Annonce
Ugeavisen Struer

Har du guld i gemmerne? Dine gamle ting kan give gysser

Man kan nemt gøre en god handel på et loppemarked - men har du styr på reglerne ved køb af brugte ting? Foto: Johan Gadegaard
Vi køber genbrug som aldrig før, og Ugeavisen tog på loppemarked for at følge med i salget. Men har du nu styr på reglerne, når du skal købe brugt?

Struer: Der er mere grå sky end blå himmel over gågaden i Struer denne tirsdag formiddag i juli måned. Den slags vejr, hvor man står i entréen, inden man skal ud af døren, og er nødt til at bruge tid på at overveje, om man skal have jakke på, eller om varmen mon vender tilbage senere på dagen. Og hvorvidt man gider tage en paraply med.

Alligevel er der godt proppet med mennesker nede på T.W. Jensens Plads overfor rådhuset, der har trodset det truende vejr. For der er, traditionen tro, loppemarked i byen, og det trækker folk til.

Det meste af pladsen er fyldt op af borde og kasser med diverse genstande, som man sammen med sælgeren kan finde frem til en acceptabel pris af. Og masser af mennesker går rundt mellem sælgernes boder for at se, om der skulle gemme sig noget guld et sted.

Annonce

Genbrug er kommet igen

Engang var genbrug et skældsord, og en genbrugsbutik var noget, man gik i, hvis man absolut ikke havde andre muligheder. Nogle var endda lidt pinligt berørte over det.

Men et øget fokus på miljøet og et opgør med brug og smid væk-kulturen har gjort ting og tøj, der allerede har haft op til flere ejere, populært. Det har gjort, at langt de fleste både store og mindre byer med respekt for sig selv har mindst et årligt loppemarked i byen, og genbrugsbutikkerne popper op overalt og søger flere frivillige.

Struer er ingen undtagelse. Her har Lydens By arrangeret bagagerumsmarked hver tirsdag i juli, og at dømme efter antallet af både gæster og boder på en vejrmæssigt halvlunken dag, lader det til, at det er lidt af et tilløbsstykke.

For når genbrug er blevet helt almindeligt, åbner det også for muligheden for at få ryddet ud i gemmerne derhjemme og tjene en skilling. Det er i hvert fald grunden til, at veninderne Mette Salquist og Lisbeth Havsgaard har indrettet en lille bod på et bord med tøjstativ og nipsting.

- Vi skulle egentlig bare drikke kaffe sammen..., siger Mette Salquist.

- Ja, men så tænkte vi, at vi ligeså godt kunne få ryddet lidt op, få en bod og drikke kaffen her, istemmer Lisbeth Havsgaard.

Lisbeth Havsgaard med en interesseret kunde. Foto: Johan Gadegaard

Veninderne havde siddet ved boden i et par timer da Ugeavisen kom forbi, og de havde fået solgt for omkring 90 kroner. En af dem havde tidligere haft en bod på et loppemarked.

- Men det er ligeså meget for hyggen. Og så synes jeg bare det er en god idé at sælge ud af sine ting, og måske også tjene en skilling, siger Mette Salquist.

- Og det er jo mega hyggeligt, siger Lisbeth Havsgaard.

Annonce

Køber gerne brugt

De mange boder tilhører både private og professionelle kræmmere, og der er noget for enhver smag. Brugskunst, honning, tøj til alle typer mennesker, bøger, pynt, køkkensager...

Sidstnævnte finder man blandt andet hos Mona Thorhauge, der har en lille bod sammen med sin svigerdatter. Sammen sælger de ud af det, der er blevet overflødigt i privaten.


Indtil videre har jeg tjent omkring 700 kroner i dag..

Mona Thorhauge


- Og hvis man samtidig tjener lidt penge, så gør det jo ikke noget, siger Mona Thorhauge med et smil, mens hun tager imod nogle mønter fra et netop overstået salg.

Mona Thorhauges fællesbod med svigerdatteren var populær denne tirsdag formiddag. Foto: Johan Gadegaard

Der er blandt andet en køkkenvægt, lidt brugskunst, et Poul Pava-maleri og en del af barnebarnets tøj, der hænger til salg på tøjstativet. Mona Thorhauge har før prøvet at sælge ting på et loppemarked oppe i det tidligere Struerhallerne. Med succes.

- Indtil videre har jeg tjent omkring 700 kroner i dag. Så jeg klager ikke, siger hun glad.

Og hun har en klar aftale med sig selv: Der skal ikke noget nyt med hjem fra de andres boder.

- Jeg køber gerne brugt, det gør jeg tit, men jeg skal ikke have mere med hjem, siger hun bestemt.

Kender du reglerne når du køber brugt?

På loppemarkeder:

- Du skal gemme bonen fra et køb, også på et loppemarked, så længe der er reklamationsret på varen. For hvis du vil klage over varen, så har sælgeren ret til se bevis for, at varen er købt hos ham/hende.

- Er sælgeren en privatperson, afhænger dine rettigheder af hvad I har aftalt.  Eksempelvis kan I aftale, at varen sælges som beset og dermed uden reklamationsret. Har I ikke aftalt noget, vil du have to års reklamationsret efter loven.

- Er sælgeren en virksomhed, vil dit køb automatisk være dækket af købeloven. Det kræver dog, at du har fået en bon for købet.

- Har du smidt bonen væk, kan du måske dokumentere købet på anden vis, for eksempel ved en dankortkvittering eller en kontoudskrift fra banken.

- Skriften på en bon kan blive mindre læselig med tiden. Det er sælgers ansvar, at bonen har en holdbarhed på mindst to år. For en sikkerheds skyld kan du dog tage en kopi eller et billede af bonen.

- På en bon skal der stå varens navn/art, prisen, købsdatoen, butikkens navn og eventuelle aftaler om eksempelvis fortrydelse.

- Du har normalt ikke fortrydelsesret, hvis du har købt en vare på et loppemarked. Er varen brugt, er det derfor en god idé at gå varen efter i sømmene, inden du køber den.

På nettet:

- Handler du hos en virksomhed på nettet, er du dækket af købeloven, hvis varen går i stykker eller ikke er som forventet, og du har to års reklamationsret. Er aftalen indgået på nettet, har du desuden en fortrydelsesret på 14 dage.

- Handler du med en privatperson afhænger dine rettigheder af hvad I har aftalt., og de forbrugerbeskyttende regler for nethandel gælder ikke. Har I ikke aftalt noget, har man også her to års reklamationsret. Dog gælder de 14 dages fortrydelsesret ikke, medmindre I specifikt har aftalt det. Er der fejl ved den brugte vare, som sælgeren har ansvar for, så har du ret til at få alle dine penge eller en del af dem tilbage.

Gode råd når du køber brugt

Mød sælger: Politiet anbefaler, at man mødes ansigt til ansigt med sælger når handlen skal gennemføres. Dermed kan man nemmere tjekke varen og undgå at blive snydt.

Forhold dig til prisen: Er prisen på varen meget lav eller urealistisk billig, bør du være skeptisk. Det kan være en stjålet vare, og køber du stjålne varer er det også strafbart for dig.

Tjek din konto: Er det dig, der skal udlevere en vare til salg, så husk at tjekke, om køberen har overført pengene til dig. Stol ikke nødvendigvis på købers bevis fra netbank eller andre betalingstjenester. Du kan risikere at få fremsendt en forfalsket, vellignende PayPal-kvittering, sms fra din bank eller et forfalsket kontoudtog.

Kommuniker officielt: Dine alarmklokker bør ringe, hvis køber/sælger vil flytte jeres online dialog fra en handelsplatform (eksempelvis Facebook Marketplace eller DBA) til Messenger, SMS, e-mail eller lignende.

Stop handlen: Mistænker du, at du er ved at blive snydt, skal du stoppe handlen. Når du først har betalt pengene, og det viser sig at være svindel, er det svært at få dem igen. Også hvis gerningsmanden bliver dømt.

Tjek stelnummeret: Hvis du er ude efter at købe en brugt cykel, kan du i politiets cykelregister slå stelnummeret op og se, om cyklen er meldt stjålet. Det gælder også køb af brugte motorkøretøjer, hvor du kan slå køretøjets registreringsnummer op i registret over efterlyste køretøjer.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Simmi dyrker blå kartofler og lilla bønner - nu har hun brug for din hjælp

Annonce
Annonce
Ugeavisen Struer

Lokal julegaveordning presser priserne i bund for butikkerne

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Struer

Restaurant åbner igen, men udfordringen er ikke løst endnu

Ugeavisen Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Ugeavisen Struer

Læg dine feriedage strategisk og få størst gavn af dem

Ugeavisen Struer

Jo, far skal tvinges på barsel for ligestillingen

Ugeavisen Struer

Annette ville gå 100 kilometer på 20 timer, men undervejs måtte hun ringe til lægen

Ugeavisen Struer

Brug sensommeren på at frostsikre huset

Ugeavisen Struer

Giftig plante spreder sig: Sådan får du bugt med den

Ugeavisen Struer

Bliv klogere på sukker og sundhed

Ugeavisen Struer

Hvordan er det at være barn af en psykopat?

Ugeavisen Struer

Endnu en organisation er på jagt efter flere indsamlere

Ugeavisen Struer

Pia er dagplejer for sit eget barn: - Det er et kæmpe privilegie

Ugeavisen Struer

Nederst på listen: Ivan stiller op for fjerde gang, men han vil slet ikke ind

Ugeavisen Struer

Folkemusik møder jazz på Venø

Holstebro Onsdag

Symfoniorkester spiller musik fra kendte film

Ugeavisen Struer

Din gamle cykel kan blive både dyr og livsfarlig

Ugeavisen Struer

Dansk-irsk sanger giver akustisk koncert

Ugeavisen Struer

En hævn uden udløbsdato

Ugeavisen Struer

Jeg kan godt - jeg vil bare ikke

Ugeavisen Struer

Ejendomsmæglerkæde åbner butik i gågaden

Ugeavisen Struer

700 kom til deres fester - nu råber forening på hjælp

Ugeavisen Struer

Et nyt motionstilbud til børn og unge

Annonce