god til i spejderarbejdet. Alle har en styrke. Du vælger jo ikke at gå til en sportsgren, hvis du ikke er bare nogenlunde god til det. Hos spejderne kan vi rumme alle, siger Claus Malle.

For de yngste er der både leg og læring, og for de lidt ældre er der masser af læring.

- Du lærer en masse praktiske ting. Det kan f.eks. være at orientere dig i naturen - det kan foregå via et GPS-løb. Vi laver mange udendørs aktiviteter. Du lærer at lave mad over bål - der er måske ikke så mange af de yngste, der hjælper med madlavningen derhjemme. Du lærer at samarbejde og få alle i gruppen med. Du kan også få en lederuddannelse i spejderbevægelsen, der generelt bygger på værdier, der bliver værdsat i erhvervslivet, siger Claus Malle, der selv på nær et par efterskoleår har været tilknyttet gruppen 32 år i træk.

Det kristne budskab er stadig en del af KFUM-spejderne.

- Det er vigtigt at have det med, men jeg vil ikke sige, at det fylder meget i det daglige arbejde. Vi beder Fadervor, og de yngste får måske som afslutning læst en historie med et kristent budskab. Desuden samarbejder vi med de lokale kirker om forskellige tiltag, siger Claus Malle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Restauration undrer sig over annonceret generalforsamling: Vi har ikke lavet en aftale med LA

Annonce