Annonce
Ugeavisen Struer

Et halvt år efter ny lov: I dag er vi næsten alle "posedamer"

Hvad siger de handlende i Struer til den nye poselov? Foto: Johan Gadegaard
Det er seks måneder siden, at den nye poselov, der påbyder forretninger at tage penge for indkøbsposer, trådte i kraft. Ugeavisen gik i gågaden for at tale med de handlende om, hvordan kunderne har taget imod den.

Struer: Engang hed det; "skal du have en pose med?", når man stod ved kassen i butikkerne og skulle betale for det, man havde købt. Men nu lyder spørgsmålet nærmere; "har du selv en pose med, eller kan du klare dig uden?".

I januar i år blev den nye poselov vedtaget, og den er kommet på plads for at reducere mængden af plast, der ender i havet. Loven har medført, at bæreposer af plastik skal koste mindst fire kroner per bærepose. Det betyder, at når du køber en skjorte eller en bog i en butik, og du før blot ville få købet udleveret i en pose, skal du nu aktivt tage stilling til, hvorvidt du vil betale for posen, der før var gratis, eller om du kan klare dig uden for miljøets skyld.

Men en ting er hvad loven siger - en anden er hvordan forbrugerne tager imod den. I anledningen af halvåret for poseloven gik Ugeavisen derfor i gågaden for at tale med de erhvervsdrivende om erfaringerne med den nye lov.

Annonce

Ingen problemer

Alle butikkerne i Struer har oplevet, at loven gør det, den skal: Færre poser bevæger sig fra butikken og ud i samfundet.

Hos Bog & Idé og Legekæden kan butiksassistent Inge Larsen ikke lige på stående fod sige præcis hvor stor nedgangen i poseudlevering er.

- Men vi uddeler et fåtal af poser i dag. Det er ikke meget i forhold til før, siger hun.

Butikken startede allerede sidste år med det nye initiativ, og Inge Larsen har ikke oplevet sure miner hos kunderne.

Så lang tid tager det for plastik at blive nedbrudt i havet

Plastikpose: 10-20 år

Engangskop: 50 år

Plastikholder til en sixpack øl/sodavand: 400 år

Vandflaske: 400 år

Kapsel: 500 år

Fiskesnøre: 600 år

- Til at starte med skulle man lige vænne sig til det. Da var det måske ikke så sjovt at skulle tage fire kroner for en pose. Men i dag synes jeg, at folk ofte selv har en pose med, eller bare tager købet i hånden fordi de skal direkte ud i bilen, siger hun.

Det samme oplever Maria Rosa Jensen, der er butiksassistent i Matas. Kunderne tager varerne med sig i hånden eller smutter det ned i en mulepose.

Matas begyndte allerede for halvandet år siden at drosle ned på udleveringen af poser til kunderne, og i starten var det lidt svært, fortæller Maria Rosa Jensen.

Lars Pedersen fra Herreværk er ikke udpræget begejstret over poseloven. Foto: Johan Gadegaard

- Det ældre publikum er vant til at poser er gratis, og en del af den pris, man betaler for varen, så der var nogle, der blev lidt fornærmede. Det kan jeg egentlig godt forstå. Jeg synes også det var svært i starten, siger hun.

Men efter en kort indkøringsperiode oplever hun ikke længere, at der er et problem.

- Folk kan godt forstå, at det er det bedste for miljøet, og jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har oplevet en kunde, der har sagt noget til det, siger hun.

Annonce

Ikke fan

I tøjbutikken Herreværk var de vant til, at varerne altid blev udleveret i en gratis pose med et "Ha' en god dag". Også her udleveres der i dag langt færre poser - men indehaver Lars Pedersen er ikke udpræget begejstret for den nye lov.

- Jeg er ikke fan, det må jeg indrømme. Jeg har det dårligt med at skulle tage fem kroner for en pose, når en kunde lige har lagt penge i butikken, siger han.

Lars Pedersen fortæller, at kunderne ikke har haft noget imod den nye lov, og han forstår også godt det miljømæssige argument bag tiltaget. Men:

Pose-loven

Loven trådte i kraft fra 1. januar 2021.

Loven udspringer af EU-direktivet om plastemballage, der er vedtaget for at reducere den store andel af plastikposer og andet plast, der i dag ender i havet.

Konkret betyder loven:

Bæreposer af plastik med og uden hank skal koste mindst 4 kroner per bærepose.

Bæreposer af andet materiale end plast med hank (for eksempel poser af stof, papir og så videre) må heller ikke udleveres gratis og skal også koste minimum 4 kroner pr. bærepose. Det skyldes, at for eksempel en tekstilbærepose være et dårligere alternativ end en plastikbærepose, set fra en miljømæssig livscyklusbetragtning – med mindre, at tekstilbæreposen genbruges adskillige gange.

Bæreposer af plastik med og uden hank med vægtykkelse på 15-30 mikrometer (dem, man kalder "knitreposer")  er forbudte, og må dermed hverken udleveres til kunder gratis eller mod betaling.

De helt små tynde plastikposer, som vi kender fra frugt/grønt-afdelingen til for eksempel frugt og grønt er stadig lovlige, da de tjener et formål i forhold til at undgå madspild og fødevarehygiejne.

- Der er for meget lov over det. Jeg synes, at man som forretningsdrivende selv burde kunne være med til at bestemme den slags.

Herreværks elev, Mikkel Luxhøj, tackler det nye tiltag med humor.

- Jeg har vænnet mig til at spørge til det efter salget. Så kan jeg godt finde på at spørge, om de vil have en pose, og svarer de ja, så siger jeg, at den koster 80 kroner. Jeg tager pis på det, og så kan vi grine af det sammen. Man kan jo ligeså godt få lidt sjov ud af det, siger han.

I boghandlen tager kunderne ofte bogen under armen. - De fleste skal alligevel bare lige hen til parkeringspladsen, siger butiksassistent Inge Larsen. Foto: Johan Gadegaard

Lisbeth Kjeldsen, butiksmedhjælper hos Vin & Kunst, har en anden tilgang.

- Jeg plejer at spørge, om de vil have en pose med, når de kommer op til kassen og vil købe noget, siger hun.

Også i vinforretningen udleverer de i dag færre poser end de gjorde for et halvt år siden, men her har der ifølge Lisbeth Kjeldsen ikke været nogen sure miner.


Så kan jeg godt finde på at spørge, om de vil have en pose, og svarer de ja, så siger jeg, at den koster 80 kroner. Jeg tager pis på det, og så kan vi grine af det sammen.

Mikkel Luxhøj, elev i Herreværk


- Det har folk taget meget fint. "Helt i orden" siger de bare, hvis jeg har gjort dem opmærksomme på, at posen koster fem kroner. Der er ikke nogen, der har sagt noget til det, lyder det.

Og ligesom de andre steder har kunderne her selv stofpose eller lignende med.

- Det hele giver jo god mening, konkluderer Lisbeth Kjeldsen.

- Vi skal jo spare på plastikket.

Hvad kan man bruge i stedet for plastikposer?

Vi bruger ikke kun plastikposer til at bringe vores dagligvarer hjem i. Poser af plastik bliver brugt til mangt og meget i de danske hjem, så her får du en oversigt over, hvad du kan bruge i stedet.

Fryseposer: I stedet for at putte madresterne i en frysepose, så kan man bruge fade eller plastikbokse såsom Tupperware eller lignende. Det er ganske vist stadig plastik, men de kan genbruges nærmest i det undelige.

Plastikposer: En mulepose, et indkøbsnet eller en lille indkøbsvogn kan sagtens bringe varerne hjem.

Madvarer i køleskabet: Vi har ofte tendens til at putte madrester i en frysepose eller lignende og lægge det ind i køleskabet. Men ved at gøre brug af plastik- eller glasbokse opnår man det samme. Det gør man også med bivokspapir, som er bomuldsstykker behandlet med bivoks og jojobaolie, der kan genanvendes mange gange.

Annonce
Annonce
Kultur

Tak for blodet: For tredje gang er donorerne inviteret til fest

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Christophers talent supplerer SU'en - og nu skal han til verdensmesterskaberne

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Har du guld i gemmerne? Dine gamle ting kan give gysser

Ugeavisen Struer

Du er selv en dyr pige

Ugeavisen Struer

Har stået tomt i ti måneder: Hvem vil åbne en forretning i Struer?

Ugeavisen Struer

Et halvt år efter ny lov: I dag er vi næsten alle "posedamer"

Ugeavisen Struer

Bøger er ikke noget, man smider på bålet

Ugeavisen Struer

Han har allerede kompetencerne - nu bruger han dem bare på en anden måde

Ugeavisen Struer

Den store troubadour vender tilbage til Thyholm

Ugeavisen Struer

Malou vandt juniorbagedysten - nu kommer hun til Struer

Ugeavisen Struer

Nedslidt legeplads på Thyholm skiftes ud

Ugeavisen Struer

Hvem er det, der har bestemt, at det er federe at bo i København?

Ugeavisen Struer

Festival satser på at sælge 950 billetter

Ugeavisen Struer

Kennet var tæt på at drukne: - Jeg prøvede bare at bevare roen, men det var vildt ubehageligt

Ugeavisen Struer

I uge 29 kan man ikke komme i kontakt med borgerservice eller jobcentret: Kommunen ferielukker

Ugeavisen Struer

Kurs mod Struers kyster

Ugeavisen Struer

Hos Per har der ikke været kød på bordet i 25 år - til gengæld er han kendt som Kryddermanden

Ugeavisen Struer

Her holder Erik øje med indbrudstyvene

Holstebro Onsdag

Politiet står klar med hjælp, hvis du har været udsat for kriminalitet

Ugeavisen Struer

Hvordan føles den første bog i dag?

Ugeavisen Struer

Engelsk fodboldstjerne indgår samarbejde med B&O

Ugeavisen Struer

Tv-vært: Det er en livskvalitet at spise ordentlig mad

Ugeavisen Struer

Hellere leve på en halvdårlig deal end slet ikke at være i live?

Annonce