Annonce
Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Denne uges klummeskribent er John Jørgensen. Arkivfoto: Morten Stricker

Så er vi tilbage i hverdagen igen, og vi har taget hul på et nyt år.

Nytårsaften er alle glade, Margrethe taler om det forgangne år. Vi krammer og ønsker hinanden godt nytår til rådhusklokkernes velkendte slag ved midnat, drikker champagne og styrter ud for at fyre en mindre formue af i raketter og romerlys, inden vi går tilbage til festen. "Same procedure as last year!".

Den første dag i det nye år kan vi så nyde synet af de herreløse bunker af vådt og afbrændt pap, bomberør og andet godt, som ingen vil kendes ved længere, alt imens vi plejer tømmermændene og spænder livremmen et hul ud efter højtidens traditionelle overspisning.

Annonce

Hvad har vi da gjort for, at vi skal ha' det så godt?

Heldigvis banker hverdagen på igen, og vi skal tilbage i arbejdstøjet, mundbindet og hamsterhjulet, som begynder at dreje igen.

Så kan tankerne jo godt melde sig: Bliver det et godt nyt år? Hvad har vi i vente? Vil der ske noget godt - eller skidt? Eller bliver det bare en gentagelse af de forgangne år med få ændringer af de navne og steder, som kommer til at fylde overskrifterne i nyhederne?

I år er jeg dog sikker på, at der kommer til at ske nye ting i vort land. Jeg er måske knapt så sikker på, om det bliver til det bedre, men det afhænger jo også af, hvor man står i livet, og hvilke holdninger man har.

Personligt har jeg altid et stille håb om, at der vil ske en masse gode ting: At vi vil opleve mere indlevelse og empati iblandt os i samfundet, og at vores folkevalgte politikere måske endog vil prøve at arbejde sammen om vores land som en bestyrelse, der har samme mål, og som ved, at hvis man trækker for hårdt i forskellige retninger, så taber vi alle på bundlinjen.

Oftest bliver det dog ved håbet, som er uforløst ved næste nytår, men som så alligevel genvinder en vis fornyet kraft, når rådhusklokkerne slår igen.

I år er jeg dog sikker på, at der kommer til at ske nye ting i vort land. Jeg er måske knapt så sikker på, om det bliver til det bedre, men det afhænger jo også af, hvor man står i livet, og hvilke holdninger man har.

Politisk kan det næsten ikke undgå at blive et spændende år. Allerede i denne måned skal DF have en ny formand, og man tør dårligt gisne om, hvem det kan blive.

De bedste bud er to personer med domme hængende over hovedet og én, som vil have ændret grundloven for at sikre, at kun elitedanskere kan modtage sociale ydelser.

Regeringspartiet er på udkik efter egnede udlejningsejendomme i andre lande, hvor de kan bortskaffe personer, der ikke længere rangerer som rigtige mennesker.

I folketingssalen sidder der en hel del valgte, som til trods for en klar kendelse i Rigsretten om et begået lovbrud, nok alligevel mener, at målet helliger midlet, og at juraen piller glansen af de danske værdier.

Nogle mener, at Danmark bør melde sig ud af de internationale konventioner og måske endda EU, så vi kan slå en national jernring om de højt besungne danske værdier, der er så gevaldigt under pres.

Med tanke på at der senest i juni 2023 skal være folketingsvalg igen, så kan vi forvente, at dette folketingsår bliver der, hvor de forskellige partier skal kridte skoene for at positionere sig til valg, der kommer.

Så måske bør vi bruge dette nye år, vi tager hul på, til at filosofere over, hvordan vi kan justere i de tekster, vi byggede vort tidligere samfund op på, så de kan skabe et mere retvisende fundament for den moderne danskhed.

Eftersom der ikke er ret meget, de forskellige partier kan profilere sig på - hvis man ser bort fra udlændingeområdet, hårdere straffe, samt velfærd og tryghed - så vil vi formodentlig komme til at skulle tage stilling spørgsmål om, hvorvidt Danmark kan leve op til de internationale konventioner, vores egen grundlov og grundtanken om et EU, hvor man harmoniserer lovgivningen.

Så måske bør vi bruge dette nye år, vi tager hul på, til at filosofere over, hvordan vi kan justere i de tekster, vi byggede vort tidligere samfund op på, så de kan skabe et mere retvisende fundament for den moderne danskhed. En danskhed, der føles helt anderledes end den form for medmenneskelighed, jeg voksede op med, og som jeg dengang ikke kunne have forestillet mig kun var et flygtigt samtidskulturelt fænomen.

Denne klumme er udtryk for skribentens egen mening - og afspejler ikke nødvendigvis avisens holdning.

Annonce
Ugeavisen Struer

Erlings lille hund blev bidt bagfra en sen aftentime: - Det er et større rovdyr, som har haft fat i den her hund

Annonce
Ugeavisen Struer

Hanne og Bent er imponerede over den opbakning, de har fået

Annonce
Holstebro Onsdag

Tag cyklen med i bussen

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Bliver du også misundelig?

Ugeavisen Struer

Jens havde en hård start med elbil - men han fortryder ikke

Ugeavisen Struer

I Struer mangler byrådet noget helt essentielt: - Det er meget ærgerligt

Ugeavisen Struer

Skal Anders And & Co drage på eventyr i lokalområdet?

Ugeavisen Struer

Hvornår må vi komme på arbejde igen?

Ugeavisen Struer

Er der et godt, nyt år i vente?

Annonce