Annonce
Ugeavisen Struer

Folkeskoven får god hjælp af Skovdyrkerne

Helene Bylov Tanderup fra Alternativet havde blandt andet 50.000 kroner fra Lukas Forchhammer med til formanden fra foreningen Struer Folkeskov, Stefan Tholstrup Schmidt, da de for et par måneder siden mødtes på arealet her ved Quistrup Møllebæk, hvor skoven skal etableres . Arkivoto: Morten Stricker
Med starthjælp fra Lukas Forchhammer og nu også professionel assistance fra Skovdyrkerne er foreningen Struer Folkeskov godt på vej. Nu søges der lokale sponsorer
Annonce

Struer: Organisationen bag  en ny folkeskov ved Quistrup Møllebæk umiddelbart syd for den nyeste udstykning på Kjelding Høj er kommet et afgørende skridt tættere på en realisering af visionerne.

- Vi er blevet meget klogere på, hvordan vi skal gribe det an, fortæller formanden for foreningen Struer Folkeskov, Stefan Tholstrup Schmidt.

Ifølge det oprindelige oplæg til en beplantning af de cirka ti hektar store areal, skulle det blandt andet ske med inddragelse af både skoler og børnehaver.

Dette er stadigvæk tilfældet, men i mere begrænset omfang.

- Vi har fået et mere realistisk syn på, hvordan vi får den nye folkeskov etableret, konstaterer Stefan Tholstrup Schmidt, efter at der er indledt et samarbejde med rådgivningsvirksomheden Skovdyrkerne, som har en base i Nupark ved Holstebro.

En foreningsbaseret rådgivningsvirksomhed, som har set på arealet og justeret de oprindelige beplantningsplaner, så det nu giver endnu bedre mening.

Det er også Skovdyrkerne, der kommer til at stå for det grove.

Annonce

Eg, ask og bøg

- Den helt rigtige beslutning, mener Henning Givskud, som gik på pension for nogle år siden efter en lang karriere som naturvejleder i Klosterheden.

- Det lyder så flot, og selvfølgelig er det fint med borgerinddragelse og at børnene får mulighed for at være med. Men når det kommer til at skulle sætte planterne i jorden bliver det altså til mindre end lidt, hvis det udelukkende er amatører, der kaster sig over det, konstaterer han.

En erkendelse, de altså også er nået frem til i bestyrelsen for Struer Folkeskov.

For med cirka ti hektar til rådighed, skal der cirka 35.000 planter i jorden.

På udvalgte arealer bliver det med en overvægt af bøg. Andre steder med en overvægt af enten ask eller eg, og så vil der hele vejen rundt blive afsat et cirka 20 meter bredt bælte til et skovbryn, så selve skoven måske ikke bliver så dyb.

- Men det bliver en fin lille skov, hvor både markvildt og skovfugle vil få nogle gode vilkår, når det hele vokser op, vurderer Henning Givskov for slet ikke at tale om alle insekterne, og hvad der ellers kommer til at krible og krable i skovbunden.

- Med en kilometer på langs og med en tur frem og tilbage og lidt på kryds og tværs, vil der også være mulighed for at få anlagt en cirka tre kilometer lang rute til rekreative formål, konstaterer han.

Annonce

Børnenes skov

I bunden af den nye folkeskov og tæt på en parkeringsplads ved Hjermvej, vil der også stadigvæk blive afsat plads til et godt hjørne, som bliver "børnenes" skov, og hvor børnene vil få mulighed for at være med til at plante træerne.

Efter planen engang til foråret.

- Det er nok det, jeg som formand vil argumentere for, når vi skal tage stilling til det i bestyrelsen, fortæller Stefan Tholstrup Schmidt.


Vi vil meget gerne i kontakt med lokale virksomheder, som kan se en fordel ved at yde et bidrag og være med. De skal være meget velkommen til at henvende sig.

Stefan Tholstrup Schmidt, formand, foreningen Struer Folkeskov


Det er den model, de går ind for hos Skovdyrkerne for at undgå et alt for stort tab på planter, der risikerer at gå til i løbet af vinterhalvåret.

- Vi har også lige fået mulighed for at udskyde brugen af de 50.000 kroner, vi har fået fra projektet fra Friluftsrådet til 2021, fortæller Stefan Tholstrup Schmidt.

Annonce

Sponsorer søges

I bedste fald vil der så også være mulighed for at finde lokale sponsorer, som vil yde et bidrag.

- Nu gik det hele jo i stå på grund af corona-nedlukningen. Så vi kunne godt bruge lidt mere tid. Blandt andet til at finde flere sponsorer, og vi vil meget gerne i kontakt med lokale virksomheder, som kan se en fordel ved at yde et bidrag og være med. De skal være meget velkommen til at henvende sig, konstaterer Stefan Tholstrup Schmidt.

Desuden vil det blive nemmere at få skolerne inddraget, hvis beplantningen først kommer i gang i 2021.

- For det første giver det meget bedre mening for børnene at være med til at sætte planterne i jorden, når alt det andet omkring dem begynder at spire og blive grønt til foråret i stedet for at give sig i kast med det i efteråret. Vi kunne også godt bruge bedre tid til at få lavet materiale til skolerne og komme ud for at få dem inddraget, så de får tid til at forberede sig.  Det kan knibe med at nå det på en måneds tid eller to efter sommerferien, konstaterer han.

Struer Folkeskov

Etableres ved Quistrup Møllebæk syd for Struer på initiativ fra Alternativet under valgkampen op til kommunalvalget i 2017.

Lukas Forchhammer reagerede på forslaget med et kontant bidrag på 50.000 kroner.

Alternativet har efterfølgende indsamlet yderligere 15.000 kroner.

Pengene blev efterfølgende overdraget til foreningen Struer Folkeskov.

Struer Kommune yder et bidrag på 82.000 kroner. Færchfonden et bidrag på 50.000 kroner og det samme er der givet tilsagn om fra Friluftsrådet.

Desuden er der via et samarbejde med "Growing Trees Network", som står bag initiativet "Danmark planter træer", mulighed for at finde sponsorer, der vil yde et bidrag til indkøb af træer for cirka 110.000 kroner.

Flere sponsorer søges nu blandt lokale virksomheder, som kan se fordele ved at være med og yde et bidrag til Struer Folkeskov, som forventes at tage form i løbet af foråret 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Har du set Max?

Ugeavisen Struer

Venø Færgen fylder 10 år

Annonce